Dansk ekspert: Nye oplysninger fra Israel bekræfter, at danskere måske skal stikkes flere gange

Israelske sundhedsmyndigheder når på baggrund af foreløbige tal frem til, at danskernes coronavaccine måske ikke er helt så effektiv over for den nye deltavariant som andre varianter.

I Israel overvejer myndighederne, om særligt sårbare skal tilbydes en tredje vaccination med vaccinen fra Pfizer/BioNTech for at yde bedre beskyttelse mod deltavarianten. Flere end to millioner danskere er nu færdigvaccinerede, langt de fleste med vaccinen fra Pfizer/BioNTech. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jack Guez/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskernes foretrukne vaccine mod coronavirus er muligvis ikke helt så effektiv som hidtil antaget, når det gælder den nye og mere smitsomme deltavariant.

Det skriver Financial Times på baggrund af oplysninger fra Israel og ynetnews.com.

Ifølge de to medier når de israelske sundhedsmyndigheder på baggrund af oplysninger indsamlet i løbet af den seneste måned frem til, at vaccinen fra Pfizer/BioNTech for fuldt vaccinerede giver 64 procents beskyttelse mod infektion med deltavarianten.

Det er blevet anslået, at vaccinen giver 94 procents beskyttelse mod andre varianter af coronavirus, skriver Financial Times.

Begge medier understreger, at tallene er foreløbige.

Ifølge ynetnews.com afslører tallene dog også, at vaccinen fra Pfizer/BioNTech stadig er særdeles effektiv i forhold til at forebygge alvorlig sygdom, der kan føre til indlæggelse.

Bekymret kilde

Herhjemme bliver langt de fleste vaccineret mod coronavirus med vaccinen fra Pfizer/BioNTech.

I Israel er flere end fem ud ni millioner indbyggere nu fuldt vaccinerede med vaccinen fra Pfizer/BioNTech.

En anonym kilde i de israelske sundhedsmyndigheder siger til ynetnews.com, at de nye data giver anledning til bekymring.

Ifølge kilden bør de nye oplysninger give anledning til at overveje, om særligt sårbare grupper nu skal tilbydes et såkaldt boost med vaccinen.

De israelske myndigheder har endnu ikke tage stilling til et eventuelt tredje stik til særligt sårbare.

Pfizer understreger over for Financial Times, at tallene fra Israel endnu er »foreløbige og mangler at bliver undersøgt fuldt ud«.

Pfizer tilføjer, at vaccinen – både i forsøg og i praksis – indtil videre har vist sig at virke mod en række bekymrende varianter såsom delta.

Et tredje stik?

Ifølge professor og virolog på Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, er de nye oplysninger en påmindelse om, at det kan blive nødvendigt at revaccinere sårbare og ældre danskere for at beskytte dem imod blandt andet deltavarianten.

Han tvivler ikke på, at »det, de ser i Israel, er reelt«.

»Det her bekræfter, at vi skal være meget forsigtige med at sige, at nu er alt godt, fordi vi nu har fået vacciner,« siger han:

»Vaccinerer er ikke sort-hvide. Der er grader af immunitet. Dem kommer vi til at arbejde med fremover.«

Derfor kommer oplysningerne fra Israel heller ikke bag på ham.

Så en påmindelse om, at man godt kan blive smittet, selvom man er vaccineret?

»Ja,« siger han.

Men der er ikke grund til at drage vaccinen fra Pfizer/BioNTech i tvivl?

»Nej, overhovedet ikke,« siger han:

»Jeg er ret sikker på, at vi har valgt den rigtige vaccine herhjemme. Den er desuden fleksibel. Hvis man vælger at skulle ændre på vaccinen for at tilpasse den til nye varianter, kan man gøre det hurtigt.«

Altså i forhold til et tredje stik?

»Ja, i forhold til dem, der er i risikogrupper,« siger han og fremhæver, hvordan det er »meget sandsynligt, at eksempelvis ældre skal vaccineres hurtigere igen efter andet stik end den gennemsnitlige befolkning«.

Han kan dog ikke umiddelbart sige, hvor lang tid der i så fald skal gå.

Sundhedsstyrelsen oplyser i et skriftligt svar til Berlingske, at den »følger nøje tilbagemeldinger og dokumentationen for de godkendte vacciner imod covid-19, både i Danmark og i udlandet«.

»Det er endnu for tidligt at udtale sig om behovet for revaccination, men det er naturligvis et område, som følges ekstra nøje i den kommende tid,« skriver styrelsen.