Børneminister: Der er ingen penge at forhandle normeringer om

Jacob Mark må se langt efter en forhandlingsinvitation fra minister om normeringer. Pengene mangler.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) er kaldt i åbent samråd om minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Det er SF's gruppeformand Jacob Mark, der har indkaldt. (Arkiv). Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Der er vilje til at forbedre normeringer i daginstitutionerne rundt om i landet.

Det fortæller børne- og socialminister Mai Mercado (K) på et samråd tirsdag.

Men foreløbigt bliver gruppeformand Jacob Mark (SF) og resten af Folketinget ikke inviteret til forhandlinger om normeringerne. Pengene er der nemlig ikke, fortæller ministeren.

»Svaret på, hvorfor der ikke bliver indkaldt til forhandlinger, er dybest set, at der jo selvfølgelig skal være penge at forhandle om,« siger Mai Mercado.

Ministeren hæfter sig ved, at den nuværende regering har prioriteret normeringer blandt andet ved det såkaldte 1000 dages program.

Her har regeringen sat en milliard kroner af til et løft af de første år hos børn fra sårbare familier.

Jacob Mark spørger ministeren om, hun er indstillet på at drøfte en lov, der skal sikre minimumsnormering i børnehaver og vuggestuer, når pengene er der.

Det er ikke noget, som ministeren forholder sig direkte til.

Senere får Jacob Mark ordet igen, han bruger det til at tale om de manglende penge.

»Det er ikke en undskyldning. Pensionsdebatten, som alle debatterer i tv, blev indkaldt på én dag, fordi man fandt ud af, at det var 'hot stuff', det skulle man gøre noget ved. Det her er da også 'hot stuff',« siger Jacob Mark.

Samrådet foregår i Landstingssalen og det er gruppeformand Jacob Mark (SF), der har indkaldt ministeren og stillet spørgsmål.

Det er en DR2-dokumentar »Hvem passer vores børn«, der har givet anledning til spørgsmålene.

Folketinget nedstemte i marts Jacob Marks beslutningsforslag om minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

SF kræver minimumsnormeringer i de danske daginstitutioner, der svarer til pædagogernes fagforening, Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (Bupl).

Bupl foreslår, at der for hvert tredje barn i vuggestuen er en pædagogisk medarbejder ansat. Ligeledes foreslår foreningen en pædagogisk medarbejder til seks børn i børnehaven.

Desuden bør 80 procent af de ansatte i institutionerne være pædagoger. Det er vel at mærke ikke en anbefaling om den gode normering. Det er Bupls bud på bundgrænsen.

/ritzau/