Det ved vi om dobbeltdrabet i Marokko: »Sagen efterforskes som terror«

»Brutalt og meningsløst« og »afsky og dyb sorg«, lyder nogle af reaktionerne fra statsministrene i Danmark og Norge efter drabene i Marokko.

Imlil i Atlasbjergene i Marokko. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bendiksby, Terje
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dobbeltdrabet på den danske kvinde Louisa Vesterager Jespersen og hendes norske veninde Maren Ueland blev opdaget mandag.

Drabet er sket i et turistområde nær landsbyen Imlil i Atlasbjergene i Marokko, hvor de to kvinder camperede.

Imlil ligger 70 kilometer syd for Marrakech. Byen bruges som udgangspunkt for ture til det højeste bjerg i Nordafrika, Toubkal (4.167 meter).

Politiets Efterretningstjeneste (PET) oplyser, at »drabene muligvis kan relateres til terrororganisationen IS«, og at »de marokkanske myndigheder har oplyst, at sagen efterforskes som terror«.

PET bekræfter, at »der på internettet har floreret en video, som angiveligt viser drabet på en af de to dræbte kvinder i Marokko«.

På et pressemøde torsdag oplyser statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at dansk politi er i færd med at undersøge videoen. Det samme er norsk politi, oplyser norske medier.

Norges statsminister, Erna Solberg, taler torsdag om »et brutalt og meningsløst angreb på uskyldige«. Lars Løkke Rasmussen »reagerer med forfærdelse, med afsky og dyb sorg«.

Både statsministeren og PET omtaler sagen som »bestialsk«. Angiveligt har begge kvinder fået halsen skåret op.

Torsdag pågriber marokkansk politi tre mænd i forbindelse med sagen. Politiet har allerede anholdt en mand og efterlyst yderligere tre.

Den første anholdte kommer ifølge myndighederne i Marokko fra »et radikaliseret miljø«.

De tre anholdte mænd blev ligesom den første anholdt i Marrakech.

Udenrigsministeriets borgerservice ændrer tirsdag sin rejsevejledning til Marokko: »Tag ikke alene på trekkingture i bjergområderne i Marokko, herunder på Mount Toubkal. Du bør kun anvende anerkendte trekkingfirmaer og guider med lokalkendskab og overveje muligheden for at trekke i en større gruppe,« hedder det nu.

24-årige Louisa Vesterager Jespersen kommer fra Grindsted, og 28-årige Maren Ueland fra norske Bryne.

To andre mænd blev pågrebet i sagen tirsdag, men er blevet løsladt efter afhøring.

Ifølge lokale medier camperede de mistænkte mænd i nærheden af kvinderne, men de forlod området, få timer før de dræbte blev fundet.

De to kvinder var ifølge Ritzau på en månedlang rejse, og de var erfarne friluftsmennesker. Begge studerede på Universitetet i Sørøst-Norge i Bø i Telemark.

Kilder: NTB, VG, AP, AFP, lokale marokkanske medier, det norske udenrigsministerium, PET og Ritzau