Det ekstreme højvande bliver snart mindre ekstremt

Den gældende danske højvandsstatistik bygger på havspejlsmålinger frem til udgangen af 2012 og har dermed ikke de senere års ekstreme stormfloder med. En ny statistik er på vej, og den vil i fremtiden gøre det »sværere« at nå op på f.eks. en 100 års stormflodshændelse.

Dagen efter Danmark blev ramt af stormflod og oversvømmelser, stod vandet stadigvæk højt mange steder. Bus-holdepladsen i Stege var stadig oversvømmet torsdag morgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I mindst syv havne i det sydlige Danmark var stormfloden onsdag aften og natten til torsdag så ekstrem, at det betegnes som en 100 års hændelse.

Det gælder f.eks. i Sønderborg, Aabenraa, Rødby, Gedser og Køge.

Tilsvarende 100 års begivenheder indtraf på bl.a. Nordsjællands kyst og i Roskilde Fjord under stormen Bodils hærgen i december 2013, og lige efter jul blev dele af Roskilde Fjord under stormen Urd ramt af højvandshændelser af en sådan sjældenhed, at de statistisk set kun bør indtræffe to gange i et århundrede.

Men fra om få måneder vil havet ved mange danske kyster skulle rejse sig en del mere, før end man når op på 50- eller 100 års hændelser.

Det skyldes, at Kystdirektoratet, der udarbejder den højvandsstatistik, som bl.a. DMI benytter sig af, om få uger går i gang med at udarbejde en ny statistik, som ventes offentliggjort lige efter sommerferien.

Den nuværende statistik bygger på data frem til udgangen af 2012 og har dermed ikke de ekstreme hændelser under bl.a. stormene Bodil og Urd samt nattens stormflod i de indre danske farvande med. Men de kommer alle med i den nye statistik, oplyser Kystdirektoratet.

»Det betyder, at 20, 50 og 100 års vandstandene vil ændre sig på en hel del kyststationer. Vi kan bare ikke sige noget generelt om, hvorvidt vandet i fremtiden skal nå ti eller 15 cm højere op for at ramme for eksempel en 100 års hændelse. Men det kommer til at ændre sig mange steder,« fastslår kystteknisk chef i Kystdirektoratet, Thorsten Piontkowitz, der har det overordnede ansvar for udarbejdelsen af den danske højvandsstatistik.

Justeringen kan i fremtiden få stor betydning for danske boligejere i kystnære områder. Det skyldes, at Stormrådet, der afgør, om man kan få erstatning efter oversvømmelser fra havet, først udbetaler erstatning, når boligejere er ramt af en stormflod, der ifølge højvandsstatistikken som minimum er en 20 års hændelse.

På den baggrund må man klart forvente, at der i fremtiden skal lægges nogle centimeter til, før man i bl.a. Roskilde Fjord når op på en 20 års højvandshændelse.

Kystdirektoratets højvandsstatistik bygger på data fra godt 60 kyststationer i Danmark. På enkelte af dem, f.eks. dem i Gedser og Esbjerg, har man målt havspejlsniveauet siden midten af 1880erne. Andre stationer har 60-70 år på bagen, mens nogle kun har 15-20 års målinger bag sig.

På stationer med kun få årtiers højdemålinger bygger højvandsstatistikken især på en kombination af data fra ældre nærliggende stationer og på avancerede computermodeller.

Af samme årsag er den statistiske usikkerhed for eksempelvis en 100 års hændelse noget højere på en nyere kyststation end på en station med mere end 100 års højdemålinger bag sig, understreger Thorsten Piontkowitz.