Nyhedsvarsel
Samfund

Dansk efterretningsagent fejlagtigt dømt som Islamisk Stat-terrorist i Spanien

Ahmed Samsam var ifølge Berlingskes oplysninger udsendt til Syrien for danske efterretningstjenester. I 2018 blev han i Spanien dømt for at have tilsluttet sig Islamisk Stat.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En dansk statsborger, der i sommeren 2018 i Spanien blev idømt otte års fængsel for terrorisme ved under flere rejser til Syrien at tilslutte sig Islamisk Stat, var i virkeligheden dansk agent for Politiets Efterretningstjeneste og Forsvarets Efterretningstjeneste.

Den pågældende, 30-årige Ahmed Samsam fra København, har kun gennemført én rejse – i 2012 – til Syrien på eget initiativ, hvilket ikke var strafbart efter dansk ret. De øvrige rejser, som Samsam blev dømt for, er gennemført efter anmodning fra og føring af de to danske efterretningstjenester.

Det skriver Berlingske på baggrund af kilder med indgående kendskab til sagen, der taler på betingelse af fuld anonymitet.

Ahmed Samsam blev rekrutteret af PET i december 2012 og blev i februar 2013 første gang sendt til Syrien.

I november 2013 blev han overdraget til Forsvarets Efterretningstjeneste og blev i 2014 igen sendt mod krigsområdet. Hans ansættelse i Forsvarets Efterretningstjeneste ophørte i oktober 2015. Ahmed Samsam har modtaget militær træning, fast månedsløn på op til 20.000 kroner, bonusser og fået udgifter betalt for sit arbejde, der havde til formål at forhindre terror i Danmark.

»Jeg ville hjælpe med at forhindre et terrorangreb i Danmark. Jeg har familie, der bruger offentlig transport, som har stor risiko for at blive ramt af terror. Ligesom enhver anden dansk borger. Derfor sagde jeg ja,« fortæller Ahmed Samsam på telefon fra fængslet i Spanien.

Han tilføjer, at de PET-ansatte, der rekrutterede ham, forsikrede ham om, at han aldrig ville blive straffet for de rejser til Syrien, han foretog efter ønske fra de danske myndigheder.

Af samme grund var han umiddelbart efter anholdelsen sikker på, at PET ville hjælpe ham fri i Spanien, men »det skete ikke«, siger han.

Det har blandt ansatte i de to tjenester vakt forargelse, at PET, der har kontakten til udenlandske politimyndigheder, ikke straks efter anholdelsen orienterede de spanske myndigheder og gjorde det klart, at Ahmed Samsams »terrorvirksomhed« i Syrien i stort omfang var sket som agent for Danmark. I stedet lod man Samsam i stikken og undgik at orientere de spanske myndigheder, skriver Berlingske.

Først i juni 2018, da retssagen mod Ahmed Samsam var i gang, tog FE og PET kontakt til den spanske efterretningstjeneste CNI i håb om at få sagen løst. Svaret lød, at henvendelsen kom alt for sent. Der er ikke siden taget skridt til at få Ahmed Samsam hentet til Danmark.