De nye hosteklinikker står klar i Region Hovedstaden – her ligger de

De nye hosteklinikker skal aflaste børneafdelinger og akutmodtagelser på sygehusene, når danskere i løbet efteråret og vinteren bliver syge og derfor kan komme i tvivl om, hvorvidt de er ramt af coronavirus. De står allerede klar i Region Hovedstaden.

I Region Hovedstaden har klinikkerne allerede slået dørene op for patienter, som er henvist fra egen læge eller akuttelefonen 1813. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Efterårskulden er så småt begyndt at bide sig fast i Danmark. Flere danskere vil derfor blive ramt af forkølelse og feber, og mange vil stå med spørgsmålet: Kan det være coronavirus?

Spørgsmålet har Sundhedsstyrelsen i samarbejde med regionerne og de praktiserende læger fundet et svar på, og svaret er »hosteklinikker«.

I Region Hovedstaden har klinikkerne allerede slået dørene op for patienter, som er henvist fra egen læge eller via akuttelefonen 1813.

»Personer, der oplever symptomer, og som vurderer, at de har behov at tale med en læge, skal fortsat ringe til egen læge og akuttelefonen 1813/lægevagten uden for egen læges åbningstid. Det vil som i dag være den praktiserende læge eller akuttelefonen 1813 eller lægevagten, der henviser patienter til en klinisk vurdering samme dag på regionens coronavurderingsklinikker, hvis der er behov for dette,« oplyser Region Hovedstaden.

På »coronavurderingsklinikkerne« vil sygeplejersker og læger står klar til at tage imod børn og voksne, som har behov for en sundhedsfaglig vurdering og eventuelt også en coronatest.

Region Hovedstadens hosteklinikker vil være placeret på akuthospitalernes matrikler for at sikre backup i nærheden af regionens akutmodtagelser.

Det vil sige, at man kan blive henvist til en hosteklinik på Hillerød, Herlev, Bispebjerg, Hvidovre og Bornholms hospitaler. Alle hospitalerne har egnede lokaler til hosteklinikkerne, oplyser Region Hovedstaden.

Hosteklinikkerne er oprettet, efter at børneafdelinger over hele landet har klaget over et stigende pres fra børn med hoste og feber, som ikke har kunnet komme til egen praktiserende læge som følge af smitterisikoen i forhold til coronavirus.

»Det vil aflaste både børneafdelinger og akutmodtagelser på sygehusene. Det vil også blive sådan, at vi etablerer et spor, hvor man hurtigt får svar på test, så man kan blive vurderet af sin egen læge inden for de nærmeste dage. Endelig vil personer, der ikke har behov for en læge, selv kunne booke en test,« siger konstitueret vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst.

Det er endnu uvist, om hosteklinikkerne vil erstatte de nuværende testfaciliteter på hospitalerne.

»Det er Sundhedsstyrelsen, der har den kommende opgave med at kommunikere klart og tydeligt til borgerne om, hvad man skal være opmærksom på, og hvor man skal henvende sig. Når planen for det nye system er klar, vil Sundhedsstyrelsen derfor offentliggøre en detaljeret beskrivelse af organisering, samt information til borgerne. Vi forventer, at det vil ske i uge 43, altså lige efter efterårsferien,« oplyser Sundhedsstyrelsen.