DR-generaldirektør om krænkelsessager: Vi har haft en blind vinkel

I et større interview i Politiken sætter DRs øverste direktør ord på kavalkaden af kritisable sager om magtmisbrug, chikane og grænseoverskridende seksuel adfærd i DR.

»Vvi har ikke haft fokus nok på det, jeg vil kalde relationer og kultur. Der må jeg bare erkende, at vi har haft en blind vinkel,« siger DRs generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, til Politiken. Arkivfoto: Tim K. Jensen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

I et stort interview til Politiken stiller DRs generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, op og fortæller om DRs selvransagelse efter stribevis af problematiske sager.

Sexchikane, krænkelser, trusler, hadbeskeder og upassende kommentarer er emnerne i vidnesbyrd, som i den seneste tid er piblet frem i forskellige afdelinger hos Danmarks største mediehus.

Bølgen, der ikke kun afgrænser sig til DR, begyndte at rulle, da TV-værten Sofie Linde 26. august fortalte om en forhenværende »TV-kanon«, der truede med at ødelægge hendes karriere, hvis ikke hun indvilgede i at udføre oralsex på ham. Dengang var hun 18 år og ansat i DR.

11. oktober bragte Berlingske en artikel om den daværende vært på P1-programmerne »Shitstorm«, »P1 Debat« og radioeventet »DM i hadbeskeder«, Mads Aagaard Danielsen, der i en årrække selv har sendt hadbeskeder, været seksuelt grænseoverskridende, truende og i flere tilfælde har misbrugt sin stilling som vært på DR over for særligt kvinder.

Få dage før artiklen i Berlingske blev Mads Aagaard Danielsen hjemsendt, og nogle uger senere blev han afskediget.

Ikke tilstrækkeligt fokus på relationer og kultur

DR har haft fokus på sexchikane, fortæller Maria Rørbye Rønn til Politiken:

»Men vi har ikke haft fokus nok på dét, jeg vil kalde relationer og kultur. Der må jeg bare erkende, at vi har haft en blind vinkel. Der har vi lagt os fladt ned, og derfor handler det arbejde, vi har sat i gang, om nu at få fat i kulturen og strukturerne. Her får vi hjælp af eksterne rådgivere, for det er helt åbenbart, at vi ikke har været bevidste nok.«

DR arbejder nu på en række tiltag. Først og fremmest handler det om de unge, for det står klart, at det er praktikanterne, de unge løst tilknyttede og studentermedhjælperne, der er de mest udsatte, fortæller generaldirektøren.

13. oktober udsendte Maria Rørbye Rønn en officiel undskyldning på DRs hjemmeside »over for dem, der er kommet i klemme og har lidt skade på grund af det«.

»Vi har allerede hyret eksterne rådgivere ind, som skal hjælpe os med at komme de blinde pletter til livs, som vi – på linje med andre organisationer – uden tvivl har, når det gælder kampen mod sexisme. Blandt andet skal de være med til at sikre, at alle chefer præcis ved, hvordan de skal reagere korrekt i forhold til chikane og sexisme. Ansvaret for, at cheferne ved, at dette er vigtigt, er naturligvis ledelsen i DR,« skrev Maria Rørbye Rønn.

Onsdag i sidste uge indsendte 40 DR-ansatte i afdelingen DR Kultur og Samfund TV under kulturdirektør Henrik Bo Nielsen en klage over deres nærmeste leder over chikane, magtmisbrug og dårlig trivsel.