Læger om coronabelastede børneafdelinger: »Det haster med en løsning«

De danske børneafdelinger er under stort pres på grund af coronavirus. Derfor har fagforeningen Yngre Læger sendt et direkte brev til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for at råbe op om børneafdelingernes tilstand.

Børn med coronasymptomer som feber og hoste skal ifølge Sundhedsstyrelsen ikke konsulteres af praktiserende læger, men henvises til en børneafdeling. Det har fået fagforeningen Yngre Læger til at skrive et brev til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om den pressede situation på landets 18 børneafdelinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Siden starten af coronakrisen har praktiserende læger ikke kunnet konsultere småsyge børn med coronasymptomer på grund af smitterisikoen.

I stedet skal småsyge børn ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer henvises til landets 18 børneafdelinger.

I begyndelsen gik det fint, men da skolerne begyndte at åbne op, steg henvendelserne hos børneafdelingerne, som nu er presset til det yderste. Det siger Julie Kloppenborg, reservelæge på Herlev Hospitals børneafdeling, til DR.

Reservelæger er indkaldt, og desuden er der tre børn pr. stue frem for to, som de plejer. Julie Kloppenborg frygter, at de mange konsultationer med småsyge børn gør, at de ikke har ressourcer til de almindelige henvendelser, hvoraf 85 procent er akutte henvendelser.

»Skrækscenariet er, at vi ikke når at se et barn, der er alvorligt syg, fordi vi skal se en masse andre børn, som har symptomer på corona som feber og forkølelse,« siger Julie Kloppenborg til DR.

Derfor har hun taget initiativ til et brev, som fagforeningen Yngre Læger, der repræsenterer over 13.000 læger, har sendt til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) med et opråb om patientsikkerheden:

»Presset er så stort, at de (lægerne, red.) ser risiko for, at patientsikkerheden bliver truet,« skriver Yngre Læger i brevet til ministeren og understreger, at det »haster med en løsning«.

Forslag til løsning

Formand for børnelægerne Klaus Birkelund Johansen har et forslag til, hvordan man løser problemet med pressede børneafdelinger. Han foreslår, at der oprettes særlige klinikker for børn med coronasymptomer, så gruppen af småsyge børn ikke skal konsulteres af læger på børneafdelingen.

»Det kunne være særlige klinikker på hospitalet, som praktiserende læger i dagtiden kan bemande og dermed aflaste børneafdelingerne,« siger Klaus Birkelund Johansen til DR.

Sundhedsstyrelsen oplyser til DR, at der er fokus på problemet, og at der inden længe vil komme en løsning.