DF vil frede nytår, mens Enhedslisten og SF ønsker restriktioner og ingen fyrværkeri

Står det til Enhedslisten og SF, bliver nytårsaften underlagt endnu skrappere restriktioner, der blandt andet betyder, at fyrværkeriet pakkes væk i år. Dansk Folkeparti er uenig. Det kan man ikke med så kort varsel, lyder det.

 
Sundhedsstyrelsen har udgivet en række gode råd til, hvordan man bør afholde nytår i år. Og en af anbefalingerne lyder: »Aflys fælles fyrværkeriarrangementer eller -opvisninger, hvor flere mennesker fra nabolaget samles samme sted.« Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om to dage begynder et nyt år og lægger et særdeles anstrengende 2020 bag sig. Traditionelt set ville det kræve en fejring med manér, men ikke hvis det står til Enhedslisten.

Smittetallene giver simpelthen ikke lov til det, siger partiets sundhedsordfører, Peder Hvelplund, der mener, at en regulær aflysning af den normale nytårsaften er nødt til at komme på tale her kort før dagen.

»Der er brug for, at sundhedsmyndighederne melder meget klart ud, for med de seneste udviklinger i tallene bliver man simpelthen nødt til at sikre sig, at man ikke bliver bragt ud over kapacitetsgrænsen i sundhedsvæsenet,« siger han.

2.479 personer er senest blevet testet positive for covid-19 på et døgn, og antallet af coronapatienter indlagt på landets intensivafdelinger er tæt på tredoblet i december.

1. december var der indlagt 38 personer på intensivafdelinger. Det er nu steget til 113, viser tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Klokken 12.00 tirsdag er sundhedsordførerne indkaldt til møde med sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), og som oftest byder det på nye tiltag og restriktioner.

For Peder Hvelplund er ønskelisten til restriktioner for nytår ganske lang. Forsamlingsforbuddet bør sænkes fra de nuværende ti personer, og derudover efterlyser han, at fyrværkeri forbydes.

»Det er helt oplagt at se på fyrværkeri og få det pakket væk i år. Der er ikke nogen grund til at risikere, at der kommer fyrværkeriskader ind på skadestuerne og belaster kapaciteten yderligere, som det ser ud nu,« siger han:

»Det kommer til at belaste kapaciteten, fordi der bliver trukket personale fra de andre afdelinger til intensivafsnittene. Det kan være anæstesilæger og sygeplejersker, der skal ind og lave operationer på hånd- og øjenskader. I en situation, hvor sundhedsvæsenet i forvejen er presset, vil yderligere skader belaste kapaciteten.«

Dansk Folkeparti: Ingen »sidstesekunds-udmeldinger«

I Dansk Folkeparti er man ikke enig, lyder det fra sundhedsordfører Liselott Blixt. Folk har for hende at se været gode til at overholde de på nuværende tidspunkt gældende restriktioner.

»Nu har vi jo ikke fået tallene fra julen endnu, men jeg synes, at folk har fulgt anbefalingerne for julen i forhold til at blive hjemme og kun være sammen med den nære familie. Jeg kan ikke se, at man to dage inden skulle komme med helt nye restriktioner for nytårsaften. At komme med sådan nogle sidstesekunds-udmeldinger er ikke noget, vi er fan af,« siger hun.

Vi ved vel ret beset ikke, om folk generelt har overholdt restriktionerne i julen, så hvis tallene for i dag og i morgen nu viser, at det ser slemt ud, ville det så ikke være fornuftigt at indføre restriktioner for nytår?

»Nej, jeg mener ikke, at vi skal gå længere ned i forsamlingsforbud. Vi må se, hvad myndighederne kommer med i dag. Det, jeg kigger på, er selvfølgelig også, hvor presset sundhedsvæsenet er, men jeg synes, at man kan se, at folk tager situationen til sig. Der er nogle, der ikke lytter, og som mener, at det hele er en konspiration, og de vil jo hele tiden være der,« siger Liselott Blixt:

»Hvis man skal forbyde ti personer, kan man ikke komme to dage inden, det mener jeg ikke. Det kan være noget med, at undgå de steder, hvor man i gåseøjne holder lovlige demonstrationer som på Rådhuspladsen i København. Man skal jo sørge for, at de restriktioner, der er, bliver overholdt.«

Mandag meddelte Københavns Politi, at Rådhuspladsen i København vil blive afspærret, og den traditionsrige nytårsfejring vil i år ikke kunne finde sted, som den plejer.

Liselott Blixt slår fast, at hun ikke ved, hvad mødet klokken 12 kommer til at handle om, men hun forventer, at det kommer til at drejes sig om bl.a. restriktionerne, der står til at ophøre 3. januar, der for hende at se er vigtigere at tage fat på end nytårsaften.

Sådan ser det normalt ud nytårsaften i København. I 2020 er den højtidelige fejring begyndt at vakle, og SF og Enhedslisten mener, at skrappere restriktioner bør blive indført kort før lukketid. Arkivfoto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt.

SF enig i forslag: »Det ville være klogt«

SFs sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, ved heller ikke, hvad mødet i dag kommer til at bringe, men hun er i store træk enig med Enhedslistens Peder Hvelplund, såfremt sundhedsmyndighederne kommer med samme anbefaling.

»Hvis sundhedsmyndighederne siger, at det er en god idé, så er vi med på det. Jeg vil selv spørge ind til, om det ikke er en god idé at sænke forsamlingsforbuddet. Jeg lytter til, at man i regionerne er bekymret for et overbelastet sundhedsvæsen, og at positivprocenten er så høj. Mange restriktioner ophører i januar, og jeg tror, at det vil være klogt at forlænge restriktionerne,« siger hun.

Men mener du også, at det vil være klogt at indføre strengere forsamlingsforbud og forbud mod fyrværkeri?

»Ja, jeg mener, at det ville være klogt. Nytårsaften er jo virkelig en dark horse, for hvis vi mødes med mange mennesker, er der grobund for at smitten spreder sig,« siger hun:

»Jeg er helt enig med Dansk Folkeparti i, at det er sent, men jeg tror, at folk har vænnet sig til, at restriktioner kommer med kort varsel. Man er nødt til at se tiden an, og jeg synes, at den 29. december er meget sent, men nu er det bare den 29., og jeg tror, at de fleste mennesker er med på, at der kommer noget.«

Bliver det ikke en de facto aflysning af nytårsaften?

»Det bliver en anderledes nytårsaften. Nytåret kommer jo uanset hvad, men i så fald må vi tage revanche næste år.«