Dansk Folkeparti undrer sig over statsministerens udmelding: »Hvor har hun været hen over sommeren?«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her et overblik over dagens vigtigste historier, så du kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

 
Få overblikket over coronavirussen i Danmark her. Redigering: Ida Meesenburg og Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til dagens nyhedsoverblik på en lørdag, der vistnok byder på masser af solskin.

Fredag stod den igen på coronanyheder. I Danmark gjorde myndighederne det til et krav, at alle rejsende med offentlig transport i Aarhus skal bære mundbind – undtagen små børn og visse ældre. Endvidere rettede DSB ind, efter transportminister Benny Engelbrecht (S) opfordrede til at genindføre kravet om pladsbillet.

Dagens historier kommer vi til om lidt. Først får du dagens coronatal:

Antal bekræftede smittede i Danmark: 14.442 (+136 siden torsdag)

Antal, der har overstået smitten: 12.840 (+53 siden torsdag)

Bekræftede døde i Danmark: 617 (+0 siden torsdag)

Antal døde på verdensplan: 720.074

Antal bekræftede smittede på verdensplan: 19.306.868

Du kan se flere coronatal for Danmark her og på verdensplan her.

Og så videre til dagens historier:

Frederiksen varsler mundbind

Fredag aften udgav Avisen Danmark et stort interview med statsminister Mette Frederiksen (S), som tog dagsordenen på en lang række danske medier, og som helt sikkert også kommer til at fylde i mediebilledet i dag.

Til Avisen Danmark siger Mette Frederiksen, at hun er bekymret, fordi flere og flere danskere bliver testet positiv for coronasmitte.

»Det er ikke godt, det der sker lige nu. Jeg er bekymret. Vi begynder at slække. Der sprittes mindre af, afstanden mellem os er blevet kortere. Vores kontakt med mange personer er taget til. Vi er dér, hvor vi afgør, måske i løbet af de kommende uger, hvad det er for et efterår, vi går ind i,« siger hun til avisen.

Konkret slår Mette Frederiksen fast, at den sidste fase af genåbningen, fase fire, ikke skal gennemføres som planlagt. Statsministeren mener således ikke, at det er forsvarligt at åbne for nattelivet – herunder diskoteker og natklubber – i august.

(ARKIVFOTO) Statsminister Mette Frederiksen (S) varsler om udskydelse af genåbningens fase fire. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

I den kommende uge skal regeringen mødes med Folketingets partier for at forhandle om genåbningens fase fire, men Mette Frederiksen aflyser på forhånd de fleste initiativer, siger hun til Avisen Danmark.

Statsministeren åbner i artiklen ligeledes for, at mundbund kan blive til et påbud andre steder end i den kollektive trafik i Aarhus. Statsministeren siger til avisen, der »kan komme nationale restriktioner for os alle sammen periodisk«. I den forbindelse nævner statsministeren brug af mundbind og -maske.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, synes, at statsministerens forslag »umiddelbart« lyder fornuftigt.

»Det lyder meget som det, sundhedsministeren og Søren Brostrøm tidligere i dag fortalte om mundbind. Men jeg undrer mig virkelig over, at hun – få dage inden vi skal ind og forhandle – begynder at stille ønsker frem i pressen. Hvor har hun været hen over sommeren? Dér burde hun have advaret borgerne om stigende smitte,« siger Liselott Blixt.

Ligestillingen halter i København

Vi fortsætter videre til dagens forside på Berlingske.

Historien handler om ligestilling i Københavns Kommune – det går nemlig ikke særlig godt.

I syv år er Københavns Kommune ikke rykket en tøddel nærmere målet om få flere kvindelige direktører. Til gengæld er der kommet flere mandlige.

I 2013 satte Københavns Kommune sig et mål om, at flere kvinder skulle tage plads i kommunens eftertragtede direktørstole.

Dengang var kun syv direktører kvinder, mens 11 var mænd. I dag er målet langtfra nået, for kun seks direktører i kommunen er kvinder, mens 17 er mænd. Det fremgår af en optælling, Berlingske har lavet.

Konkret satte Økonomiforvaltningen sig i 2013 det mål, at der ikke måtte være mere end 10 procentpoints forskel i kønsandelen mellem kommunens topchefer. Med andre ord var kommunens smertegrænse en 60/40-fordeling mellem mænd og kvinder på direktørposterne.

I dag er knap 74 procent af direktørerne mænd og godt 26 procent kvinder.

Du kan læse hele artiklen her.

Mikroplast ikke havsynder

Vi fortsætter videre til dagens Politiken, hvor en række eksperter siger, at mikroplast ikke er så stor en klimasynder som antaget.

En række eksperter fastslår over for Politiken, at mikroplast fra kunststoffer som eksempelvis karklude ikke udgør en trussel for miljøet eller for menneskers sundhed, når det bliver vasket.

»Mikroplast giver ingen påviselige negative effekter på havmiljøet,« konkluderer en af professorne til Politiken.

(ARKIVFOTO) Efterladte cigaretskodder i naturen udleder mikroplast. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Mikroplast er ellers tidligere blevet beskrevet som en af de helt store klimasyndere.

Artiklen er i skrivende stund ikke publiceret på politiken.dk, men historien er at finde på forsiden af avisen.

Mere tryghed i København

Vi tager endnu en københavnerhistorie i nyhedsoverblikket.

I den årligt tilbagevendende Tryghedsundersøgelse fra Københavns Kommune, der udkom for nylig, fremgår det nemlig, at borgerne i hovedstaden samlet set føler sig tryggere nu, end de gjorde tidligere.

Samtidig ligger andelen af anmeldelser af den kriminalitet, der rammer borgerne direkte, på det laveste niveau i de ni år, undersøgelsen er blevet udarbejdet.

Alligevel svarer knap hver anden borger i undersøgelsen, at der er steder i deres nabolag, hvor de er utrygge ved at færdes.

»Det viser, at udviklingen går den helt rette vej. Men der er stadig bydele, hvor for mange føler sig utrygge. Det er hjerteblod for mig, at alle københavnere skal føle sig trygge både i dagtimerne og om aftenen,« siger overborgmester Frank Jensen (S).

Læs hele historien her.

Berlingske i Beirut

Vi afslutter dagens nyhedsoverblik med en fortælling fra Beirut.

Berlingskes mellemøstkorrespondent, Carolina Kamil, har været på gaden i den libanesiske hovedstad, hvor hun har talt med en række lokale borgere.

Tre dage efter en eksplosion, der har totalsmadret store dele af Beirut, er der stadig ingen af landets politikere, der har trukket sig, sagt undskyld eller bare lyttet til befolkningens frustrationer. En af dem, som Carolina Kamil har talt med, er Ali.

Han er begyndt at fantasere om sin egen løsning. Og han er langtfra den eneste i storbyens sønderknuste gader, der går med de tanker.

Læs hele artiklen her.

Dagens tegning

Illustration: Jens Hage Fold sammen
Læs mere