Chef for ekspertgruppe bag coronaberegninger: Der er især to grunde til, at unge får smittekurven til at eksplodere

En gruppe i samfundet skaber markant mere smitte end alle andre, ifølge beregninger for en genåbning: Afgangseleverne. Chefen for en ekspertgruppe forklarer, at en markant højere smittespredning blandt unge skyldes to forhold.

Ved Nørrebroparken mødtes flere hundrede unge for at feste fredag den 21 natten til lørdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Laura Kongsmark Schuldt

Det vil have stor betydning for smittespredningen at sende eleverne i afgangsklasserne tilbage til skolerne særligt af to årsager.

Det viser beregninger fra SSIs ekspertgruppe, der anvendes som udgangspunkt, når regeringen træffer beslutninger om genåbning eller nedlukning af samfundet.

Og inden 15. marts skal der igen træffes beslutninger om, hvorvidt Danmark skal åbne yderligere op. Flere partier i Folketinget har givet udtryk for, at de vil have flere børn tilbage i henholdsvis grundskoler, efterskoler og højskoler,  på trods af, at det har betydning for smittespredning. Eksperter mener også, at det næste skridt i genåbningen bør være at sende flere børn tilbage i skole.

Den høje smitte blandt de unge er ikke kommet som en overraskelse for Camilla Holten Møller, som er leder for SSIs ekspertgruppe for matematisk modellering.

Hun peger på, at der er to årsager til, at smitten vil være markant højere ved en genåbning af unges undervisning end ved genåbning af eksempelvis udendørs idræt, udendørs kulturliv eller udvalgsvarebutikker.

»Denne gruppe består dels af ganske mange personer, dels har de naturligt en tæt kontakt til mange personer dagligt – i deres klasse, blandt venner samt i familien. Svarende til dette har vi set, at der har været en betydelig smitte i denne gruppe hen over efteråret,« skriver Charlotte Holten Møller til Berlingske.

Det er altså både det, at skoleeleverne er samlet i klasselokalerne, såvel som at unge generelt har flere kontakter end andre, der har afgørende betydning for smittespredningen.

Flere partier i Folketinget ønsker at få flere elever tilbage i skole. Det er på trods af, at det vil have stor betydning for smittespredningen ifølge beregninger fra SSI. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Afgangselever

Afgangseleverne skilte sig tydeligt ud, da ekspertgruppen ved seneste genåbning regnede på, hvor meget de daglige smittetal og indlæggelsestal ville stige, såfremt man genåbnede for afgangselever i hele landet.

7.562 dagligt smittede og 1.399 indlagte lød prognosen for 15. april ved en genåbning for afgangseleverne. Til sammenligning lød beregningerne for at åbne for udendørs idræt på 1.080 smittede dagligt og 280 indlagte 15. april.

Selvom beregninger peger på, at det har stor betydning for smittespredningen at sende flere elever i skole, er partierne i blå blok enige om at få så mange elever som muligt tilbage i grundskolen samt åbne for efterskoler og højskoler. Også Enhedslisten og Radikale Venstre har meldt ud, at de vil have flere skoleelever tilbage.

Ligeledes har statsminister Mette Frederiksen (S) i et opslag på Facebook åbnet muligheden for, at flere elever kan sendes tilbage i skolen, hvis de blandt andet begynder at teste sig for corona.

»Jeg tager også hjem med inspiration fra Østrig, der har åbnet skolerne blandt andet ved, at børnene tester sig selv. Kan vi gøre det i Danmark – og dermed få flere børn tilbage – vil det virkelig være godt,« skrev statsministeren i et Facebook-opslag torsdag aften efter sin rejse til Israel.

Vi skal foran - så kort kan det siges. Foran corona, foran mutationerne - men også foran de pandemier, der kan opstå i...

Slået op af Mette FrederiksenTorsdag den 4. marts 2021