CBS bortviser 25 studerende efter sexistisk sprogbrug, grænseoverskridende adfærd og brud på alkoholregler

CBS-studerende er midlertidigt bortvist efter at have brudt reglerne om indtagelse af alkohol i introforløb for nye studerende. »De har helt åbenlyst overtrådt reglerne,« lyder det fra rektoren.

»Det er selvfølgelig beklageligt, at den oprindelige afgørelse til de studerende indeholdt information, vi har været nødt til at præcisere efter henvendelsen fra styrelsen,« siger Mette Kuhlen Gullack, der er juridisk chef på CBS, i pressemeddelelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix

25 studerende fra CBS er midlertidigt bortvist, da de har »valgt at se stort på reglerne« for introforløbet på uddannelsesinstitutionen. Samtidig skal introforløbene ændres til næste år og hytteturenes fremtid skal diskuteres.

De 25 studerende er introvejledere, som hjælper med at afvikle introforløbet for nye studerende. Reglerne, der er overskredet, drejer sig om indtagelse af alkohol.

»I 2016 indførte CBS klare regler for afvikling af introforløb for nye studerende, herunder et forbud mod aktiviteter, der forudsætter eller opfordrer til indtagelse af alkohol. Alligevel har en større gruppe introvejledere i år desværre valgt at se stort på reglerne,« står der i en pressemeddelelse fra CBS.

Reglerne betyder, at alle aktiviteter, der opfordrer til indtagelse af alkohol, er forbudt, at der ikke må drikkes øl før kl. 17, hverken på campus eller på hytteture, og at stærk spiritus er forbudt under hele introforløbet.

Rektor Nikolaj Malchow-Møller mener, at det er »beklageligt og skuffende«, at CBS må bortvise en større gruppe studerende, fordi de »helt åbenlyst har overtrådt reglerne« for introforløb.

»Vores regler er meget klare på dette område. Vores introvejledere har skrevet under på at overholde reglerne, men alligevel brudt dem. Det reagerer vi selvfølgelig på,« lyder det fra rektoren i pressemeddelelsen.

Kan du uddybe hvad bortvisningen sker på baggrund af – hvilke overtrædelser der konkret er sket?

»Jeg kan ikke gå ind i konkrete sager. Men brud på reglerne om alkohol er gennemgående for mange af sagerne. Der er også eksempler på grænseoverskridende adfærd og sexistisk sprogbrug, som er i strid med CBS' regler,« oplyser Nikolaj Malchow-Møller i et skriftligt svar til Berlingske.

CBS indførte reglerne i 2016 »som respons på en årrække med problemer med grænseoverskridende adfærd i forbindelse med introforløb«.

Tidligere har introforløb blandt andet involveret grænseoverskridende aktiviteter, hvor studerende skulle suge vin ud af tamponer, aktiviteter, hvor studerende skulle tage tøjet af, og en quiz, hvor studerende skulle fortælle private detaljer om deres sexliv. Derudover har CBS-studerende på rusture skullet simulere en slags oralsex med en banan.

Midlertidig bortvisning

De studerende er bortvist i en til to eksamensperioder. Konkret betyder det, at nogle er bortvist frem til september 2020.

Ifølge Nikolaj Malchow-Møller er konsekvensen af at blive midlertidigt bortvist, at man bliver udskrevet af universitetet og dermed ikke er universitetsstuderende i en periode.

»Du har intet studiekort, og du kan ikke gå til eksamener. Den reelle konsekvens for de studerende er, at de bliver forsinket i deres studier,« oplyser han.

Bortvisningerne kommer, efter at studerende, der har deltaget på hytteture i introforløbet, har henvendt sig til CBS og fortalt om brud på alkoholreglerne og om »uacceptabel adfærd«.

Indtil videre har CBS talt med 53 studerende, og deltagerevalueringer fra introforløbet har »afsløret flere problemer«. Derfor kommer der inden for de næste dage høringsbreve til yderligere 44 introvejledere.

»Vi ved, at en god start på studiet har stor betydning for trivslen og det videre studieforløb. Derfor er det også afgørende, at vores introforløb er inkluderende og har fokus på både faglige og sociale aspekter. Her hører hverken grænseoverskridende adfærd eller store mængder alkohol hjemme,« siger Nikolaj Malchow-Møller.

Det fremgik tidligere af artiklen, at hytteture og introture på CBS er aflyst fra 2020. Dette var en fejl. CBS oplyser nu i stedet, at »introforløbene ændres til næste år og hytteturenes fremtid skal diskuteres«.