Chefredaktør fortryder: Lokalavis laver fire siders annonce for omstridte religiøse Kina-kritikere

En reklame for en kontroversiel Kina-kritisk avis fyldte fire sider i lokalavisen Århus Onsdag. Avisen er blevet bandlyst fra Facebook, og internationale faktatjekkere vurderer, at den spreder misinformation, og den religiøse gruppe bag er fortalere for raceadskillelse samt fornægtere af vacciner og evolutionslæren.

Foreningen Falun Dafa eller Falun Gong står bag en avis, der er havnet i postkasser i danske hjem. Avisen The Epoch Times bliver ofte beskrevet som et konspirationsmedie. På billedet ses tilhængere af Falun Gong meditere i Los Angeles i 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucy Nicholson/Reuters/Ritzau Scanpix

I løbet af august og september røg en gratis avis ind gennem brevsprækken hos mange danskere over hele landet. Man kunne ikke læse sig til det i avisen, men bag artiklerne stod en nyreligiøs gruppe med særdeles kontroversielle holdninger.

Avisen »The Epoch Times« er blandt andet blevet bandlyst fra Facebook for at sprede misinformation og kan ikke længere læses via det sociale medie. Det kan den imidlertid et andet sted – i lokalavisen Århus Onsdag, der i seneste udgave har en fire siders annonce, hvori flere artikler optræder.

Bag The Epoch Times står foreningen Falun Gong, som er en religiøs protestbevægelse, der tror på det overjordiske og  er inspireret af buddhismen, taoismen, daoismen. De er desuden er dybt kritiske over for Kina.

Falun Gong som bevægelse er modstandere af vacciner og Darwins evolutionsteori og er blevet beskyldt for at være en kult, der fastholder mennesker i et strengt trossystem.

Chefredaktør: Vi har faktatjekket

Claus Krogh er chefredaktør for Jyllands-Postens lokalaviser, der udgiver Århus Onsdag. Han slår fast, at han personligt har foretaget et faktatjek af annoncens indhold og avisen bag.

»Jeg læste annoncerne igennem, og jeg undersøgte kildehenvisningerne. De citerede blandt andet en canadisk udenrigsminister, og jeg tjekkede, om citaterne var publiceret i virkeligheden, så jeg forsøgte at undersøge de ting, jeg kunne, og der fandt jeg ikke noget faktuelt forkert,« siger han:

»Der er nogle holdninger til det kinesiske kommunistparti i annoncerne, det er jeg med på, men da jeg ikke kan finde noget faktuelt forkert i det, vælger jeg at sige, at man har en demokratisk ret til at have holdninger til det kinesiske kommunistparti. Derfor lader jeg dem glide igennem efter at have læst og tjekket dem.«

Forsiden af The Epoch Times, som i august blev husstandsomdelt til danske hjem. Fold sammen
Læs mere

Annoncerne i Århus Onsdag er udformet som nyhedsartikler med overskrifter, citater og billeder. Øverst i hjørnet af artiklerne står »annonce« deklareret i en boks.

Burde deklarere annoncer tydeligere

8. august skrev Berlingske om The Epoch Times, som flere danskere har fået i postkassen. I avisens indledende bemærkning skriver en redaktør, hvordan virussen »selektivt er rettet mod bestemte områder eller enkeltpersoner«.

Claus Krogh, dette er jo ikke en annonce for artiklerne i avisen, men en annonce for avisen selv, og den skriver blandt andet, at coronavirussen er selektivt rettet mod bestemte områder eller enkeltpersoner. Så hører avisen hjemme blandt annoncerne i jeres avis?

»Jeg vil sige det på den måde, at nu lod jeg de her annoncer glide igennem, fordi jeg ikke fandt dem fyldt med fejl, mærkelige påstande og fake news, men jeg står kritisk over for det i det hele taget. Vi har haft en intern evaluering af det, og der var vi enige om, at skulle vi overhovedet vælge at tage dem med en gang til, skulle annoncemærkatet være langt større og tydeligere,« siger han:

»Hvis du spørger mig direkte, om jeg vil tage dem med igen, så vil jeg nok tænke mig om mere end én gang.«

Men det er ikke en fejl fra jeres side, at de optræder i annoncerne nu?

»Jeg har jo godkendt dem, så jeg har sagt, at vi tager dem med, fordi jeg ikke kunne finde noget, der var faktuelt forkert. Det kan være, at jeg har overset noget, men jeg efter bedste evne forsøgt at læse de tre artikler igennem,« siger Claus Krogh.

