Den Blå Planet genåbner med kæmpe gæld: »En kamp for at overleve«

Der er hul i bunden af Den Blå Planet, som i øjeblikket har økonomiske problemer på grund af nedlukningen. Hjælpepakkerne er ikke tilstrækkelige, fortæller direktøren, der siger, at akvariet kæmper for livet.

 
Flere kulturinstitutioner slår dørene op. Video: Mathias Svold/Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Det populære akvarium Den Blå Planet i Kastrup har på ny åbnet dørene for besøgende efter lang tids nedlukning under coronakrisen siden 12. marts.

Det er godt nyt for både gæsterne og for Den Blå Planet, men akvariet er ikke i smult vande, fordi det i nedlukningen har opbygget en enorm gæld, skriver TV2 Lorry.

Nedlukningen har været særdeles dyr og kommer ifølge akvariet til at tegne sig for et underskud på mellem 15 til 20 millioner kroner bare i år.

»Det vil fortsat være en kamp for at overleve. Derfor følger jeg også, hvornår grænserne åbner, og hvornår turisterne kommer tilbage meget nøje, for det bliver afgørende for hele sommeren, og hvordan det kommer til at se ud til efteråret for os,« siger administrerende direktør Jon Diderichsen til TV 2 Lorry.

Underskuddet udgør ifølge Jon Diderichsen penge, som akvariet ikke har, og der skal derfor spares, hvor det er muligt.

2018 var også økonomisk svært

Regnskabet for 2018 var heller ikke prangende. Her kom Den Blå Planet ud af året med et underskud på 236.000 kroner, og Jon Diderichsen fortalte i begyndelsen af april, at akvariet på Østamager er »truet på livet«.

Det stod så slemt til, at Jon Diderichsen startede en indsamling for Den Blå Planet 8. maj, og efter tre dage, var der indsamlet 1,7 millioner kroner til akvariet.

Modsat andre kulturinstitutioner der modtager Kulturministeriets hjælpepakker, har Den Blå Planet ikke kunnet sende alle medarbejdere hjem, og har – ligesom det er tilfældet med for eksempel Københavns Zoo – været nødt til at holde driften kørende for at passe dyrene.

Den Blå Planet er nødstedt og forventer et stort underskud i 2020 både på grund af nedlukningen siden 12. marts og udsigterne til tabt indtjening på udenlandske turister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Til Børsen fortalte Jon Diderichsen 2. april, at akvariets del af den samlede hjælpepakke til kulturen på 48 millioner kroner langtfra er tilstrækkelig.

»Vi får ca. betalt 60 procent af vores lønudgifter og faste udgifter via de her pakker. De sidste 40 procent​ skal vi selv finde. Så på trods af hjælpen har vi fortsat et kæmpe hul i økonomien,« sagde han.

Selv om den aktuelle genåbning bliver et plaster på såret, er der ikke tale om normalstilstande for akvariet. En stor del af indtjeningen kommer nemlig fra udenlandske turister.

I 2019 havde Den Blå Planet 545.000 besøgende, hvoraf cirka 300.000 var udenlandske turister.

Udenlandske turister svarer rundt regnet til 60 procent af Den Blå Planets årlige gæster, næsten 70 i de tre sommermåneder, hvor akvariet normalt tjener ca. 40 procent af dets årlige omsætning.