Den danske stat gav blankocheck: Bestsellers partnerfirma handlede værnemidler og test for 760 millioner

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier, så du kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

Staten og regionerne var i slutningen af marts så desperate efter at få købt værnemidler og testudstyr på det utilregnelige verdensmarked, at de på helt usædvanlig vis gav modegiganten Bestsellers partnerfirma Nine United ret til at bruge penge fra statskassen. På billedet Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen fotograferet ved torsdagens superligakamp mellem FC Midtjylland og FC København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til en rask overflyvning af denne søndags vigtigste nyheder.

Vi skal omkring en intern undersøgelse om forholdene for fængselsbetjente, der gør, at de flygter fra jobbet. Vi skal også runde en historie om, at Bestsellers partnerfirma har handlet værnemidler og test for 760 millioner kroner på statens regning. Og så advarer en række eksperter om, at paragraffen om psykisk vold kan misbruges i en skilsmissekonflikt.

Men først skal vi forbi dagens coronatal. De danske tal opdateres kun på hverdage, og der er derfor ikke ændringer i tallene siden i går, men de udenlandske opdateres hver dag.

  • Bekræftede smittede i Danmark: 12.946
  • Antal, der har overstået smitten: 12.077
  • Bekræftede døde i Danmark: 609
  • Antal døde på verdensplan: 564.506
  • Antal bekræftede smittede på verdensplan: 12.684.409

Du kan se flere coronatal her

Alarmerende rapport afslører, hvorfor fængselsbetjente forlader jobbet

Vi begynder i Berlingske, der i dag bringer en historie om, hvorfor 103 fængselsbetjente har valgt at forlade deres job.

Fængselsbetjente svarer uden omsvøb i en omfattende, intern undersøgelse, at de vil væk fra udmattelsen, væk fra et arbejde uden mulighed for at udvikle sig, og væk fra lønnen, nedskæringerne og manglende tillid til ledelsen.

Kriminalforsorgens »Afgangsanalyse for fængselsbetjente 2017-2018« kortlægger, hvorfor medarbejdere sagde op. 68 procent af 103 adspurgte fængselsbetjente svarer i den spørgeskemaundersøgelse, som analysen delvis bygger på, at de »primært søgte væk fra noget«. Mange angiver især ovennævnte grunde.

Undersøgelsen blev færdig i 2019, men er ikke blevet offentliggjort. Berlingske har fået afslag på en begæring om aktindsigt i den med den begrundelse, at »analysen ikke er et offentligt dokument«. Berlingske er på anden måde kommet i besiddelse af materialet, som tegner et barsk billede af arbejdsbetingelserne for Danmarks cirka 2.100 fængselsbetjente.

»Rapporten viser, at Kriminalforsorgen er på katastrofekurs,« lyder en af reaktionerne fra SFs retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt.

Læs hele historien her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Bestsellers partnerfirma handlede værnemidler og test for 760 millioner

Politiken skriver på dagens forside, at staten og regionerne i slutningen af marts var så desperate efter at få købt værnemidler og testudstyr på det utilregnelige verdensmarked, at de på helt usædvanlig vis gav modegiganten Bestsellers partnerfirma Nine United ret til selv at bruge penge fra statskassen.

Med en aftale 31. marts fik firmaet fuldmagt til at indgå kontrakter i Kina på »vegne af og med juridisk og økonomisk bindende virkning for Region Hovedstaden«, der havde staten i ryggen.

Eksperter i offentligt indkøb og brancheorganisationerne på markedet for medicinsk udstyr har aldrig før set så vidtgående en aftale mellem det offentlige og en privat virksomhed.

»Markedet for værnemidler var det vilde vesten, og der var et kæmpe pres på sundhedsvæsnet. Alligevel er det helt vildt at se det her sort på hvidt. Den offentlige pengepung er åbnet helt op, og samtidig er der ingen krav til sikring af kvaliteten i leverancerne,« siger Jan Stentoft, professor i forsyningslogistik ved Syddansk Universitet, til Politiken.

Læs hele historien her

Lov om psykisk vold kan misbruges i skilsmissekonflikter

Jyllands-Posten skriver i dag, at en række juraprofessorer nu advarer om, at paragraffen om psykisk vold kan misbruges, eksempelvis som et våben i en skilsmissekonflikt.

Det er især én bestemt retssag, der ligger til grund for advarslen. I september blev en 15-årig dreng tiltalt for psykisk vold mod sin 11-årige lillebror ved blandt andet at have kaldt ham »svans« og gjort ham bange. Han var også tiltalt for fysisk vold. Den 15-årige dreng nægtede sig skyldig og blev frikendt.

Det var drengens far, der havde anmeldt ham til politiet efter en konfliktfyldt skilsmisse, hvor der blev indgivet flere politianmeldelser familiemedlemmerne imellem.

Ifølge Lasse Lund Madsen, strafferetsprofessor ved Aarhus Universitet, er der tale om »den mest håbløst udformede lovbestemmelse i straffeloven«. Han mener, at sagen viser, at loven åbner for misbrug.

»Frygten er jo, at vi ender med at ofre en masse politiressourcer på hårde og bitre skilsmisseopgør,« siger Lasse Lund Madsen til Jyllands-Posten.

Læs hele historien her

Vi peger coronafingre ad hinanden

Vi slutter af i Berlingske igen.

Danmark har undgået det coronavirus-ragnarok, der lige nu udspiller sig i flere lande. Men økonomien er ramt, og endnu ved ingen, om virussen vender tilbage efter sommerferien.

Men hvem har skylden for, at coronavirussen udviklede sig til en af de største kriser siden Anden Verdenskrig?

Det har forskere fra Hope-projekt, et dansk forskningsprojekt, som undersøger den demokratiske reaktion på covid-19-krisen i hele verden, spurgt befolkningen i en række lande om.

I Danmark svarer de fleste, at årsagen til coronakrisens alvor primært skal findes i, at covid-19 er en ny sygdom, som vi ikke ved nok om. Dette svar giver hele 82 procent af danskerne, og sammenlignet med de andre lande i undersøgelsen vælger flere i Danmark denne objektive forklaring.

Et af de mest overraskende fund i undersøgelsen er ifølge forskerne imidlertid, at over halvdelen af danskerne (52 procent) mener, at »almindelige mennesker ikke tog virussen seriøst nok«.

Læs hele historien her

Det sker i dag

Ikke så meget. Det er ferie og søndag. Hav en god dag.