DI foreslår investeringsplan på 20 mia for Danmark: Klar til robotterne

Robotter og kunstig intelligens vil erstatte halvdelen af alle de job vi kender i dag, Svaret er at investere i uddannelse, forskning og digitalisering, mener Karsten Dybvad, som i Berlingske præsenterer DIs plan for en ny globaliseringspulje, som er dobbelt så stor som den tidligere.

Portræt af direktør i DI, Karsten Dybvad Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en plan til hele 20 milliarder kroner, ønsker Dansk Industri at gennemføre et saltvandsindsprøjtning til dansk økonomi frem mod 2025. Ny teknologi, robotter og kunstig intelligens vil betyde enorme forandringer for både danske virksomheder og det danske arbejdsmarked.

Tusinder af job vil forsvinde og nye komme til. I den omstilling  er det vigtigt, at alle får mulighed for at uddanne sig gennem hele livet, mener administrerende direktør i Dansk Industri Karsten Dybvad.

»Vi kigger ind i fremtiden og hvordan ruster vi os bedst til den? Det gør vi ved at være dygtige, ved at satse på uddannelse, forskning og digital infrastruktur. Det her er et oplæg til at gøre os dygtige. opfindsomme og innovative,«  siger Karsten Dybvad.

Milliardudspillet fra Dansk Industri går konkret ud på at etablere en ny globaliseringspulje i lighed med den, som et flertal i Folketinget indgik forlig om i 2006, mens Anders Fogh Rasmussen var statsminister. Med den daværende velfærdsaftale blev det blandt andet besluttet at forhøje pensionsalderen i takt med levealderen, forbedre integrationen og få de unge hurtigere gennem studierne.

Reformerne frigav midler til en globaliseringspulje, som i de følgende år løftede udgifterne til forskning og uddannelse med 10 milliarder kroner.

I dag står vi ifølge Karsten Dybvad i en lignende situation og planen fra Dansk Industri går ud på at løfte de offentlige budgetter til uddannelse, forskning, digitalisering og infrastruktur med det dobbelte – et løft på 20 milliarder årligt i 2025.

»Ved at gøre noget nu, skaber vi mulighederne for, at Danmark om 10 år er et stærkere, rigere og mere velstående samfund. Det er bedre end at vente på, at det bliver nødvendigt at gøre noget. For landene omkring os står bestemt ikke stille, og konkurrencen er hård,« siger DI-direktøren og tilføjer:

»Siden 2006 er vores levetid steget mere, end vi regnede med, så hvorfor ikke gøre det samme en gang til og skubbe tilbagetrækningsalderen  yderligere en tand op ad og bruge nogle af ressourcerne på at gøre samfund rustet til at kunne klare sig,«

Den nye globaliseringspulje skal ifølge DI finansieres gennem en række reformer. Udover at hæve pensionsalderen til 68 år i 2025 i stedet for i 2030, så skal uddannelsesstøtte på kandidatdelen ifølge DIs udspil fjernes og de studerende tilbydes lån i stedet.

10 klasse skal kun være for dem med særligt behov, det skal være lettere at rekruttere udenlandsk arbejdskraft og visitation til førtidspension skal ske centralt og ikke i kommunerne. Tilsammen skulle det ifølge DIs beregninger give rum til det ambitiøse investeringsprogram.

Politisk er der dog ikke flertal for nogle af forslagene. Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har længe afvist det meste - både SU-reform, højere pensionalder og lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft. Og regeringen er også imod at begrænse 10. klasse.

Selv om de offentlige finanser i dag er holdbare på længere sigt, den berømte regning i børneværelset er revet itu,  Og selvom Danmark i dag bruger omkring en procent af BNP på forskning og udvikling og masser af penge på uddannelse, så forhindrer det ikke Karsten Dybvad i at presse på for at øge budgetterne yderligere.

Taxameterene på kandidatdelen skal løftes med 10.000 kroner og med 5000 på bachelordelen og udgifter til forskning skal op på halvanden procent af BNP. Desuden skal voksen- og efteruddannelse, fysisk og digital infrastruktur have et større milliardløft.

»Hvis vi sætter os ned og siger, at det jo går meget godt, så kan vi jo bare vente på, at det en dag ikke går så godt længere, og så gøre noget ved det. Så vil det blive formuleret som om, at det er nødvendigt at gøre noget. Men hvornår er politik kommet til at handle om først at gøre noget, når det er nødvendigt,« siger Karsten Dybvad og tilføjer.

“Vi er alle sammen udfordret, og vi risikerer at komme for sent, så vi ikke når at gribe de muligheder, der ligger i den digitale udvikling. I USA har en alt for stor del af den amerikanske arbejdsstyrke ikke oplevet nogen velstandsstigning. Efter at de er blevet fyret fra en fabrik, står de uden uddannelse og uden mulighed for videreuddannelse. Det skal vi undgå, derfor foreslår vi det her,«

En anden mulighed, som grundlæggeren af Microsoft Bill Gates har gjort sig til talsmand for, er at lægge en skat på robotter og ny teknologi, som erstatter arbejdskraft. Det mener Karsten Dybvad ikke overraskende er en helt forkert vej at gå.

»Det vil være mærkeligt at beskatte det, som har givet os en produktivitetsudvikling og hjulpet vores samfund. Det er da bedre at udvikle teknologien, tage gevinsten hjem og lade dig og mig selv bestemme, hvad vi vil efterspørge. De varer der produceres med ny teknologi bliver jo bare billigere,” siger han.

Selvom undersøgelser viser at omkring halvdelen af de nuværende job i OECD-landene de næste 20-30 år vil forsvinde på grund af robotter, kunstig intelligens og andet, så vil der komme nye til, og vi vil efterspørge varer og serviceydelser, som vi slet ikke har fantasi til at forestille os i dag, mener Karsten Dybvad.

Sådan har det været hver gang en industriel revolution bankede på..