Dømt Frederiksberg-whistleblower vil i Folketinget

Hun har berettet om et system, der insisterer på, at selv terminalt syge kræftpatienter og alkodemente mennesker i voksenble, som bor i handicapbolig og får hjemmehjælp, skal finde sig et arbejde. Hun er dømt af Højesteret for brud på tavshedspligten, men Bitten Vivi Jensen kæmper ufortrødent videre for de svageste i samfundet. Og nu vil hun gøre det fra Folketinget.

Bitten Vivi Jensen var ansat i kommunens sundhedsforvaltning i det såkaldte rehabiliteringsteam. Her blev hun fyret i 2016, da hun ragede uklar med sine chefer efter igennem længere tid at have klaget internt over kommunens behandling af borgerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I årevis og atter årevis har Bitten Vivi Jensen kæmpet for nogle af de mest udsatte i samfundet.

Og det i en sådan grad, at hun er dømt kriminel for det.

Det var nemlig et brud på tavshedspligten, da Bitten Vivi Jensen fra rehabiliteringstemaet i Frederiksberg Kommune i 2016 udleverede 90 socialsager til den cavlingprisvindende journalist Ulrik Dahlin for at dokumentere såkaldt »sagsmishandling« af syge mennesker i kommunens beskæftigelsesforvaltning.

Det slog Højestreret fast i starten af 2022, efter at sagen både havde været forbi Retten på Frederiksberg og Østre Landsret.

Nu vil den meget omstridte tidligere kommunalt ansatte så fortsætte sin kamp for samfundets svageste fra Folketinget.

Bitten Vivi Jensen stiller derfor op for Alternativet i Københavns Omegns Storkreds, hvor hun håber på at blive valgt ind, når statsminister Mette Frederiksen (S) trykker på den store, røde knap. Det skriver TV 2 Lorry.

»De trænger til en som mig, en fra det virkelige liv, som ved, hvad det drejer sig om, og som har en kæmpe lang erhvervserfaring,« siger Bitten Vivi Jensen til mediet.

»Mit forsvar er, at jeg er whistleblower«

Bitten Vivi Jensen var ansat i kommunens sundhedsforvaltning i det såkaldte rehabiliteringsteam. Men hun ragede uklar med sine chefer efter igennem længere tid at have klaget internt over kommunens behandling af borgerne.

Det førte til, at hun i 2016 blev fyret, hvorfor hun valgte at gå til pressen med de 90 borgeres oplysninger.

Bitten Vivi Jensen har siddet som bisidder i mere 100 sager for forskellige borgere, der er blevet klemt i systemet. Samtlige sager er faldet til Bitten Vivi Jensen og borgerens favør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged (arkivfoto).

Hun erkendte de faktiske forhold, men insisterede på, at hun gjorde det for at gøre offentligheden opmærksom på problematisk sagsbehandling i Frederiksberg Kommune.

»Det kan godt være, at jeg skal i fængsel, men så må det være sådan. Jeg gav en masse sager til en journalist for gøre opmærksom på grotesk sagsmishandling af samfundets svageste i Frederiksberg Kommune, så mit forsvar er, at jeg er whistleblower,« sagde hun til Berligske, da sagen første gang skulle for retten i 2020.

Højesteret endte med at idømme Bitten Vivi Jensen en straf på på ti dagbøder à 500 kroner.

Siden Bitten Vivi Jensen blev fyret fra Frederiksberg Kommune har hun været frivillig partsrepræsentant for mere end 100 borgere, der er blevet klemt i systemet.

Samtlige sager er faldet til Bitten Vivi Jensen og borgerens favør, fortalte hun til Berlingske for to år siden.

Her berettede hun om et system, der insisterer på, at selv terminalt syge kræftpatienter og alkodemente mennesker i voksenble, som bor i handicapbolig og får hjemmehjælp, skal finde sig et arbejde. Men det kan de ikke, for ingen vil have dem, lød det dengang.

Bitten Vivi Jensen stillede i efteråret op til kommunalvalget i Frederiksberg Kommune. Her lykkedes det hende ikke at blive valgt ind. Hendes lokalliste opnåede 374 stemmer – heraf fik Bitten Vivi Jensen 265 personlige stemmer.

Se Berlingskes portræt af Bitten fra 2020 og få et indblik i, hvordan hun har hjulpet mere end 100 udsatte borgere med at få tilkendt førtidspension: