Danmark lagde strategien på hylden: Det store problem med antistoffer og flokimmunitet

Verden er langt fra noget, der bare ligner flokimmunitet, og Danmark ikke så meget som skeler til muligheden. Ny forskning lover godt for dannelsen af antistoffer hos patienter, alligevel er kun få procent på verdensplan immune.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Fold sammen
Læs mere

Antistoffer er et bredt kendt og benyttet redskab inden for udviklingen af ny medicin. Det er kroppens eget forsvar mod virus, som går i gang, når vi bliver smittet, ved at de hvide blodlegemer – B-cellerne – producerer antistoffer for at bekæmpe infektionen.

Derfor er det ikke mærkeligt, at mange lande, myndigheder og eksperter ser mod antistofferne under den aktuelle coronapandemi. For har man udviklet antistoffer mod coronavirussen, har man haft virussen, og dermed er man efter al sandsynlighed immun i en periode.

Bliver tilstrækkeligt mange personer i et samfund immune (nogle siger 50 til 60 procent af befolkningen), opstår flokimmunitet.

Nye forskningsstudier lover godt for udsigterne til dannelsen af antistoffer efter endt smitte, hvilket har været og stadig er behæftet med en vis foruroligende tvivl i forskerkredse. Man ved nemlig ikke med 100 procents sikkerhed, hvor mange smittede der udvikler antistoffer. Testene er behæftet med usikkerhed og opsnapper til tider forkerte signaler om antistoffer i kroppen.

Forskere ved Icahn School of Medicin i New York har udviklet en ny test til antistoffer, som er mere end 99 procent sikker. Forskerne har fundet, at ud af en gruppe på 1.343 personer har næsten alle smittede dannet antistoffer. Forskningen er dog stadig ny og har ikke undergået peer review.

En kinesisk forskningsundersøgelse fra Chongqing Medical University er kommet frem til, at 95 procent af patienter med overstået virusinfektion har udviklet antistoffer.

Alligevel er det i store dele af verden kun mellem én og ti procent, som har udviklet antistoffer mod covid-19. En erkendelse, som fik WHOs epidemiolog Maria Van Kerkhove til at sige:

»Vi har en lang vej at gå med dette virus, inden vi når flokimmunitet.«

I en stærkt omdiskuteret udtalelse sagde Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut, 26. marts til Politiken, at inddæmning af smitten er »totalt passé«, og at det var nødvendigt at opbygge en flokimmunitet, skønt det ikke var et mål i sig selv. Siden har Kåre Mølbak ændret mening, og Danmark har helt lagt tanken om flokimmunitet på hylden.

Nu drejer det sig om opsporing og isolation og om at få brudt smittekæderne til virussen i Danmark til sidst kvæles.