Borgmestre er fortørnede over at blive forbigået i placeringen af lyntestcenter

Mens flere testcentre åbner, lukker andre, og nu ærgrer borgmestre sig over at blive forbigået i placeringen af testcentre. I Gribskov opfordrer borgmesteren regionen til at genoverveje sin strategi.

Borgmestre ærgrer sig over at blive forbigået i placeringen af lyntestcenter og opfordrer regionen til at genoverveje strategien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Frederikssunds borgmester, John Schmidt Andersen (V), er utilfreds med, at kommunens borgere fik stillet et nyt lyntestcenter i udsigt, men at det alligevel ikke bliver til noget. Det skriver TV 2 Lorry.

Inden weekenden så det anderledes ud, da borgerne kunne se frem til at blive lyntestet i deres egen by. Nu må de tage til Frederiksværk eller Roskilde.

Der er løbende kommet mere fokus på lyntestene, som har vist sig at være et vigtigere redskab til smitteopsporing for myndighederne og regeringen end hidtil. Den seneste anbefaling fra sundhedsmyndighederne er, at alle bør lade sig teste jævnligt.

I går, mandag, åbnede 33 nye lyntestcentre. I de ni af centrene, der ligger i Region Hovedstaden, skal der foretages 40.000 lyntest om dagen.

Til TV 2 Lorry siger John Schmidt Andersen, at han bestemt ikke er tilfreds med, at Frederikssund-borgerne nu skal køre »sindssygt langt« – godt 20 kilometer – for at få foretaget en test, når noget andet blev stillet i udsigt.

Oprindeligt oplyste SOS International, at der ville komme lyntestcenter i en vestegnskommune, i København, Helsingør og Frederikssund i Region Hovedstaden.

Førhen var opgaven med coronatest fordelt på fire firmaer, men mandag overgik den opgave til firmaerne SOS International og Carelink, der har forpligtet sig til at foretage 100.000 coronatest om dagen.

Mens flere testcentre mandag åbnede, lukkede andre. I Gribskov kunne borgerne indtil søndag lade sig teste på et lyntestcenter, som Falck har drevet, men det er nu lukket til stor ærgrelse for borgmester Anders Gerner Frost fra lokalpartiet Nyt Gribskov.

»Med Gribskovs beliggenhed, kommunens geografiske størrelse og ikke mindst det faktum, at Gribskov er en af Nordsjællands største sommerhuskommuner med rigtig mange ekstra »borgere« hver evig eneste weekend, forekommer beslutningen om at fravælge Gribskov ikke gennemtænkt,« siger han til TV 2 Lorry.

Han opfordrer nu til, at Region Hovedstaden genovervejer sin strategi for lyntestcentre.