Drab i frisørsalon trækker spor til tidligere bandedrab – politiet opfordrer stridende bander til at slutte fred

Konfliktniveauet i bandemiljøet er i øjeblikket så højt, at Københavns Politi har iværksat en intensiveret indsats og opfordrer banderne til at slutte fred. Ellers falder hammeren, lyder det. Drab for tre år siden trækker tråde til i dag.

Ledende politiinspektør Poul Kjeldsen (th.) og politiinspektør Tommy Laursen (tv.) orienterede fredag foran Politigården i København om politiets intensiverede indsats mod banderne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet advarer nu om en ny bandekonflikt i København og opfordrer direkte de stridende parter til at slutte fred. Hurtigst muligt.

»For nu falder hammeren fra politiet. Og så er jeg sikker på, at den helt store hammer fra domstolene nok skal falde igen. Det har vi set før,« sagde ledende politiinspektør for efterforskningsenheden i Københavns Politi, Poul Kjeldsen, på et pressemøde fredag.

Her kædede politiet et drab begået 29. september i en frisørsalon i Husum sammen med den omtalte, nye konflikt.

Ifølge Berlingskes oplysninger trækker drabet i frisørsalonen imidlertid tråde til to andre drab – det første for knap tre år siden.

I november 2017 blev en 20-årig lokal mand dræbt af skud i sin bil på Ruten i Tingbjerg-bydelen nord for København.

Den 20-årige blev ramt af et enkelt, dræbende projektil og kørte galt. Bilens passager overlevede, og en hvid Audi, som ukendte gerningsmænd skød fra og stak af i, blev senere fundet udbrændt.

Ifølge politiet var drabet på Ruten dengang en del af den i 2017 verserende bandekonflikt mellem Loyal to Familia (LTF) og gruppen kendt som Brothas. En blodig konflikt, som blev udkæmpet under flere end 40 skyderier – flere med automatvåben – på åben gade i København med tre dræbte og syv tilfældige forbipasserende såret.

Det 20-årige offer på Ruten var ikke selv en del af bandemiljøet, men to af hans nære familiemedlemmer var en del af LTFs afdeling i Tingbjerg.

Selv om det aldrig lykkedes politiet at pågribe og retsforfølge en gerningsmand i sagen, havde man én i kikkerten. Ifølge Ekstra Bladet sigtede politiet dengang den 27-årige Darko Petrovic.

Mere skete der dog ikke, og LTF og Brothas indgik kort efter en fredsaftale. Tingbjerg-afdelingen forlod LTF.

Knap tre år senere – 21. august i år – blev samme Darko Petrovic dræbt af skud, da han sad i sin bil på parkeringspladsen foran sit hjem i Søborg.

Og tre uger senere, 29. september, gik en maskeret mand så ind i Salon Ørn på Mørkhøjvej i Husum og åbnede ild, skød og dræbte en 20-årig frisør, som var i færd med at klippe en kunde.

Konflikt mellem grupperinger i det nordlige København

Københavns Politi har været tilbageholdende med at kæde frisørdrabet sammen med verserende konflikter i bandemiljøet 2020, hvor LTF (igen) er involveret i en væbnet konflikt, denne gang mod en bande kendt som Husum-gruppen.

En konflikt, som har stået på siden foråret, da to andre unge mænd på voldsom vis mistede livet.

Men drabet på frisøren i Husum har efter politiets opfattelse at gøre med en anden konflikt i bandemiljøet, angiveligt mellem andre grupperinger i det nordlige København.

Kilder peger i den forbindelse på, at Salon Ørn i Husum er ejet af et nært familiemedlem til den 20-årige mand, som blev dræbt i november 2017 på Ruten i Tingbjerg.

Spørgsmålet er, om serien af bandedrab i denne omgang stopper her.

På pressemødet fredag talte politiet om »et forhøjet konfliktniveau« i bandemiljøet. Men ikke som i 2017, sagde ledende politiinspektør Poul Kjeldsen:

»Det er en noget anderledes situation, fordi det er mere spredt. Noget af det er, som vi vurderer det lige nu, slet ikke noget bande. Men der kan godt være nogle personer, der har en relation til en bande, som er ude i et privat opgør.«

Poul Kjeldsen, politiinspektør

»Hvis der skulle være nogen, som har tanker hen i retning af, at man måske skulle tage nogle ægte fredsforhandlinger – så er nok en meget god idé at gøre det nu.«


Politiinspektøren afviste at svare på, om politiet – ud over drabet i frisørsalonen – regner de øvrige skyderier i København de seneste uger for at være en del af samme konflikt.

I stedet adresserede han flere gange de stridende parter.

»Vi har en ret god hitrate i Københavns Politi med at få sat dem (bandemedlemmer i konflikt, red.) i spjældet. Det tager lidt ekstra tid, men vi er godt på vej. Så hvis der skulle være nogen, som har tanker hen i retning af, at man måske skulle tage nogle ægte fredsforhandlinger – så er nok en meget god idé at gøre det nu,« sagde Poul Kjeldsen og tilføjede, at omkring en tredjedel af de registrerede bandemedlemmer i København i øjeblikket sidder i fængsel.

Seneste store bandekonflikt – striden i 2017 mellem LTF og Brothas – endte efter fredsforhandlinger og mægling fra lokale kræfter, fædregrupper og imamer.

Politiet var ikke en del af forhandlingerne. Det vil de heller ikke være i dag, sagde Poul Kjeldsen.

»Vi går ikke ind i en decideret fredsforhandling. Vi står bare aldrig tilbage for at opfordre kraftigt til det. Er det sådan, at vi på en eller anden måde kan hjælpe med noget – som regel i form af en lille hammer – så kan det selvfølgelig være en del af det,« lød det fra den ledende politiinspektør:

»Men det plejer de godt at kunne finde ud af selv. Det er sket de andre gange. Mon ikke det kommer til at ske igen. Dér er det bare, jeg siger, at for deres egen skyld, så synes jeg da, de skal gøre det, før det bliver rigtigt mange år bag tremmer.«