Terrorekspert: »Meget usædvanligt«, hvis IS-islamister er gået direkte efter to kvinder

Det hører til sjældenhederne, at islamister fra IS går direkte efter at slå enkelte kvinder ihjel, lyder det fra ekspert.

Billedefterlysning af de tre mænd mistænkt for drab på norske Maren Ueland og danske Louisa Vestager Jespersen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Eeg, Jon

»Det er meget usædvanligt, at det er kvinder«.

Sådan beskriver den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp terrordrabet på en 24-dansk kvinde og hendes norske veninde i Marokko.

Begge kvinder blev mandag fundet dræbt med så voldsomme skader, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) taler om »en usædvanligt bestialsk sag«. Den dræbte, danske kvindes mor har til B.T. oplyst, at datteren har fået skåret halsen op.

En mand er anholdt for drabet, yderligere tre er efterlyst, og den anholdte har ifølge de marokkanske myndigheder forbindelse til den islamistiske terrororganisation IS.

PET oplyser, at »den foreløbige efterforskning peger således ifølge de marokkanske myndigheder i retning af, at drabene muligvis kan relateres til terrororganisationen IS«.

På et pressemøde torsdag taler statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) også om terror.

»Vi kender ikke de nærmere omstændigheder, men meget tyder på, at de grusomme drab kan være terrorhandlinger,« lød det blandt andet fra statsministeren.

Den norske statsminister, Erna Solberg, siger til avisen VG, at hun har »tillid til, at de marokkanske myndigheder gør deres yderste for at pågribe de ansvarlige for drabet«.

Ifølge Magnus Ranstorp er det usædvanligt, at islamisterne terrordræber kvinder, som de har gjort ved landsbyen Imlil, hvor de to veninder var på trekking.

»Normalt dræber de ikke kvinder på den her måde, det er der ret strenge regler for. Det er mænd, de udser sig. Jeg kan kun komme i tanker om ganske få sager, hvor det er gået ud over kvinder,« siger han.

Forskningslederen fra Försvarshögskolan i Stockholm understreger, at det »i hvert fald« gælder en terrororganisation som IS. Det er lidt mere uklart med for eksempel Al-Qaeda.

Han tilføjer, at det ikke er det samme, som at islamisterne ikke dræber kvinder. De bliver slået ihjel i mange andre terroranslag, og i Syrien og Irak holder IS sig heller ikke tilbage med at straffe kvinder brutalt for eksempelvis utroskab.

»Men det her er noget andet,« siger han.

Ifølge Magnus Ranstorp er »en ting at dræbe dem, noget andet er at skære dem op«.

»At gøre det på kvinder er ikke mindre usædvanligt,« forklarer han.

Ifølge terroreksperten er det næsten rituelt, at veninderne er blevet skændet på halsen. Han henviser til, at islamister taler om at ramme vantro på halsen.

Magnus Ranstorp noterer sig også, at selve IS endnu ikke har reageret på angrebet.

»Det kan meget vel have været et opportunistisk angreb. Måske har mændene tilbragt tid med kvinderne, måske er de blevet afvist, måske har de fulgt efter dem. Måske handler det bare om, at de er gået efter dem, de kunne få fat i. Men uanset hvad, er det meget usædvanligt,« siger han:

»De er klar over, hvor høj risikoen er. Nu er de efterlyst, og de ved, hvordan myndighederne håndtererer terrorister,« siger eksperten.

Magnus Ranstorp fortæller, at situationen ellers er »ret stabil«, når det kommer til terror i Marokko. Myndighederne slår ned på ekstremister med hård hånd og er samtidig i dialog med religiøse organisationer om at forebygge militant ekstremisme.

Det er dog ikke det samme, som der er er eller har været terror i det nordafrikanske land, der på grund af turisme er meget følsomt over for terrorangreb som det, der netop har ramt de to nordiske kvinder.

Han henviser blandt andet til terrorbomberne i Casablanca i 2007 og 2003. Sidstnævnte kostede 45 personer livet, herunder de 12 terrorister.