Bevægelse: Racer bør ikke blandes

Falun Gong er i årevis blevet forfulgt i Kina og spillede i 2013 en central rolle i Tibet-sagen, hvor medlemmer af bevægelsen som demonstranter blev bortvist af politiet fra Amalienborg Slotsplads under et besøg fra den kinesiske politiker Yu Zhengseng. Siden bevægelsens stiftelse i omkring 1980erne og 1990erne har Falun Gong skabt flere medier, for at sprede dens budskaber.

Internationale faktatjekkere som blandt andre medierne Newsguard og Snopes betegner The Epoch Times som utroværdige og ikke »uafhængige«, som avisen selv erklærer sig blandt andet i annoncerne fra Århus Onsdag.

I Berlingskes artikel fra starten af august optrådte en talsperson for foreningen Falun Dafa – der er en anden betegnelse for Falun Gong – i Danmark ved navn Benny Brix.

Han fortalte, at den fysiske avis var en særudgave, og at der er – ham bekendt – trykt omkring 100.000 eksemplarer, som deles ud over hele landet.

I interviewet faldt snakken også på nogle af Falun Gongs mere kontroversielle synspunkter såsom holdningen til, at racer ikke bør blandes af hensyn til den religiøse overbevisning om, at det kan forvolde problemer for adgangen til himmeriget.

Her sagde Benny Brix:

»Da der er sorte guder, brune, gule og hvide guder, så er det selvfølgelig også de mennesker, som har den form for race og farve, der hører til dem. En hvid gud har selvfølgelig ansvaret for hvide mennesker. Der kommer problematikken også, at hvis man blander alt for meget, hvem har så dybest set ansvaret for de mennesker. Det kan godt blive noget rod.«

»Jeg burde nok også have gået fire spadestik dybere«

Den del var chefredaktør Claus Krogh ikke bekendt med.

»Det må jeg blankt tilstå, at det har jeg ikke fundet. Jeg synes, det er fair nok at skelne mellem, hvad der står i annoncerne, og hvad bevægelsen bag mener. Men der skulle vi nok være lidt skarpere i vores filtrering. Så når du spørger mig, om vores filter har været skarpt nok, har det måske lige manglet det lag, som du beskriver her. Det vil jeg godt anerkende,« siger han.

I lyset af holdningerne hos gruppen bag, vil I så fremover bringe annoncer fra The Epoch Times?

»Næ. Det tror jeg ikke. Jeg har fået en mail fra en læser, som spurgte, om vi også ville tage annoncer med fra den fascistiske gruppe Nordfront, der stod bag hærværket på den jødiske kirkegård i Randers, og der var mit svar klokkeklart nej. Dem ved jeg, hvem er, men jeg burde nok også have gået fire spadestik dybere med denne annoncør,« siger Claus Krogh.

Ritzau skriver mandag om, hvordan danske lokalaviser i flere år har været hårdt presset på annonceindtægterne, og at det kun er blevet værre under coronakrisen. Claus Krogh afviser imidlertid, at den aktuelle situation har gjort skade i tilfældet med annoncen for The Epoch Times.

»Vi er pressede, men det her er ikke et udtryk for, at vi vil tage alle penge ind, for vores retningslinjer er de samme nu, som de har været i lang tid. Men jeg medgiver dig, at vi bliver nødt til at sætte et ekstra filter på vores screening af annoncørerne og grupperne bag,« siger Claus Krogh.

Talsperson: Vi vil udbrede kendskabet

Talsperson for foreningen Falun Dafa i Danmark, Benny Brix, fortæller, at annoncen er indrykket for at udbrede kendskabet til det kinesiske styre.

»Vi har indrykket annoncerne, fordi situationen, som corona har ført med sig, er meget alvorlig. Det er for at komme med vores fortælling om, hvordan det kinesiske kommunistparti manipulerer. Vi vil gerne udbrede et dybere kendskab til, hvilket ansvar det kinesiske kommunistparti har i den her sag med coronaen,« siger han.

Claus Krogh tror ikke, at Jyllands-Postens lokalaviser vil annoncere for The Epoch Times igen på baggrund af nogle af overbevisningerne i Falun Gong, hvad tænker du om det?

»Jamen så har I jo hjulpet Claus til at tage stilling på et oplyst grundlag, men de to ting har ikke noget med hinanden at gøre,« siger han:

»Det er Falun Gong-udøvere, der har startet The Epoch Times, men det er to forskellige ting. Falun Gong handler ikke om raceadskillelse, det handler om så meget andet, og hvis I vælger den vinkling, gør I noget ondt og forkert.«