Danmark genåbner – der er dog stadig mange restriktioner: Få overblikket her

Mens store dele af verden blev ramt af en katastrofal tredje bølge af coronavirus i foråret, er Danmark stort set gået fri. Hvorfor er pokkers svært svare klart på, siger en række eksperter, der alligevel kerner én god grund ud.

 
Genåbningen af Danmark er i gang, og der var en ny aftale på plads i denne uge. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: Ida Marie Odgaard, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en aftale om yderligere genåbning fra 6. maj lægges der op til, at fitnesscentre og biografer på ny kan tage imod gæster, ligesom flere børn og unge kan komme tilbage til normal undervisning.

Hverdagen begynder med andre ord langsomt at minde om den, der fandtes, inden coronasmitten satte ind – der er dog stadig forbud, ligesom der stadig er restriktioner, der skal følges. Få overblikket her

Rejser til udlandet

Selvom verden langsomt genåbner, er det endnu ikke muligt at krydse landegrænser, som man kunne det for halvandet år siden.

Udenrigsministeriets fraråder endnu alle ikkenødvendige rejser til hele verden - dog er Sverige undtaget ved ophold i egen ødegård eller egen lignende afsidesliggende fritidsbolig. Det betyder, at der ved udrejse til alle lande som udgangspunkt er krav om test og isolation ved hjemrejse til Danmark. Isolationskravet er på ti dage, men isolationen kan dog brydes med en negativ pcr-test fra fjerde isolationsdag. Hvis man er færdigvaccineret, undtages man fra reglen.

Derudover skal man være opmærksom på, om rejseforsikringen dækker eventuelle omkostninger, idet Udenrigsministeriet fraråder alle ikkenødvendige rejser.

Coronapas

Uanset om det gælder rejser, restaurantbesøg, en tur i biografen, til koncert eller andre kulturaktiviteter, kræver dette en negativ pcr- eller kviktest, hvis ikke man er færdigvaccineret. Samtidig er der på mange arbejdspladser krav eller anbefaling om at lade sig teste løbende, såfremt man møder fysisk op på arbejdspladsen.

Hjemmearbejde

Efter et helt år, hvor mange har rykket kontoret hjem i stuen, er der fortsat mange, som må arbejde hjemme på grund af myndighedernes anbefalinger og retningslinjer.

I den nye genåbningsaftale beskrives, at der »udarbejdes en plan for gradvis normalisering af fysisk fremmøde på arbejdspladser begyndende fra 21. maj 2021«.

Ældste elever må vente

Selvom man med den nye genåbningsplan har sikret, at elever i 5.-9. klasse nu kan komme tilbage til fysisk undervisning fuldt ud, må studerende på ungdomsuddannelser og videregående uddannelser fortsat vente med at modtage fysisk undervisning på uddannelsesinstitutionerne på fuld tid.

Sene nattetimer

For knap to uger siden blev det muligt at besøge en restaurant, en café, en bar eller et værtshus. Det er dog ikke muligt at nyde et glas vin eller en bid mad efter klokken 23, idet der stadig er forbud mod at tilbyde servering efter klokken 22, ligesom lukkekravet klokken 23 opretholdes.

Natklubber

Der er en branche, der endnu må kigge langt efter genåbning – og det er natklubberne. De har været lukket siden 11. marts 2020, og der er endnu ikke udsigt til, at de kan åbne op for gæster lige foreløbig.

I genåbningsaftalen står der, at myndighederne senest midt i juni 2021 skal udarbejde en plan for, hvornår nattelivet eller dele heraf kan genåbne.

Forsamlingsforbud

Forsamlingsloftet hæves 6. maj. Et arrangement, som ikke finder sted på egen private grund, må dog ikke samle flere end 25 indenfor og 75 udenfor.

Mundbind og afstand

Sidste forår var der stor diskussion om, hvorvidt brugen af mundbind havde en betydelig effekt i forhold til smittespredningen. Nu har de fleste danskere vænnet sig til, at der er krav om mundbind, når man træder ind i et supermarked, butikker, restauranter eller offentlig transport.

Sundhedsmyndigheders anbefalinger om at holde afstand gælder stadig. Det anbefales, at man holder to meters afstand, når dette er muligt, og altid mindst en meters afstand, samt at man undgår håndtryk, kys og kram.

Festivaler og andre større arrangementer

Regeringen har valgt at følge ekspertgruppens anbefalinger om afholdelse af større arrangementer. Det betyder, at mange igen i år må vinke farvel til sommerens festivaler, idet flere festivaler allerede har meddelt, at de aflyser, fordi de ikke kan afvikle festivalerne ud fra retningslinjerne for større arrangementer.

Begrænsning af andre arrangementer

Gældende for spillesteder, teatre, biografer og lignende er, at der ikke må samles flere end 2.000 publikummer. Til Konferencer og møder med erhvervsmæssige og faglige formål må der ikke afholdes arrangementer med flere end 1.000 deltagere.