Det begyndte med kys og slik en aften for ti år siden: I dag sættes et punktum i sagerne om Frank Jensen

I dag drøfter økonomiudvalget indholdet af en advokatundersøgelse, der byder på flere belastende sager for tidligere overborgmester Frank Jensen. Mange sager knytter sig til en julefrokost i 2011, der for alvor skabte opmærksomhed omkring Frank Jensens opførsel.

En ny undersøgelse trevler op i flere belastende sager for tidligere overborgmester Frank Jensen, der her ses sammen med tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg

I dag bliver der sat punktum ved de belastende sager om socialdemokraten Frank Jensen. Det sker, når økonomiudvalget skal behandle en advokatundersøgelse af den tidligere overborgmesters grænseoverskridende adfærd.

Undersøgelsen fra advokathuset Kromann Reumert lå færdig 25. februar, og i den var identificeret i alt 12 episoder. 7 af de 12 forhold knytter sig til en julefrokost i december 2011 – forhold, som udvalget i dag skal diskutere for at vurdere, om de giver grundlag for ændringer.

Her er et oprids af, hvad der skete til julefrokosten:

En artikel på fire korte afsnit blev i slutningen af 2011 slynget ud med enorm slagkraft.

»Sexchikane: Frank Jensen kyssede og slikkede,« lød overskriften på en afsløring i Ekstra Bladet ledsaget af et billede af overborgmesteren, der smilede skælmsk.

Det er knap ti år siden, eller som Frank Jensen selv udtrykker det, ligger det »mange år tilbage«.

Episoden, som artiklen i Ekstra Bladet afslørede, handlede om en »fugtig julefrokost« i festsalen på Københavns Rådhus en uge forinden. Denne affødte i mediet det lidet flatterende øgenavn »Frank Klam«, og sagen endte med at hænge ved og klæbe til Frank Jensen i årene op til, at han 19. oktober 2020 valgte at trække sig fra posten som overborgmester. Muligvis efter stærk opfordring.

En ny undersøgelse trevler op i flere belastende sager for tidligere overborgmester Frank Jensen, der her ses sammen med tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

Faktisk klæbede sagen til ham endnu længere, idet et bredt flertal på rådhuset bestående af Alternativet, Enhedslisten, SF, Radikale Venstre, De Konservative, Venstre, DF samt Frie Grønne og løsgænger Kåre Trabjerg Smidt krævede en uafhængig advokatundersøgelse af Frank Jensens ageren og håndtering af flere sager, hvor kvinder beskylder ham for krænkende adfærd.

Julefrokosten i 2011

16. december var der julefrokost i Økonomiforvaltningen. Der var i alt 250 gæster til julefrokosten, der dette år havde russisk tema.

Ifølge Ekstra Bladet, der skrev artiklen på baggrund af anonyme kilder, havde overborgmesteren været grov over for »en ung, smuk kvindelig medarbejder« i en sådan grad, at andre ansatte forsøgte at stoppe ham.

De skrev også, at kommunaldirektør Claus Juhl havde indskærpet over for Frank Jensen, at hans opførsel var uacceptabel. Der var intet svar fra Frank Jensen selv.

Overborgmester Frank Jensen og Claus Juhl, daværende adm. direktør i Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix.

Den upassende opførsel handlede om, at Frank Jensen skulle have slikket en kvinde i øret, slikket en anden på halsen, danset omklamrende og lummert med en tredje og holdt en fjerde kvindes hoved fast og kysset hende.

Julefrokosten i 2011 stod ikke som eneste episode. Det var heller ikke den eneste julefrokost, som belastede Frank Jensens omdømme, men den blev alligevel startskuddet til, at personer internt i Socialdemokratiet på rådhuset samt landets medier angiveligt holdt et vågent øje med Frank Jensen.

16. oktober 2020 bragte Jyllands-Posten en lang artikel, hvor navngivne og unavngivne kilder fortalte om både kendte og hidtil ukendte grænseoverskridende episoder.

Om julefrokosten oplyste flere unavngivne kilder til avisen, at Ekstra Bladets udlægning af sagen fra 2011 samlet set var dækkende.

Slap for sexchikaneanklager

Da året rundede 2012 bad Københavns Kommunes økonomiforvaltning om en redegørelse fra Frank Jensen. Eller rettere sagt insisterede Venstre-borgmester Pia Allerslev på, at udvalget fik en redegørelse.

»Jeg vil naturligvis gerne beklage, hvis min opførsel ved fredagens julefrokost har provokeret eller overskredet nogens grænser. Det har ikke været tilsigtet,« sagde Frank Jensen dengang til Claus Juhl.

Overborgmester Frank Jensen udtaler sig til pressen efter krisemøde på Københavns Rådhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Mandagen efter julefrokosten blev Frank Jensen først bekendt med kritikken af hans adfærd, fortalte han 12. januar 2012 til Dagbladet Information. Forklaringen var dog, sagde Frank Jensen:

»Jeg er et glad og positivt menneske, der godt kan lide at være til fest. Jeg skal nok finde ud af, at jeg også sørger for at gå hjem i rette tid.«

Advokatundersøgelsen finder ikke grundlag for at konkludere, at de berørte kvinder ved julefrokosten efterfølgende har lidt karrieremæssige konsekvenser.

I rapporten skrives der, at flere kvinder dog ikke har oplevelsen af, at der efter redegørelsen i januar 2012 skete særligt meget, ligesom ingen af de involverede kvinder blev hørt eller på anden måde involveret i udarbejdelsen af redegørelsen.