Coronavirus: Italiener forsøgte at købe 10.000 flasker håndsprit i lokal Matas-butik

Apoteker flere steder i landet melder udsolgt af masker og mundbind og en mangedobling af salg af håndsprit. Apotekernes A.m.b.a., der producerer håndsprit til danske apoteker, solgte i går 50 gange mere, end de plejer at sælge på en almindelig dag.

Håndvask og hånddesinfektion er det bedste våben mod coronavirus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Flere danske apoteker melder udsolgt af mundbind og masker, efter at frygten for coronavirus har fået salget til at eksplodere, skriver Apotekerforeningen i en pressemeddelelse. Det sker, på trods af at Sundhedsstyrelsen skriver, at intet tyder på, »at anvendelse af mundbind hos raske reelt har en effekt på smittespredningen«.

Noget, der til gengæld beskytter mod smitte, er grundig og regelmæssig håndvask, eller håndsprit, hvis man ikke er i nærheden af en vask. Danskerne er tilsyneladende klar over, at håndsprit kan være en god idé, når man er på farten. Apotekerforeningen melder nemlig om en mangedobling af salget af hånddesinfektionsprodukter:

»Vi har ikke overblik over, præcis for hvor meget mere vi har solgt, men grossisterne og vores apoteker siger, at salget er mangedoblet. Der er også apoteker, der melder om lavvande i beholdningen, så vi gør alt, hvad vi kan, for at skaffe mere,« siger Apotekerforeningens sundhedsfaglige direktør, Birthe Søndergaard.

Voldsom efterspørgsel

Et af de firmaer, der leverer håndsprit til de danske apoteker, er Apotekernes A.m.b.a., som producerer apotekernes egen produktserie af håndsprit og andre desinfektionsprodukter. De har svært ved at følge med efterspørgslen, der er steget voldsomt:

»Vi solgte 50 gange vores normale omsætning i går, og vi forventer det samme i dag,« siger Jun Rosendahl, administrerende direktør i Apotekernes A.m.b.a.

Allerede da coronavirusudbruddet opstod for nogle måneder siden, skruede de i Apotekernes A.m.b.a. op for bestillingerne af håndsprit fra deres leverandører. Normalt bliver deres produkter primært produceret i Danmark, men den øgede efterspørgsel har fået dem til også at bestille fra udenlandske leverandører:

»Vi har til en vis grad forudset stigningen i salg, men vi havde ikke forudset så stor en stigning. Jeg kan forestille mig, at Kina har tømt det meste af Europas øgede kapacitet, hvilket gør det sværere at bestille mere hjem,« siger Jun Rosendahl.

Har I 10.000 flasker håndsprit?

I Matas kan de også mærke den øgede efterspørgsel. De melder om et femdoblet salg:

»På en normal måned sælger vi mellem 2.000 og 3.000 flasker håndsprit, i denne måned har vi foreløbigt solgt 10.000, og nu er vores lager tomt, men vi får et nyt parti 13. marts,« siger kommunikationschef i Matas, Klaus Fridorf.

Men det er ikke kun danske forbrugere, der er nede at købe en flaske til håndtasken. Forleden var der i en af Matas' forretninger en kunde med høje forventninger til butikkens lager:

»Der var en italiener i en af vores butikker, der bad om at købe 10.000 dunke håndsprit. Han blev selvfølgelig afvist, da vi ikke har så mange i en enkelt butik. Derudover prioriterer vi hos Matas at fordele det, vi har, til alle landets butikker,« siger Klaus Fridorf.

Hos Apotekernes A.m.b.a. melder de, at selve håndspritten godt kan produceres, men at det er beholderne, der er udfordringen for at øge produktionen endnu mere:

»Den øgede globale efterspørgsel på håndsprit gør, at især emballagen bliver en flaskehals for at kunne producere flere enheder,« siger Jun Rosendahl.

Apotekerne har lidt mere travlt end sædvanligt i disse dage. Er man en af dem, der er blevet syg, kan og skal man dog slippe for køen på det lokale apotek. Apotekerforeningen opfordrer til, at man bliver hjemme i sengen, og i stedet får leveret sine varer fra apoteket:

»Vi vil rigtig gerne være med til at forhindre smitten i at sprede sig. Der kommer ca. 150.000 mennesker i apotekerne i Danmark hver dag, så derfor har vi valgt også at gøre opmærksom på, at hvis man har været i smitteramte lande og har feber, hoste og ondt i halsen, skal man blive hjemme og ringe til apoteket, som så kan levere medicinen,« siger Birthe Søndergaard.

Prisen for udbringningen varierer, men skal ifølge Apotekerforeningen svare til de faktiske omkostninger ved udbringningen. Berlingske har tjekket priserne hos fire københavnske apoteker, og der ligger prisen på 35-50 kroner pr. udbringning.