Brostrøm advarer om ny smittebølge til efteråret

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier. I dag blandt andet om 220 meter høje kæmpevindmøller, der skaber vrede på Stevns, en advarsel fra Søren Brostrøm og en ny tendens i de kriminelle miljøer.

I et interview med Politiken gør direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Bromstrøm status på pandemien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen på denne 2. februar.

Inden du kan gå ud og møde dagen, giv dig selv et par minutter til at læse dagens nyhedsoverblik. Vi kommer vidt omkring, så du er klædt på til snakken på kontoret.

Vi skal blandt andet omkring Søren Brostrøms status på pandemien, kæmpe vindmøller og en ny tendens inden for de voldelige kriminelle miljøer. Men vi starter i Rusland, hvor præsident Vladimir Putin mener, at Vesten har ignoreret de russiske interesser.

Inden vi kommer dertil, kan du dog lige få et overblik over coronasituationen. Tirsdag var der nemlig flere end 45.000 smittede. Det fik antal indlagte til at stige til 1.070.

Putin mener, at Vesten har ignoreret Ruslands interesser

Den russiske præsident Vladimir Putin langede hårdt ud efter Vesten, da han tirsdag holdt møde med den ungarske premierminister Viktor Orbán.

»Det står allerede klart, at fundamentale russiske interesser endte med at blive ignoreret,« sagde Putin ifølge nyhedsbureauet AFP.

Præsidenten mener, at USA og NATO har ignoreret de russiske krav om ikke at placere våben og tropper tæt på den russiske grænse, ligesom russerne heller ikke vil have NATO til at udvide mod øst.

»Når USA og NATO ignorerer vores interesser, leder det til staters rettighed til frit at vælge, hvordan de sørger for deres sikkerhed,« sagde Putin.

Putins udmeldinger kommer ovenpå en særdeles højspændt situation ved den Ukrainske grænse, hvor Rusland skulle have placeret mere end 100.000 tropper.

Du kan læse en analyse af situationen og udmeldingerne fra Putin, skrevet af Berlingskes Kristian Mouritzen, hvis du klikker her.

Brostrøm advarer om ny smittebølge til efteråret

I et interview med Politiken gør direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Bromstrøm status på pandemien. Han er ganske optimistisk over situationen, og kigger på antallet af indlagte på intensiv, omkring 30, med optimisme.

Men han kigger også på fremtiden, og han fortæller, at vi risikerer en ny smittebølge til efteråret.

»Vi skal være forberedt på, at der kan komme en smittebølge til efteråret og ind i vinteren. Vi skal udvise rettidig omhu ved at forberede os. Vi skal blandt andet følge med i, hvordan immuniteten udvikler sig, og overvåge mulige nye varianter«, siger Søren Brostrøm til Politiken.

Brostrøm mener, at corona skal anses som den nye vintersygdom, og derfor finder han det også meget sandsynligt, at store dele af befolkningen skal vaccineres igen til efteråret, fortæller han.

Godt nyt til elbilsejere – ladekoncern satser milliarder og hæver mål for ladestandere

Er man elbilsejer og har man oplevet at køre forgæves rundt for at finde en ladestander, er der godt nyt på vej.

Ladestanderkoncernen Clever, der i forvejen er en af landets førende, opjusterer nu deres målsætning til at få opsat 20.000 ladestandere i 2025.

»Vi vil sørge for, at det bliver trygt at skifte til elbil. Nu kan vi se, at der desværre har været lange køer ved standerne, så der er et behov,« siger administrerende direktør i Clever, Casper Kirketerp-Møller, til Berlingske.

Investeringsplanen har en økonomisk ramme på omkring tre milliarder kroner, og du kan læse mere lige her.

220 meter høje kæmpevindmøller skaber vrede: »Vi føler os ikke særligt godt behandlet«

Det københavnske forsyningsselskab HOFOR planlægger at placere mellem 26 og 45 havvindmøller i et område af Køge Bugt, der kaldes Aflandshage. Området ligger omkring ni kilometer fra Amager og otte kilometer fra kysten på Stevns.

Vindmøllerne, der skal være omkring 220 meter høje, skal være med til at producere vedvarende energi og gøre København til den første CO-neutrale hovedstad i verden.

En plan om 220 meter høje havvindmøller i Køge Bugt møder kritik fra lokale kræfter på Stevns. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Men de kæmpestore vindmøller møder kritik fra de lokale politikere på Stevns, som blandt andet mener, at vindmøllerne vil ødelægge oplevelsen af Stevns klint. Det skriver TV 2.

»De bliver meget, meget synlige og vil derfor forstyrre oplevelsen af verdensarven og af klinten både fra den ene og den anden side. Det er et problem,« siger Stevns’ borgmester Henning Urban Dam (S) til TV 2.

Også Danmarks Naturfredningsforening er kritiske over for projektet. De mener, at vindmøllerne er forkert placerede, fordi et af verdens største fugletræk finder sted i området, og at vindmøllerne vil kunne koste massevis af gæs og traner livet.

Hos HOFOR mener man dog, at man har fundet den bedst mulige placering.

»Den ligger et sted, hvor vi har de fleste forhold balanceret. Vi har kigget på Natura 2000-områder, vi har kigget på grænsen til Sverige, vi har kigget på afstanden til lufthavnen. Og den placering, som Aflandshage har, det er sådan set den eneste mulige,« siger Jesper Pedersen, der er vind- og energihandelschef i HOFOR til TV 2.

De voldsomme skuddrab i december afslører ny tendens

De uhyggelige, talrige og voldsomme skuddrab der fandt sted i hovedstadsområdet i december har tydeliggjort en ny tendens i de kriminelle miljøer.

De kriminelle organiserer sin nemlig i højere grad i løsere grupper og netværk end i traditionelle bander og rockergrupper.

Det fortæller en række eksperter i dagens Berlingske. Samme tendens har man også set i Sverige, og journalist ved Sydsvenska Dagbladet Joakim Palmkvist tror også, at vi kommer til at se samme billede i Danmark:

»Jeg tror også, at I vil se mere til de her løsere netværk i Danmark. Blandt andet fordi man kan forbyde en bande som LTF eller bestemte rygmærker og logoer. Men hvordan skal man forbyde et netværk, hvor man ikke kan se, hvem der er hvem? Jeg tror, det er naturligt for banderne at blive mere desorganiserede,« siger han til Berlingske.

Det sker i dag:

  • De store danske virksomheder Novo Nordisk og Ørsted præsenterer årsregnskab for 2021 klokken 8.00
  • De første olympiske aktiviteter begynder ved vinter-OL i Kina. Otte lande skal dyste curling, mens mændenes solokælkning også går i gang. Der er åbningsceremoni fredag.
  • Der er møde og samråd i Epidemiudvalget, hvor justitsminister Nick Hækkerup (S) skal redegøre for valgene af kviktest-udbydere.