Claus Hjort Frederiksen: »Det er regeringen, der står bag sigtelse. Jeg kan ikke se, at det kan være på nogen anden måde«

Claus Hjort Frederiksen, tidligere forsvarsminister og medlem af Venstre, skærper nu udtalelserne om sigtelsen mod ham.

 
Har han røbet statshemmeligheder, eller er det hele bare offentligt kendte hemmeligheder? Få et komplet overblik i sagen om sigtelsen af Claus Hjort Frederiksen. Grafik: Kenneth Holm-Dahlin Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere forsvarsminister og medlem af Folketinget for Venstre Claus Hjort Frederiksen er sigtet for landsforræderi, og i et interview med B.T. spidser hans spekulationer nu til.

Adspurgt om han tror, at det er regeringen, der står bag sigtelsen, baseret på den viden han har om sagen, svarer han:

»Ja, det er det. Jeg kan ikke se, at det kan være på nogen anden måde.«

Samtidig uddyber han, at han mistænker enten Justitsministeriet eller Statsministeriet for at stå bag sigtelsen, selvom han ikke ved, om det kommer fra ministre eller embedsværket.

Han er imidlertid sikker på, at det ikke er Politiets Efterretningstjeneste (PET), der har taget initiativ til sigtelsen, og samtidig finder han det underligt, hvis embedsværket skulle stå bag.

Uanset hvad lyder hans vurdering, at nogen formentlig er blevet »rasende« eller »irriterede« over, at han offentligt har udtalt sig kritisk om daværende forsvarsminister Trine Bramsens (S) håndtering af det, der i dag er kendt som FE-sagen.

Indholdet af sigtelsen mod Claus Hjort Frederiksen er ikke offentlig, men han har før fortalt, at sigtelsen beror på udtalelser i pressen – blandt i TV 2-programmet »Lippert«, hvor et samarbejde mellem efterretningstjenesterne i USA og Danmark blev diskuteret.

Her fortalte den tidligere forsvarsminister, at han kendte til en aftale mellem de to lande, som indebar tapning af informationer på fiberkabler. Alle hans offentlige udtalelser var dog allerede kendte oplysninger, har han før understreget.

I et kun få uger gammelt interview med Weekendavisen fortalte Claus Hjort Frederiksen, at sigtelsen måtte komme oppefra, men at han ikke vidste fra hvem. Det er samme undren, han i dag uddyber over for B.T.

PET havde ifølge Hjort Frederiksen ikke foretaget nogen efterforskning af ham, før sigtelsen blev formuleret 17. december 2021, sagde han til Weekendavisen:

»Da jeg havde deltaget i det program, blev min partiformand, Jakob Ellemann-Jensen, ringet op af justitsminister Nick Hækkerup, som bad ham lukke munden på mig. Fem dage efter blev jeg sigtet for landsforræderi. Nu har jeg set papirerne, og jeg kan se, at der ikke er nogen forudgående efterforskning. Det første dokument i sagen, som er et notat fra en jurist i PET, er fra 17. december. Altså to dage efter udsendelsen og ministerens opringning. Tre dage senere blev jeg så sigtet. Det siger mig, at det her ikke er sket på PETs eget initiativ.«

Hverken Justitsministeriet eller Statsministeriet har ønsket at kommentere sagen over for B.T., men justitsminister Nick Hækkerup afviser at have blandet sig i sagen mod Hjort Frederiksen.

Om sigtelsen mod Venstre-veteranen frafaldes, eller om han bliver tiltalt, ved han endnu ikke.