»Det havde været en helt anden situation, hvis Mette Frederiksen havde sagt, at Søren Brostrøm ikke anbefalede at lukke skoler, vuggestuer og børnehaver ned«

De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, siger, at han havde handlet anderledes, hvis han havde vidst, at direktøren for Sundhedsstyrelsen ikke anbefalede at lukke skoler, børnehaver og vuggestuer.

Hele forløbet om regeringens og myndighedernes håndtering af coronakrisen bliver omdrejningspunkt for en redegørelse fra en ekspertgruppe, hvis arbejde skal være færdigt til januar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

En hidtil ukendt e-mail afslører nu, at Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, og Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut, ikke anbefalede at lukke landets skoler, børnehaver og vuggestuer.

E-mailen blev sendt, syv timer før statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede landet ned på et pressemøde 11. marts.

»Vi kan ikke ud fra sundhedsfaglige grunde anbefale et sådant tiltag i den nuværende situation,« skrev Søren Brostrøm, efter at han havde drøftet sagen med Kåre Mølbak. Det skriver B.T.

Per Larsen er sundhedsordfører for de Konservative, og det var hans klare opfattelse, at nedlukningen skete på baggrund af anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

»Det havde været en helt anden situation, hvis Mette Frederiksen havde sagt, at Søren Brostrøm ikke anbefalede at lukke skoler, vuggestuer og børnehaver ned. Når de ikke har anbefalet, at man skulle gå så drastisk til værks, hvad vi jo fik indtryk af, så ændrer det jo på vores beslutningsgrundlag,« siger Per Larsen.

På trods af at både Søren Brostrøm og Kåre Mølbak tilsyneladende ikke ville have landet lukket ned, stod de side om side med Mette Frederiksen til det nok mest omtalte pressemøde i nyere tid.

Per Larsen ville have ageret anderledes, hvis han havde vidst, at Søren Brostrøm ikke anbefalede at lukke skoler, børnehaver og vuggestuer.

»Jeg troede, at Sundhedsstyrelsen havde anbefalet det, og det var min overbevisning, at der var sundhedsmyndigheder, der anbefalede en nedlukning. Det havde jo også indflydelse på forhandlingerne om epidemiloven, som vi også nu er i gang med at se på,« siger Per Larsen.

Per Larsen er sundhedsordfører for de Konservative. Fold sammen
Læs mere

Noget rod

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan myndighederne i Den Nationale Operative Stab (NOST) ét døgn før den historiske nedlukning heller ikke havde anbefalet en nedlukning. Det åbner et hul i Mette Frederiksens forklaring om, at beslutningen om at lukke Danmark ned var baseret på »myndighedernes anbefaling«.

Om det sagde Peder Hvelplund, sundhedsordfører for Enhedslisten, i sidste uge:

»Det er da noget rod, at statsministeren står og siger på et pressemøde, at regeringen traf beslutningen om nedlukning baseret på myndighedernes anbefaling, når hun ikke kan fortælle, hvilke myndigheder der har anbefalet det.«

Den nye oplysning om e-mailen fra Søren Brostrøm rydder tilsyneladende ikke op i det rod for Peder Hvelplund, da Berlingske taler med ham i dag:

»Det er noget rod. Når man siger, der ligger en myndighedsanbefaling bagved, skal man selvfølgelig kunne redegøre for, hvilken myndighed det er, der har anbefalet det. Men politisk har Mette Frederiksens sætning om myndighedernes anbefalinger ikke haft indflydelse på Enhedslistens beslutning om at bakke op om en nedlukning,« siger Peder Hvelplund.

Men skal ministre ikke sige sandheden? Enhedslisten har gået meget op i netop det i forbindelse med Instrukskommissionens granskning af Inger Støjberg?

»Det her kan ikke sammenlignes med Inger Støjberg. Denne sætning om »myndighedernes anbefaling« har ikke haft politiske konsekvenser for den beslutning, vi traf dengang. Vi var godt klar over, at sundhedsmyndighederne ikke havde anbefalet det. Men derfor skal man ikke sige, at myndigheder havde anbefalet det, når man ikke kan sige, hvilke myndigheder der er tale om,« siger Peder Hvelplund.

Men tror du, at sætningen havde indflydelse på borgernes accept af nedlukningen?

»Nej, det tror jeg ikke. Der blev jo også sagt, at det var en politisk beslutning. Vi vidste jo, at tempo var afgørende, og at man skulle gribe hurtigt ind. Den anbefaling, der lå fra sundhedsmyndighederne (om ikke at lukke ned, red.), blev ikke det afgørende for den beslutning, der blev truffet,« siger Peder Hvelplund.

Den nye oplysning om e-mailen fra Søren Brostrøm rydder tilsyneladende ikke op i »rodet«, mener Peder Hvelplund fra Enhedslisten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Hele forløbet om regeringens og myndighedernes håndtering af coronakrisen bliver omdrejningspunkt for en redegørelse fra en ekspertgruppe, hvis arbejde skal være færdigt til januar.