Corona holder knap 1.000 af hovedstadens medarbejdere hjemme: »Vi har ikke mere personale, vi kan trække op af skufferne«

987 medarbejdere i Region Hovedstaden var mandag fraværende på grund af corona. Det sætter et yderligere pres på de tilbageværende ansatte, lyder det fra kredsformand i Dansk Sygeplejeråd, der håber, at der kommer ro på, når vaccinen for alvor udrulles.

»Vi kan mærke, at folk løber hurtigt og bemandingsplanen er presset til det yderste,« lyder det fra vicedirektør på Hvidovre Hospital. Mandag var knap 1.000 medarbejdere hjemme i hele Region Hovedstaden på grund af coronarelateret fravær, og tilbageværende personale må løbe ekstra stærkt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Ikke nok med, at det vælter ind med coronapatienter på sygehuse og hospitaler. Sundhedspersonalet skal også kæmpe med et højt fravær blandt kollegaer, der gør, at tilbageværende medarbejdere må smøge ærmerne ekstra op.

Det viste sig blandt andet mandag, hvor knap 1.000 medarbejdere i Region Hovedstaden havde coronarelateret fravær. Det viser tal fra regionen.

584 personer var registreret smittet, mens 26 personer var sygemeldt med mistanke om coronasmitte. Læg dertil 377 personer, der var hjemsendt, fordi de befinder sig i risikogruppen. I alt var 987 medarbejdere fraværende.

På Hvidovre Hospital kan fraværet mærkes. På trods af, at man hvert år regner med et højere sygefravær i vintermånederne, er der ekstra pres på situationen i år, lyder det fra vicedirektør på Hvidovre Hospital Jakob Hendel.

»Der er jo nogen, der skal tage ekstra vagter, fordi vi mangler hænder. Vi kan mærke, at folk løber hurtigt og bemandingsplanen er presset til det yderste. Vi har ikke mere personale, vi kan hive op af skufferne. Normalt ville vi kunne trække ekstra personale ind, men den mulighed er også udtømt,« siger han.

»Under normale omstændigheder ville folk tage en panodil og gå på arbejde. Men nu bliver folk hjemme, og skal testes, hvis de har symptomer. Derfor bliver omfanget af syge også noget større end normalt,« lyder det fra Jakob Hendel.

Større arbejdspres

Hos Dansk Sygeplejeråd oplever man også, hvordan fraværet lægger et yderligere tryk på en i forvejen presset kapacitet. Det fortæller kredsformand for Dansk Sygeplejeråd i Hovedstaden, Kristina Robins.

»Når der er fravær blandt personalet, presser det de tilbageværende medarbejdere, så de er nødt til at komme ind og arbejde ekstra. Det giver et større arbejdspres, og det er rigtig bekymrende,« siger hun.

Og det kan føre til trykkede situationer for de tilbageværende medarbejdere, tilføjer Kristina Robins.

»Der er både et arbejdspres med stress og det mentale pres ved usikkerheden om, hvor længe situationen varer ved. Der er ingen tvivl om, at utrygheden ved en ukendt fremtid er et ekstra element samtidig med, at man også rent fysisk arbejder rigtig hårdt,« lyder det fra Kristina Robins.

Håber vacciner kan give ro

I søndags gik Hvidovre Hospital allerede i gang med at vaccinere personale på hospitalets intensivafdelinger, i akutafdelingen på lungemedicinsk afdeling og infektionsmedicinsk afdeling. Og planen er, at alle medarbejdere skal modtage vaccinationen løbende, lyder det fra Jakob Hendel.

»Hvis leveringerne fortsætter som planlagt, så vil vi have givet de første vacciner til alle et stykke ind i januar, og andet stik i februar. Og så har vi efter vores forventning vaccineret alt vores personale til den tid,« siger han.

Det giver da også noget ro til situationen, at vaccinerne er i gang med at rulle ind i landet, så frontpersonale og andre udsatte befolkningsgrupper kan se frem til at få stikket med de dyrebare vaccinedråber, lyder det fra Kristina Robins.

»Det giver noget ro, at vaccinationerne er gået i gang, og der er ingen tvivl om, at det er starten på noget bedre. Men der går stadig noget tid, før det får en effekt, og derfor er det ekstremt vigtigt, at vi følger anbefalingerne og gør en indsats for at stoppe smittespredningen, så man får passet på det personale, der er på hospitalerne og i kommunerne. Der er jo fortsat bekymring for, om man selv bliver smittet eller smitter patienterne, selvom vaccinerne er i gang,« siger hun.

På gårsdagens pressemøde i Statsministeriet kommenterede sundhedsminister Magnus Heunicke også på den pressede situation, som særligt Region Hovedstaden og Region Sjælland befinder sig i.

»De seneste to uger er indlagte covid-patienter på landsplan mere end fordoblet fra 439 til nu 900 i dag. Og det er især i Region Hovedstaden og Sjælland, at der er pres på både personalet og på vores senge,« lød det fra Magnus Heunicke.

»Blandt sundhedspersonalet i alle vores regioner er der stadigvæk mange smittede. Sidste uge var der 830 smittede. Det vil sige, at smittede blandt sygeplejersker og læger er 70 procent højere end i resten af befolkningen, og det øger selvfølgelig presset på vores sundhedsvæsen,« sagde han.