Tibet-sagen: Københavns Politi brugte seks måneder på at åbne en CD-rom

Arkivfoto: Demonstration mod Kinas menneskerettighedsovertrædelser over for Tibet, Free Tibet, på Højbro Plads i København fredag d. 15. juni 2012 i forbindelse med den kinesiske præsident Hu Jintaos statsbesøg i Danmark.. (Foto: Dennis Lehmann/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Centrale videooptagelser fra det kinesiske statsbesøg i juni 2013, der viste, at politiet frihedsberøvede demonstranter, lå i månedsvis til gennemsyn hos Københavns Politi. Dokumenter i sagen viser nu, at politiet efter alt at dømme undlod at se optagelserne, fordi de ville afsløre, at politiet havde givet forkerte oplysninger i Tibet-sagen. Det skriver Radio24syv.

En af de involverede parter, Benny Brix, talsmand for Falun Gong-foreningen, kalder det et absurd forløb.

”Alt logik siger, at man har forsøgt at gemme sagen væk, fordi den er af politisk art,” siger han til Radio24syv.

Sagen begynder om eftermiddagen d. 6. juni 2013, hvor tre kina-kritiske demonstranter fra den spirituelle Falun Gong-bevægelse har taget opstilling ved Rytterstatuen ved Amalienborgs Slotsplads.

På fredelig vis og i demonstranternes karakteristiske gule t-shirts vil de vise deres utilfredshed med det kinesiske styre, når den højtstående politiker Yu Zhengseng og hans kortege ruller ind på Amalienborg for at mødes med Kongehuset. Blandt demonstranterne er en 85-årig dansk mand.

Men betjente fra Københavns Politi har inden det kinesiske besøg fået ordre fra ledelsen på at "bortvise demonstranter" og fået besked på, "at den kinesiske delegation må ikke forulempes", så kort inden kortegens ankomst til Amalienborg fjernes demonstranterne med magt og frihedsberøves. Det fremgår af Falun Gongs egne videooptagelser af episoden.

Politiets forklaring på episoden kom to måneder senere i folketingets retsudvalg d. 22. august 2013, hvor daværende justitsminister Morten Bødskov (S) var kaldt i samråd ovenpå de klager og kritik, der var kommet efter det kinesiske statsbesøg. Forsynet med en redegørelse fra Københavns Politi forklarede Bødskov i samrådet, at demonstranterne ved Amalienborg havde udgjort en sikkerhedsrisiko.

”Politiet blev kl. 13.40 imidlertid opmærksom på tre personer, der havde taget opstilling midt på Slotspladsen på kørebanen over mod det palæ, som delegationen skulle besøge. Da de på grund af deres placering endvidere skønnedes at udgøre en sikkerheds – og færdselsmæssig risiko, tog politiet kontakt til de pågældende for at udspørge dem om deres hensigt” lød det fra justitsministeren uddybede, at de kl. 13.55 var blevet frihedsberøvet, fordi de afviste politiets anvisninger.

Da Benny Brix fra Falun Gong-foreningen hørte den forklaring, skrev han d. 2. oktober 2013 et brev til Morten Bødskov og Justitsministeriet og medsendte en CD-rom samt et link via tjenesten Dropbox, hvor ministeriets embedsmænd med et enkelt klik kunne se på videooptagelserne, at Falun Gong-demonstranterne ikke stod på kørebanen. De stod ved Rytterstatuen og var dermed ikke en sikkerhedsrisiko.

”Vi ønsker med dette brev at yde vores bidrag til, at disse fejlagtige gengivelser af hændelsesforløbet bliver rettet,” skrev Benny Brix og henviste igen til bevægelsens principper om sandhed, godhed og tolerance.

På baggrund af videooptagelserne, der nu viste, at politiet havde givet forkerte oplysninger i sagen, skrev en embedsmand i Justitsministeriet d. 22. januar 2014 til Københavns Politi for en kommentar, og både CD-rommen og Dropbox-linket til optagelserne blev videresendt.

I de følgende måneder var der tavshed hos Københavns Politi, men dokumenter, som Radio24syv har set, viser ellers at Justitsministeriet flere gange i foråret 2014 rykkede Københavns Politi. Først den 31. marts, hvor en embedsmand skriftligt ønskede en tilbagemelding, så ministeriet kunne rette fejlen, og igen d. 7. maj hvor der blev rykket telefonisk.

Først d. 19. juni 2014 – altså næsten 5 måneder efter anmodningen fra Justitsministeriet – svarede Københavns Politi i et brev underskrevet af politidirektør Thorkild Fogde, at man ikke havde været i stand til at se optagelserne.

”Der er i skrivelsen henvist til en videooptagelse på dropbox.com samt vedlagt en CD. Det bemærkes, at det ikke har været muligt at gennemse videooptagelsen via det angivne link eller at afspille den modtagne CD,” skrev politiet til ministeriet.

Men i Justitsiministeriet kunne man sagtens afspille optagelserne, og det ringede man og forklarede politiet d. 30. juni.

Og få dage senere kunne politidirektør Thorkild Fogde ligesom embedsmanden i Justitsministeriet pludselig også afspille de centrale optagelser. Det fremgår af et brev, som ministeriet modtog d. 8. juli af politidirektøren.

”Det er nu lykkedes at gennemse den vedlagte CD, hvoraf episoden på Amalienborg Slotsplads fremgår,” skrev Thorkild Fogde, som nu måtte erkende, at politiets påstand om, at demonstranterne stod på kørebanen, ikke holdt.

”Det fremgår af optagelsen, at demonstranterne ikke befandt sig på kørebanen på den rute, som den kinesiske delegation benyttede ved ankomsten til Amalienborg Slotsplads, men på området nær ved Rytterstatuen midt på pladsen,” skrev politidirektøren d. 8. juli 2014 og altså næsten seks måneder efter ministeriets første henvendelse til politiet og ni måneder efter Benny Brix’ indledende brev.

Men trods den forkerte information om demonstranternes placering holdt Thorkild Fogde i brevet fast i, at episoden var håndteret korrekt af politiet. Det fremgik ligeledes af den rettelse, som Justitsministeriet på baggrund af hele forløbet gav folketingets retsudvalg d. 27. marts 2015 – halvandet år efter Benny Brix’ brev.

”Justitsministeriet har på den baggrund forelagt Deres henvendelse, herunder videooptagelserne, for Københavns Politi, som har meddelt, at videooptagelserne ikke giver politikredsen anledning til en ændret vurdering af hændelsen.”

Talsmand for Falun Gong, Benny Brix, undrer sig over hele forløbet, fordi han aldrig haft problemer med at åbne optagelserne.

”Jeg tror ikke på forklaringen fra politiet om, at de ikke kunne åbne filen, for vi har også sendt linket til dagblade og medier, og såvidt jeg er informeret, har de ikke haft problemer med at aflæse det. Og det mest naturlige ville jo være at kontakte de personer, der stod nævnt i brevet, så de kunne sende et nyt link,” siger han og tilføjer:

”Jeg tror, at ledelsen i dansk politi har følt sig i vildrede i denne her sag og haft svært ved, hvordan de skulle agere, og det er klart, for politiet skal jo ikke politisere i sådan en sag.”

Radio24syv har forsøgt at få en kommentar fra politidirektør Thorkild Fogde og Københavns Politi, men med henvisning til den igangværende Tibetkommission har politiet ikke ønsket at medvirke.