Brev om manglende lov for minkaflivning blev forsinket: Styrelse kunne ikke komme i kontakt med ansvarlig medarbejder

Ifølge mediet Nordtinget.dk blev den vigtige notits til landets minkavlere om, at aflivningerne var en opfordring, forsinket, da Fødevarestyrelsen ikke kunne komme i kontakt med den medarbejder, der havde adgang til mailinglisten.

En vigtig e-mail om, at aflivningerne manglede lovhjemmel, blev forsinket på grund af bøvl med kommunikationen, skriver mediet Nordtinget.dk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Brevet fra myndighederne til minkavlerne om, at aflivningerne i visse tilfælde ikke var et krav, men en opfordring, blev et halvt døgn forsinket. Fødevarestyrelsen ikke kunne finde den rigtige medarbejder.

Det skriver Nordtinget.dk.

Det første brev fra Fødevarestyrelsen til Kopenhagen Fur blev sendt fredag den 6. november. Brevet er siden blevet refereret i stor stil af medierne og er blevet skarpt kritiseret for at fremstå som en ordre, da der står »skal« om aflivningen af samtlige mink, heriblandt avlsdyr, og at aflivningerne skal være fuldbragt 16. november.

»Du skal derfor begynde på aflivning og pelsning af besætningen hurtigst muligt,« stod der i brevet.

Lørdag den 7. november bliver Statsministeriet advaret af Miljø- og Fødevareministeriet om behovet for lovhjemmel til at slå alle mink ned. Loven var med andre ord ikke på plads, blev man i Statsministeriet bekendt med.

Miljø- og Fødevareministeriet bliver på opfordring af Statsministeriet derfor bedt om at udarbejde et nyt brev til minkavlerne, og det var klar mandag den 9. november om aftenen. I det nye brev var der tale om en »opfordring« i stedet for et krav.

Imidlertid blev notitsen yderligere forsinket, så den blødere besked først blev sendt ud tirsdag den 10. november om morgenen, skriver Nordtinget.dk. Der var »tekniske problemer« med udsendelsen, har den tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S) forklaret i et samråd.

Tekniske problemer i Fødevarestyrelsen

Folketingsmedlem Christoffer Aagaard Melson (V) har spurgt fødevareministeren, hvad de tekniske problemer var.

Den nye fødevareminister, Rasmus Prehn (S), har spurgt Fødevarestyrelsen om de tekniske problemer. Svaret fra ministeriet lød ifølge Nordtinget, at kun en enkelt ansat i Fødevarestyrelsen havde mailinglisten til minkavlerne. Denne medarbejder var ikke til at få fat i, da det nye brev med »opfordring« var færdig.

9. november beklagede daværende fædevareministerøMogens Jensen, at det ikke var meldt klart og tydeligt ud, at lovgivningen ikke var på plads til at kræve alle mink aflivet, og senere på dagen blev det reviderede brev til minkavlerne godkendt af ministeriet.

»Regeringen er i fuld gang med at etablere de nødvendige hjemler til at påbyde aflivning uden for zonerne, til at udbetale de besluttede tempobonusser samt yde erstatning og kompensation til de berørte minkavlere,« sagde Mogens Jensen.

Brevet blev dog ikke sendt afsted før dagen efter, da styrelsen ikke kunne finde den pågældende medarbejder ifølge Nordtinget.dk, som skriver, at Fødevarestyrelsen ikke ville tvinge sig adgang til mailinglisten, fordi man ikke ville bryde loven.