Borgmestre ser ikke omsorgssvigt i egne kommuner: »Jeg vil selv gå med i demonstrationen«

Flere borgmestre i Hovedstadsområdet mener ikke, at der sker omsorgssvigt i daginstitutionerne i deres kommune. De støtter forældrebevægelsen »Hvor er der en voksen?», og nogle vil endda selv deltage i demonstration i dag.

Flere borgmestre vil gå med i de landsdækkende demonstrationer for bedre normeringer og mere omsorg til børn i dagsinstitutioner lørdag. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Når forældre lørdag stimler sammen i kommunerne, er det ikke for at indlede weekenden med en omgang landsdækkende familiegymnastik.

Der skal flere pædagoger i landets daginstitutioner, mener forældrene, og derfor råber de lørdag politikerne op i en lang række demonstrationer landet over under overskriften: »Forældreopråb: Omsorg til vores børn nu.«

Demonstrationerne er planlagt af forældrebevægelsen »Hvor er der en voksen?«, der som pædagogernes landsforbund, BUPL, kæmper for minimumsnormeringer i landets daginstitutioner.

Demonstrationerne er kulminationen på en flere måneder lang debat om normeringer, der senest tog fart også i Berlingske, da en af initiativets talspersoner, Marie Blønd, i en kronik skrev om »omsorgssvigt« af børnene.

Rødovre er en af de kommuner, hvor forældre vil demonstrere og marchere ind mod København. Borgmester Erik Nielsen (S) kan dog ikke genkende problemet.

»Der bliver overhovedet ikke begået omsorgssvigt i vores kommune. Vi lytter til, hvad pædagogerne siger, men vi genkender ikke, at der er flere børn per pædagog, som folk skriver på de sociale medier. Det problem har vi ikke,« siger Erik Nielsen.

Borgmestre deltager

I Frederiksberg Kommune mener borgmester Simon Aggesen (K) heller ikke, at kommunens børn mangler pædagogisk omsorg.

»Jeg har ikke viden om, at vi begår omsorgssvigt i Frederiksberg Kommune, og hvis jeg får det, bliver der handlet med det samme,« siger borgmesteren, der i stedet ser demonstrationen på Frederiksberg som en solidarisk handling over for andre kommuner.

»Jeg glæder mig over, at forældrene vil gå en tur med deres barnevogne for at vise solidaritet med København og omegnskommunerne, fordi de mener, at det er en vigtig dagsorden – også de frederiksbergborgere, der er glade og tilfredse med dagtilbuddene i vores by,« siger han.

Børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune, Jesper Christensen (S), mener ikke, at det står så slemt til i hans kommune.

»De københavnske forældre kan trygt sende deres børn i vores dagtilbud. Hvis der er enkelte tilfælde, hvor kvaliteten svigter, må den lokale ledelse tage hånd om det med hjælp fra forvaltningen,« skriver han i en mail og ønsker ikke at kommentere sagen yderligere.

Både Simon Aggesen og Jesper Christensen har planer om at deltage i demonstrationen. Det samme gælder flere af de borgmestre, som Berlingske har talt med.

En af dem er borgmester i Roskilde Kommune, Joy Mogensen (S). Hun kender heller ikke til omsorgssvigt i kommunens daginstitutioner, men erkender, at der er udfordringer.

»Jeg kan stå inde for den måde, børnene bliver behandlet på i kommunen, men jeg kunne godt tænke mig, at de fik flere voksne omkring sig, og jeg kommer også selv til at gå med i demonstrationen,« siger Joy Mogensen.

Hun understreger, at de i Roskilde Kommune gerne vil give flere penge til børneområdet, men at pengene her er prioriteret til social- og ældreområdet.

Artiklen fortsætter under videoen...

 

S-borgmestre: Vores økonomi er i regeringens jerngreb

Spørger man de socialdemokratiske borgmestre, giver den nuværende regering ikke kommunerne nok ressourcer til daginstitutionerne. Det er forklaringen på, at de deltager i dagens demonstrationer.

»Den helt store forandring må komme ved, at Folketinget begynder at regne med, at når der er flere, der har brug for hjælp, så kræver det også flere penge,« siger Joy Mogensen.

En nylig afstemning i Folketinget viser dog, at hverken Socialdemokraterne eller regeringen vil låse flere penge til minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

»Regeringens økonomiske jerngreb om kommunerne betyder, at vi skal overholde et stramt loft for, hvor mange penge vi må bruge på service til borgerne. Vi har behov for flere penge til den borgernære velfærd,« skriver Jesper Christensen.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) påpeger, at det er kommunerne, der selv skal fordele pengene mellem daginstitutioner og andre områder. Men der er penge på vej, siger hun.

»Jeg har lyttet, for det gør stort indtryk, når forældre oplever dage, hvor de ikke har det godt med at aflevere deres børn. Vi har i regeringen afsat to milliarder kroner til dagtilbud, hvoraf én milliard er målrettet pædagogisk personale,« skriver hun i en mail til Berlingske.