Danmarks coronastrategi: Smittespredningen skal tættere på den grønne kurve

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, og der er i denne tid alle præget af den omsiggribende coronavirus.

 

Godmorgen og velkommen til den 15. onsdag på året. Trods coronakrise skinner solen også i dag, så der er lidt at glæde sig over og anledning til at åbne vinduerne.

Vi har samlet et overblik over de vigtigste nyheder på denne onsdag, så du er klædt godt på. Overblikket står igen i dag i coronaens tegn – først et kig på de stadig voksende tal:

Dagens coronatal:
Antal bekræftede smittede i Danmark: 5.071 – ud af i alt 52.666 testede personer.

Antal bekræftet døde i Danmark: 203

Antal bekræftet overstået infektion: 1.491

Antal bekræftede smittede på verdensplan: 1.430.141

Antal døde på verdensplan: 82.119

Få de danske tal her, og de globale tal her.

Forældre nægter at lade børn være »forsøgskaniner«

Trods af statsminister Mette Frederiksens (S) meddelelse om, at børn i daginstitutioner og små klasser skal tilbage i skole efter påske, påtænker mange forældre at holde deres børn hjemme.

Berlingske har talt med flere forældre, som ikke ikke vil sende børn i skole eller institution efter påske.

»Mine børn skal ikke være forsøgskaniner i et eksperiment om en virus, vi ikke ved særligt meget om,« lyder det fra en af de bekymrede mødre.

Kåre Mølbak går i dybden med coronastrategi

Netop uvidenhed om coronavirussen forsøger faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak nu at sætte flere ord på. Manden, som står i frontlinjen i kampen mod covid-19 i Danmark, fortæller i et interview til Berlingske, hvordan velfærdssamfundet kommer igennem coronakrisen.

Kåre Mølbak forklarer sig om de to strategier, der er for at bekæmpe en virus, og hvilken af de to Danmark benytter sig af.

Berlingske har tidligere beskrevet, at Danmark ligger et stykke under den såkaldte grønne kurve – hvilket vil sige, at der er for få smittede. Målet med at genåbne Danmark er netop at få smittespredningen tættere på den grønne kurve, lyder det fra Kåre Mølbak.

Regeringsnotater viser, at adfærd er den store joker

Genåbningen af Danmark afhænger i høj grad af hver enkelt danskers adfærd.

En række notater fra danske sundhedsmyndigheder, som Berlingske har gennemgået, viser, at såfremt befolkningen holder inde med at holde afstand og i øvrigt slækker på myndighedernes henstillinger, kan landets sygehuse hurtigt komme under et stort pres.

Notaterne viser, at regeringen over den seneste uge har opstillet flere scenarier for, hvordan Danmark kan indlede en gradvis genåbning.

Det helt afgørende er dog fortsat ifølge regeringen, hvorvidt danskerne kan opretholde disciplin om god hygiejne og afstand.

Op til 10.000 virksomheder vil ikke overleve coronakrisen

Coronakrisen viser sig at være langt mere farlig for det danske erhvervsliv end finanskrisen, hvorunder 6.000 danske virksomheder gik konkurs. Trods regeringens hjælpepakker kan op mod 10.000 danske virksomheder blive tvunget til at dreje nøglen, inden året er omme. Det vurderer Dansk Industri (DI) over for Berlingske.

»Vi kommer til at se en ny rekord. Vi frygter, at tallet kan komme op i nærheden af 10.000 konkurser,« siger Kent Damsgaard, der er direktør i DI.

Sker det, står Danmark foran en firdobling i antallet af konkurser i 2020 sammenlignet med 2019. Var regeringen ikke trådt til med en række hjælpepakker, ville konkurstallet dog være blevet langt højre, lyder vurderingen.

Op mod 2.000 døde i USA på et døgn

USA har registreret 1.972 coronarelaterede dødsfald i løbet af de seneste 24 timer.

Det viser tal fra Johns Hopkins University onsdag morgen dansk tid.

Tallet er opgjort fra klokken fem tirsdag til klokken fem onsdag dansk tid. I tilsvarende periode døgnet forinden var antallet af registrerede døde i USA 1.280.

Dermed er der i løbet af et døgn indtruffet en stigning i antallet af registrerede dødsfald på 54 procent.

Ifølge det amerikanske medie CNN har mange af dødsfaldene fundet sted i delstaten New York.

Tirsdag aften dansk tid meldte New York, at 731 havde mistet livet det seneste døgn som følge af virussen. Dette er det hidtil højeste antal coronadødsfald, delstaten har registreret på et enkelt døgn, oplyste guvernør Andrew Cuomo tirsdag.

Krav om hjælp til patienter med aflyste indgreb

Og vi bliver ved tallet 10.000. Det er så mange patienter, som har fået aflyst medicinske indgreb for at give plads til coronapatienter.

Alligevel står mange hospitalssenge tomme. Derfor kræver patientorganisationer og Venstre nu en plan for, hvilke patienter sygehusene snart skal begynde at behandle.

»Der er vigtigt, at man hurtigt kommer i gang med at sikre, at også ikkelivstruede patienter kan komme til,« lyder det fra Morten Freil, direktør i Danske Patienter.

Det er der enighed i hos Venstre, som kræver, at regeringen præsenterer en plan for en genåbning af sundhedsvæsenet.

Det var alt for denne morgen – selv hvis du ikke er klædt på til kontoret, er du nu klædt på til dagen.