Dansk coronavirusberedskab går ind i ny fase: Hospitaler skal redegøre for sengepladser

De danske hospitaler skal nu redegøre for, hvor mange sengepladser de kan frigive i tilfælde af en decideret coronavirusepidemi i Danmark.

Overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg forklarer, at regionerne nu skal redegøre for, hvor mange sengepladser, de kan frigive. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sundhedsstyrelsen har bedt landets regioner melde ind, hvor mange akutte sengepladser, de hver især kan stille med i tilfælde af et voldsomt udbrud af sygdommen covid-19 i Danmark.

Det fremgår af en e-mailkorrespondance, som Berlingske har fået indsigt i.

»I forbindelse med beredskabet til håndtering af coronavirus i Danmark er Sundhedsstyrelsen ved at vurdere kapacitet i forhold til intensiv behandling af patienter med covid-19 samt beskrive scenarier for udviklingen af behov for intensive sengepladser,« skriver Sundhedsstyrelsen i en e-mail 28. februar 2020.

Styrelsen har bedt regionerne melde ind senest tirsdag 3. marts 2020, hvor mange sengepladser de hver især kan stille med, hvis de medregner aflysning eller udskydelse af ellers planlagte operationer:

Ifølge Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen, er anmodningen til regionerne en forlængelse af de beredskabsplaner, som regionerne allerede har, til situationer som en verdensomspændende epidemi af en smitsom sygdom, der har en relativt høj dødelighed blandt visse befolkningsgrupper.

»Hver region har en beredskabsplan, der laver en strukturel gennemgang af hvilke tiltag, man kan sætte i værk, hvis der sker noget ekstraordinært, som f.eks epidemier. Det vi gør nu, er at vi beder regioner være helt konkrete omkring, hvor mange pladser, regionerne kan frigive, i tilfælde af en epidemi med covid-19 i Danmark,« siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen

Planlagte operationer må vente

Hvor langt er vi i Danmark med forberedelserne til at håndtere en eventuel epidemi af covid-19?

»Vi er rigtig godt i gang. Der er løbende dialog med regionerne, men der er endnu ikke nogle konkrete tal på, hvor mange sengepladser, regionerne kan frigive,« siger Bolette Søborg.

Hvordan kan regionerne frigive flere sengepladser?

»I tilfælde af der kommer pres på sundhedsvæsnet, er det relevant at kigge på, hvilke patientgrupper som kan vente, uden det medfører risiko for deres helbred. Det kan være patienter med planlagte (ikke akutte) operationer, der kan udskydes eller måske er der nogle patienter, der kan blive udskrevet lidt tidligere, end de ellers ville,« siger Bolette Søborg, der samtidig maner til besindighed.

Inddæmningen virker nemlig godt indtil videre:

»Der er ikke ret mange smittede i Danmark endnu. Men der er en udvikling i Europa, der gør, at vi nok skal forvente, vi ikke helt kan undgå en epidemi. Men med vores inddæmning, kan vi måske forhale udbruddet indtil sommer, hvor forløbet formentlig vil være meget mildere, fordi vi er mere udenfor. Derudover vil den nuværende sæsoninfluenza på det tidspunkt være overstået, og der vil derfor også være flere ressourcer tilgængelige, som ikke skal bruges på influenzabekæmpelse,« siger Bolette Søborg.

I alt er seks danskere konstateret smittet med covid-19, og 127 – de fleste familiemedlemmer til de seks smittede – er for en sikkerheds skyld sendt i hjemmekarantæne.

Til sammenligning er 91.320 personer på verdensplan smittede, og 3.118 er døde, viser de seneste tal fra Johns Hopkins University, som følger sygdommens udbredelse. Langt de fleste smittede, 80.151 mennesker, er blevet smittet i Kina. I Europa er Italien det i øjeblikket hårdest ramte land med 2.036 smittede og 52 døde.

Selv om kun få danskere er ramt, tager sundhedsmyndighederne virussen alvorligt.

Hvis situationen i Danmark skulle udvikle sig til en regulær epidemi, kan op mod 500.000 danskere i værste fald blive smittet med covid-19 i løbet af to-tre måneder, vurderede Bolette Søborg mandag. Omkring 10 procent af dem, forventer Sundhedsstyrelsen, vil opsøge sundhedsvæsenet og blive testet.

Men det er ikke sikkert, det bliver problematisk:

» Vi vurderer, at op mod 10.000 kan forventes at blive indlagt. Måske er der slet ikke så mange, der behøver blive indlagt, fordi det tyder på, at mange flere har coronavirus uden at have andet end milde symptomer,« siger hun, og understreger, at almindelige borgere ikke skal være bekymrede, men at folk i særlig risiko, som ældre og kronisk syge, skal være påpasselige med eksempelvis rejser.