Det første stik er givet til sundhedspersonale på Hvidovre Hospital: »Det er et lys i mørket«

På Hvidovre Hospital er frontpersonalet blandt de første til at blive vaccineret med den nye coronavaccine. Berlingske var med, da de søndag morgen fik det første stik. »Begyndelsen på at vende tilbage til en normal hverdag,« lyder det fra en overlæge.

Professor og overlæge Thomas Benfield var blandt de første til at få coronavaccinen på Hvidovre Hospital. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Det tog et splitsekund og føltes som et lille prik. Men det var et historisk øjeblik.

»Det var vildt. Det var som at blive vaccineret som normalt, men det føles historisk,« siger ledende overlæge på Hvidovre Hospital, Bjarne Ørskov Lindhardt.

Han har netop fået det længe ventede første stik med den nye vaccine mod covid-19, der er udviklet af medicinalvirksomhederne Pifzer og BioNTech.

Også professor og overlæge Thomas Benfield, har netop modtaget vaccinen som en af de første danskere.

»Det er fantastisk, at det er kommet i gang. Selvom det er relativt få vacciner, der bliver givet i dag, er det begyndelsen på, at vi kan vende tilbage til en normal hverdag i løbet af 2021. Det er et lys i mørket,« siger Thomas Benfield.

I løbet af i dag vil resten af sundhedspersonalet kunne få vaccinen, og de er dermed blandt de første danskere til at blive vaccineret mod covid-19.

Og det ser ud til, at der er rift om vaccinen. På hospitalsgangen er der allerede kø blandt sundhedspersonale, der er mødt op for at få vaccinen.

Tidligt i morges ankom to mænd med kølebokse indeholdende de dyrebare vaccinedråber. Hvidovre Hospital begyndte at vaccinere omkring klokken 9.30. Når dagen er omme, forventer de at have vaccineret 260, og at vaccinationerne vil være i gang til klokken 16.00.

Personale ansat på intensivafdelingerne, i akutafdelingen på lungemedicinsk afdeling og infektionsmedicinsk afdeling har mulighed for at få vaccinen i dag. Det er blevet besluttet, at alle, der er på arbejde her til morgen eller på aftenvagt senere fra disse afdelinger, skal kunne få vaccinationen.

På Hvidovre Hospital har de netop givet sundhedspersonalet det første stik med vaccinen mod covid-19. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Thomas Benfield forventer, at meget personale vil takke ja til vaccinationen.

»De kan med større tryghed gå på arbejde hver dag. Nu har de har både værnemidler og er vaccineret, så det bliver sikrere at gå på arbejde. Jeg ved, at nogle har været bekymrede for at tage smitten med hjem eller selv blive smittet,« siger Thomas Benfield.

Overlæge Bjarne Ørskov Lindhardt har valgt at være den første for at gå forrest og vise, at vi har nået »en vigtig milepæl«. De forventer at vaccinere flere i den kommende tid.

»Vi regner med, at det passer nogenlunde med det antal doser, vi har, at vi kan få vaccineret en del i dag, og så kommer der forhåbentligt nogle flere doser i næste uge,« siger Bjarne Ørskov Lindhardt.

DR har beskrevet, hvordan coronasmitten stiger blandt hospitalsansatte, og at de på trods af værnemidler, hurtig adgang til test og øget fokus på hygiejne ligger højt i smittestatistikkerne. Det har fået blandt andet fagforeningen Dansk Sygeplejeråd til at udtrykke bekymring for personalet og den smittefare, de udsætter sig for, når de går på arbejde.

Udover frontpersonale på landets sygehuse, får også borgere på udvalgte plejecentre i kommuner med de højeste smittetryk og borgere over 65 år, der er i risikogruppen på grund af sygdom, tilbudt vaccinen først.

Ishøj var de første

De første doser af vaccinen ankom tidligt lørdag morgen fra medicinalfirmaet Pfizers lager i Belgien. Under politieskorte blev vaccinedoserne fragtet til Statens Serum Institut, SSI, i København, hvor der blev udført kvalitetskontrol af vaccinen. Herefter blev de kørt ud til regionerne, hvor vaccinationerne i dag er begyndt.

Udover Hvidovre Hospital var omsorgscenteret Kærbo i Ishøj blandt de første til at vaccinere søndag morgen. Det skyldes, at Ishøj Kommune gennem længere tid har været en af de hårdest ramte kommuner, målt på indbyggertal i forhold til antallet af smittede.

I de andre regioner er det på Blomstergården i Slagelse, Birkebo i Aalborg, Ankersgade i Aarhus og Ældrecenter Øst i Odense, der skal vaccineres med første sending.

Region Hovedstaden har fået tre ud af de første ti pakker med vaccinen. Midtjylland får to, Nordjylland får en, Sjælland får to og Region Syddanmark får også to.

I den kommende uge forventes der at blive leveret lige under 40.000 doser af Pfizer/Biontech-vaccinen, mens der i ugerne efter forventes omkring 48.000 doser ugentligt.