Derfor er det vigtigt, at politiet afkræfter racistisk drabsmotiv

Politiet har i en opsigtsvækkende udmelding afkræftet, at motivet bag drabet på en dansk-afrikansk mand på Bornholm var racisme. Og ifølge professor i strafferet Trine Baumbach er det en vigtig del af politiets opgave at korrigere fejlopfattelser i den offentlige debat.

Tirsdag blev en 28-årig mand fundet død ved en bålplads i Nordskoven nær Rønne på Bornholm. Siden har der været massive spekulationer på de sociale medier om motivet for drabet. Fold sammen
Læs mere
Foto: presse-foto.dk

Det vakte opsigt, da politiet på Bornholm torsdag eftermiddag valgte at indvie offentligheden i, at drabet på en 28-årig dansk-tanzaniansk mand på Bornholm efter politiets opfattelse »ikke er racistisk betonet«, som chefanklageren fra Bornholms Politi, Bente Pedersen Lund, fortalte til DR.

Motivet bag drabet skal snarere findes i en personlig relation mellem de to sigtede og den dræbte, der »gik fuldstændig galt«.

Dermed afkræfter politiet de vedholdende spekulationer på sociale medier om et racistisk motiv bag drabet.

I dagene efter drabet skrev researchkollektiv Redox, at en af gerningsmændene har udtrykt støtte til Rasmus Paludan, mens Ekstra Bladet kunne fortælle, at den ene af de sigtede har en tydelig nazistisk tatovering.

Når anklagemyndigheden vælger at offentliggøre sin opfattelse af, hvad motivet ikke er, blot to dage inde i en igangværende drabsefterforskning, skyldes det ifølge jurist og professor i strafferet Trine Baumbach, at det er det en væsentlig del af politiets opgave at korrigere fejlopfattelser i den offentlige debat.

»Når anklagemyndigheden går ud og udtaler sig i alvorlige sager, handler det dels om, at det kan påvirke efterforskningen, hvis folk får en totalt fejlagtig opfattelse af, hvad der er foregået. Forkerte oplysninger kan for eksempel påvirke vidners udsagn,« siger Trine Baumbach.

»Men det handler altså også om at få tingene i de rette proportioner og så vidt muligt få sandheden ud i befolkningen,« siger Trine Baumbach.

Hun understreger, at hun udtaler sig om politiets praksis i almindelighed og ikke den konkrete sag.

»Politiet og anklagemyndigheden er en del af den offentlige forvaltning og har en pligt til at bidrage til, at folk er bedst muligt oplyst. Det er også hele ideen med offentlighed i retsplejen; at du som journalist og jeg som privatperson kan gå ind og se en retssag og få at vide, hvad sagen rent faktisk drejer sig om. Så vi ikke går og spekulerer og kommer på alle mulige vildveje.«

»Der er et element af demokratiunderstøttelse i, at vi ved, hvad vi taler om,« siger Trine Baumbach.

Torsdag fortalte to af den dræbtes venner, der også kender de to sigtede, tilsvarende, at de ikke opfattede drabet som racistisk motiveret.

Spekulationerne om drabsmotivet er dog ikke forstummet helt efter politiets udmelding. Hen over weekenden har flere personer på sociale medier sat spørgsmålstegn ved politiets forklaring delt en video, hvori den ene sigtede fremviser en tatovering med hagekors og teksten »white power«.

Begge de sigtede har erkendt at have udøvet vold, men nægter sig skyldige i sigtelsen om drab.