Da Østersøbadekarret væltede og skvulpede ind over Danmark

Hvorfor var vejret så stille under den ekstreme stormflod i de indre danske farvande natten til torsdag? Vi giver svaret og forklarer, at havvandet i fremtiden skal rejse sig højere end i dag, før end Stormrådet udbetaler erstatning.

Dagen efter Danmark blev ramt af stormflod og oversvømmelser, stod vandet stadigvæk højt mnange steder. Her er det Stege på Møn, hvor en mand fra kommunen prøver at få gang i kloakerne på byens oversvømmede busholdeplads. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en såkaldt stille stormflod og derfor lettere at surrealistisk at iagttage.

Der var ingen hylende vind og piskende bølger. Kun et krusende hav, der langsomt, men ubønhørligt løftede sig og piblede hen over først strande og kajkanter og derefter ind over veje og fortove i bl.a. Hvidovre, Sønderborg og Kolding. Med det resultat, at adskillige bolig- og virksomhedsejere fik vand på gulve og i kældre.

I mindst syv havne i det sydlige Danmark steg vandet så højt, at der ifølge højvandsstatistikken var tale om 100 års begivenheder.

Og på lange strækninger af kyster helt fra Bornholm over Lolland-Falster til Lillebælt var der som minimum tale om 20 års hændelser.

Ifølge den førende ekspert i stormfloder og stormflodsvarsling, DMI-oceanograf Jacob Woge Nielsen, er stille stormfloder temmelig sjældne herhjemme, men når de indtræffer, rammer de praktisk taget altid de danske farvande syd for Bælterne og Øresund.

»Vores stormfloder er påvirket af vejret mange hundrede kilometer borte – lige fra Den Engelske Kanal over Færøerne til det vestlige Rusland. I dette tilfælde var det en storm helt ovre øst for Gotland, der var udslagsgivende,« forklarer han.

I forvejen var den østlige del af Østersøen nærmest fyldt til randen med vand som følge af næsten vedvarende vind fra vest og nordvest gennem den milde december. Men så satte nordøstenstormen ind ud for Gotland med den konsekvens, at enorme vandmængder blev presset ned mod Kaliningrad og Polen, hvor det tog et drej mod danske farvande.

Onsdag morgen var der på samme tid negativ vandstand i bl.a. Aabenraa, hvilket bevirkede, at vandmasserne fra øst næsten bogstavelig talt kunne løbe ned ad bakke.

Under normale omstændigheder kan den ustabile situation i nogen grad udlignes ved, at overskudsvand presser sig igennem de danske bælter og Øresund. Men de smalle danske passager fungerede onsdag aften og nat som proppe, forklarer Jacob Woge Nielsen.
Samtidig var Kattegat præget af nordenvind, og der var lav vandstand i Oslofjorden mod nord og høj vandstand i syd på bl.a. Nordsjælland.

»Så vandet fra Østersøen skulle både strømme mod vinden og op ad bakke, og det lader sig bare ikke gøre. Derfor fik vi den stille, men på mange måder ekstreme stormflod,« forklarer han.

Endnu værre gik det i Nordtyskland. Her blev dele af de historiske bycentre i bl.a. Rostock og Stralsund oversvømmet, og i både Flensborg og Lübeck begyndte biler at flyde ned ad oversvømmede gader, skriver det tyske nyhedsbureau DPA.

Om bare få måneder vil havet ved mange danske kyster imidlertid skulle rejse sig en del mere, før end man når op på statistiske 50 eller 100 års hændelser.

Det skyldes, at Kystdirektoratet, der står bag den officielle højvandsstatistik, som bl.a. DMI benytter sig af, om få uger går i gang med at udarbejde en ny statistik, som ventes offentliggjort lige efter sommerferien.

Den nuværende statistik bygger på data frem til udgangen af 2012 og har dermed ikke de ekstreme hændelser under bl.a. stormen Bodil i december 2013, Urd i sidste uge og den aktuelle stormflod med. Men de kommer alle med i den nye statistik, oplyser Kystdirektoratet.

»Det betyder, at 20, 50 og 100 års vandstandene vil blive justeret opad på en hel del kyststationer. Vi kan bare ikke sige noget generelt om, hvorvidt vandet i fremtiden skal nå ti eller 15 cm højere op for at ramme for eksempel en 100 års hændelse,« fortæller kystteknisk chef i Kystdirektoratet, Thorsten Piontkowitz, der har det overordnede ansvar for højvandsstatistikken.

Justeringen vil i fremtiden få afgørende betydning for danske boligejere i kystnære områder. Det skyldes, at Stormrådet som hovedregel først udbetaler erstatning, når boligejere er ramt af en stormflod, der ifølge højvandsstatistikken som minimum må betegnes som en 20 års hændelse.

På den baggrund må man forvente, at der i fremtiden skal lægges nogle centimeter til, før end man i bl.a. Roskilde Fjord og i de sydøstjyske fjorde når op på en 20 års højvandshændelse.

Kystdirektoratets højvandsstatistik bygger på data fra 68 kyststationer i Danmark. På enkelte af dem, f.eks. dem i Gedser og Aarhus, har man målt havniveauet siden midten af 1880erne. Andre stationer har 60-70 år på bagen, mens nogle kun har 15-20 års målinger bag sig.

På stationer med kun få årtiers dataindsamling bygger højvandsstatistikken især på en kombination af data fra ældre nærliggende stationer og på avancerede computermodeller.

Af samme årsag er den statistiske usikkerhed for eksempelvis en 100 års hændelse noget højere på en nyere kyststation end på en station med mere end 100 års højdemålinger bag sig, understreger Thorsten Piontkowitz.