Coronaeksperter: Send flere børn tilbage i skole i landsdele, hvor smitten er lav

Flere skoleelever bør sendes tilbage til klasseværelserne, hvis der 15. marts bliver enighed om yderligere regionale genåbninger. Sådan lyder meldingen fra Torben Mogensen, formand for Lungeforeningen. Han mener, at især én faktor gør, at det vil være forsvarligt at sende flere i skole.

I sidste uge startede forhandlingerne med Venstre, Dansk Folkeparti og SF om yderligere genåbninger, der kan betyde, at børn i udvalgte landsdele kan blive sendt i skole. Efter statsminister Mette Frederiksens (S) rejse til Israel i torsdags fortsætter forhandlingerne i denne uge med de øvrige partier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

De største skolebørn har været hjemme længe.

Derfor mener flere eksperter, at man bør sende flere elever i skole i de landsdele, hvor smitten er lav nok.

Regeringens indsatsgruppe lod en dør stå på klem for de af landets skoleelever, der fortsat er hjemme, da de i forbindelse med den seneste genåbning indstillede til, at man fra 15. marts kan genåbne yderligere i øvrige landsdele, hvis incidenstallet holder sig under 75 smittede pr. 100.000 indbyggere.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har i et opslag på Facebook åbnet muligheden for, at flere elever kan sendes tilbage i skolen, hvis de blandt andet begynder at teste sig selv for corona.

»Jeg tager også hjem med inspiration fra Østrig, der har åbnet skolerne blandt andet ved, at børnene tester sig selv. Kan vi gøre det i Danmark – og dermed få flere børn tilbage – vil det virkelig være godt,« skrev hun torsdag aften.

Vi skal foran - så kort kan det siges. Foran corona, foran mutationerne - men også foran de pandemier, der kan opstå i...

Slået op af Mette FrederiksenTorsdag den 4. marts 2021

Men det er endnu uvist, hvorvidt og i så fald hvordan regeringen vil genåbne yderligere fra 15. marts. Lige nu beregner Statens Serum Instituts (SSI) ekspertgruppe for matematisk modellering mulige regionale scenarier for genåbning. Derudover startede forhandlingerne med Venstre, Dansk Folkeparti og SF i sidste uge, og i denne uge fortsætter forhandlingerne med de øvrige partier.

Flere i skole

Det er nu fire uger siden, at de mindste elever i 0.–4. klasse som de første kom tilbage til fysisk undervisning med afsæt i beregninger fra SSIs modelleringsgruppe. Og ifølge eksperter er virkelighedens smitteudvikling ikke gået så galt, som man kunne have frygtet ud fra beregningerne.

»Det ser ud som om, at smitteudviklingen ikke har været så voldsom, som man troede. Især er udbredelsen af den engelske variant ikke vokset så eksponentielt, som man beregnede den til, så det er jo fint,« siger Torben Mogensen, der er formand for Lungeforeningen.

Og det giver ifølge Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør for SSI, anledning til at kigge på, hvordan man kan åbne yderligere op regionalt.

»Det er tilsyneladende gået fint med genåbning af 0.–4. klasserne, og derfor mener jeg, at der kan være fornuft i at kigge på genåbning af efterskoler og for afgangseleverne,« siger han og henviser til, at man bør dele klasserne op i to, så det kun er halvdelen af klassen, der er samlet fysisk.

Både Nils Strandberg Pedersen og Torben Mogensen understreger dog, at man endnu ikke kan se den fulde effekt af genåbningen for 0.–4. klasse, og at man skal være klar på at åbne og lukke regionalt.

»Tingene kan ændre sig hurtigt, og derfor er vi nødt til at tage de her genåbninger gradvist og være indstillet på, at de kan lukke ned igen,« siger Nils Strandberg Pedersen.

Genåbningseksperiment

Når man kigger på de beregninger, som SSIs modelleringsgruppe har foretaget, er skoleeleverne den gruppe, der skaber allerstørst smitte i samfundet, hvilket ifølge medlemmer af regeringens faglige referencegruppe skyldes, at man er mange samlet over længere tid, og at man estimerer, at de unge har et højt antal kontakter.

Alligevel mener Torben Mogensen, at det kan give mening at åbne op for dem, og det er der en særlig grund til.

»Grunden til, at jeg synes, at det er forsvarligt at gøre det, er, at mange af dem, der er i ydre risiko, er vaccineret.

Han understreger dog, at det vil være en satsning, og at vi – før vi prøver – ikke kender til den fulde effekt af at åbne yderligere op for skoleelever.

»Det giver mening at få åbnet op, fordi der er et kæmpe behov for det. Men det vil være et eksperiment, som vi ikke på forhånd kan vide, hvordan ender.«