Dronningen i historisk tale til danskerne: Det kan I ikke være bekendt – det er tankeløst

Dronning Margrethe talte tirsdag aften til den danske befolkning om alvoren af coronakrisen. Budskabet var klart og direkte henvendt til de danskere, der ikke følger anbefalingerne: Det er hensynsløst og tankeløst.

 
Se Dronningens tale fra Fredensborg Slot til hele befolkningen om coronakrisen i Danmark her. Video: DR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter uger med coronakrise og flere politiske tiltag talte dronning Margrethe tirsdag aften med store ord til den danske befolkning om den alvorlige situation i forbindelse med udbredelsen af coronavirussen i Danmark.

»Danmark står i en alvorlig situation. Den skæbne deler vi med hele Europa, ja, med resten af verden. Mange mennesker er blevet ramt af coronavirus, og vi ved, at mange flere vil blive syge i den nærmeste tid,« lød det indledende fra Dronningen i den historiske tale.

»Jeg kan godt forstå, at mange er urolige og bekymrede, for vores virkelighed og vores hverdag er blevet vendt på hovedet. Nu er dagligdagen sat i stå. Det føles både skræmmende og uvirkeligt, men det er vores nye virkelighed, og vi må indse og lære, at det kræver noget af os alle sammen.«

Budskabet i talen var klart: Hver eneste dansker skal tage ansvar og gøre, som myndigheder siger.

»Myndighedernes råd er egentlig ret enkle: Vask hænder. Hold afstand. Undgå fysisk kontakt. Bliv hjemme. Det er grundreglerne, og mange følger dem heldigvis; men desværre er det ikke alle, som tager situationen tilstrækkeligt alvorligt. Den er alvorlig, og den gælder os alle sammen,« lød det.

»Man kan stadig se grupper i alle aldre, som opholder sig for tæt sammen. Nogle holder endda stadig fester og runde fødselsdage. Det synes jeg ikke, man kan være bekendt. Det er tankeløst. Og det er først og fremmest hensynsløst.«

Samtidig satte Dronningen følelsesladede ord på de direkte konsekvenser af coronavirussen. Et barn kan miste sin bedstemor, en datter sin far, en hustru sin mand. Venner vil pludselig ikke være der mere.

Tidligere på dagen oplyste Kongehuset i en pressemeddelelse, at Dronningens tale ville blive optaget tirsdag eftermiddag på Fredensborg Slot. Talen var således ikke direkte, men optaget få timer forinden.

Frederiksen på en time før

Talen kommer kort tid efter et pressemøde samme aften, hvor statsminister Mette Frederiksens (S) kom med en række nye tiltag i forsøget på at inddæmme coronasmitten. Indendørs og udendørs forsamlinger over 10 personer forbydes, og statsministeren opfordrede til, at danskerne også følger reglen hjemme i privaten.

Derudover skal restauranter, cafeer, fitnesscentre, solcentre, frisører, tatovører, barer og shoppingcentre lukke, og dagligvarebutikker skal sørge for, at der er ekstra plads indendørs, og at kunderne har mulighed for at vaske eller spritte hænderne af. Reglerne gælder til 30. marts.

Dronningens tale kommer også i kølvandet på, at den norske kong Harald søndag aften holdt tale til den norske befolkning, og nu fulgte den danske regent altså trop.

I talen sendte Dronningen sine tanker til de syge og til pårørende til de personer, der er døde som følge af virussen. Hun nævnte de danskere, der lige nu er strandet i udlandet, og hun sendte en tak til de danskere, der varetager vigtige funktioner i samfundet lige nu.

»Til sundhedspersonalet, beredskabet, forsvaret og politiet. Til butiksansatte, chauffører og alle, der passer deres arbejde under vanskelige forhold,« lød det fra Dronningen, som dernæst takkede myndighederne for deres arbejde.

Derudover sendte hun en direkte besked til unge mennesker.

»Selvfølgelig er det skuffende og ærgerligt ikke at kunne mødes med sine venner, ikke mindst, når man er ung. Men I har jo både tiden for jer og andre måder at mødes på i denne digitale tidsalder,« sagde hun.

Talen er »ekstraordinær«

Berlingskes kongehusekspert, Thomas Larsen, kalder det »helt ekstraordinært«, at Dronningen vælger at gå ud og tale til befolkningen på denne måde.

»Det er helt usædvanligt, og det viser, hvor alvorlig situationen er. Man kommer næsten til at tænke på besættelsestiden,« siger han.

Også kongehusekspert Michael Bregnsbo, der er ph.d. og lektor ved Historiestudiet på Syddansk Universitet, kalder omstændigheder for ekstraordinære.

»Jeg havde ikke set det komme. Jeg havde faktisk ikke anset det for at være sandsynligt, men det viser bare, at der er så meget, der er sket bare på den seneste uge, som man indtil da havde ment ikke kunne forekomme,« siger han.

Sidste gang, landets overhoved stod frem på samme måde – hvor det ikke var i forbindelse med en nytårstale – var, da Christian X 5. maj 1945 talte til befolkningen i en direkte radiotransmitteret tale ved Danmarks befrielse.

Thomas Larsen mener, at det er en klog beslutning af Dronningen at afholde talen, og han vurderer, at budskabet vil stå tydeligere blandt befolkningen, når det kommer fra hende.

»Dronningen er i helt ekstrem grad en person, som danskerne lytter til. Vi kan se med nytårstalerne, hvordan hun som ingen anden formår at samle stort set hele nationen foran TV-skærmene. Hun kan med endnu større kraft end politikerne sige, at vi skal stå sammen og følge de anbefalinger, som myndigheder giver,« siger han.