Borgmester kræver nu opbakning fra Christiansborg efter imamafsløring: »Der er en rygende revolution lige nu«

I Odense oplever man store udfordringer med negativ social kontrol, hvor religiøse autoriteter håndterer konflikter, skilsmissesager og kriminelle forhold. Nu har Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) henvendt sig til justistminister Nick Hækkerup (S) samt boligminister og fungerende udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Beck (S) med konkrete forslag til lovgivning på området.

Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), har henvendt sig til Christiansborg for at få opbakning til at bekæmpe negativ social kontrol. Arkivfoto: Malene Anthony Nielsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Odense arbejder man lige nu på højtryk for at komme negativ social kontrol til livs.

Det sker, efter at Berlingske har afdækket flere forhold, hvor imamer og religiøse ældreråd driver en parallel retsinstans i landets tredjestørste by, hvor de blandt andet håndterer konflikter og kriminelle forhold.

Senest har Berlingske dokumenteret, hvordan en imam i Odense skrev en shariakontrakt om en skilsmisse, hvor en kvinde blev underlagt en langt række skrappe krav om, hvordan hun skulle opføre sig efter sin skilsmisse.

Af dokumentet fremgår det, at kvinden på grund af skilsmissen skal betale 75.000 kroner til manden, og at hun mister forældremyndigheden, hvis hun gifter sig med en anden mand eller opfører sig på en måde, der krænker hendes egen eller familiens ære.

Problemerne med negativ social kontrol er så omfattende i Odense, at borgmester Peter Rahbæk Juel (S) afholdt hastemøde om sagen med repræsentanter fra Odense Kommune, Fyns Politi og civilsamfundet i Odense.

Men Odense-borgmesteren erkender nu, at den lokale indsats ikke kan stå alene. Han mener, at lovgivningen på området skal skærpes, og derfor har han nu rettet henvendelse til justitsminister Nick Hækkerup (S) samt boligminister og fungerende udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Beck (S) med konkrete forslag til lovgivning på området.

Det sker for at dele Odenses erfaringer på området, men mest af alt for at få en statslig opbakning til at standse negativ social kontrol.

»Vi mærker lige nu, at en del stærke kvinder og mænd fra miljøerne er beredt til at tage kampen om et opgør mod social kontrol. Derfor opfordrer jeg til, at man på Christiansborg hjælper med at få denne her revolution til at rulle,« siger Peter Rahbæk Juel.

»Der er en rygende revolution lige nu, og skal den revolution blomstre op og ændre på noget, så er det nu, de skal støttes for fulde gardiner – også på nationalt plan. Der er lige nu et vindue for at få skabt en forandring,« tilføjer han.

Hårdere straffe til religiøse autoriteter

Peter Rahbæk Juel har tre bud på, hvordan man fra national hånd kan afhjælpe de lokale problemer med negativ social kontrol.

Blandt andet ser han gerne, at straffen for at udøve negativ social kontrol hæves markant, og at det gøres til en skærpet omstændighed, hvis den negative sociale kontrol udøves af personer med en særlig autoritet i deres lokale nærmiljø. Altså skal imamer og ældreråd straffes hårdere end andre, der udøver negativ social kontrol, mener han.

På nuværende tidspunkt straffes negativ social kontrol gennem straffelovens paragraf 243 om psykisk vold, som kan give op til tre års fængsel. Men det er alt for mild en straf til de religiøse autoriteter, mener borgmesteren.

»Tre år er for lidt, hvis man har en forretning med at udarbejde skilsmissedokumenter og lignende med sharialovgivning til grund. Man tager jo reelt både penge fra kvinderne og efterlader dem fuldstændig stavnsbundet. Det er meget, meget grove omstændigheder,« siger Peter Rahbæk Juel.

Forslaget kommer i kølvandet på, at Odense Kommune har valgt at politianmelde den imam, som stod bag den førnævnte skilsmissekontrakt. Men borgmesteren frygter, at imamen slipper for let, hvis han dømmes efter den nuværende lovgivning på området.

Foreslår revideret handlingsplan

Ud over en skærpelse af straffen for religiøse autoriteter foreslår borgmesteren, at man reviderer den nuværende nationale handlingsplan for »Æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol« fra 2016. Man bør i højere grad inddrage civilsamfundsorganisationer, og der skal i den forbindelse tilføres yderligere statslig finansiering, mener borgmesteren.

Dertil mener han, at man skal sikre, at alle studerende på eksempelvis socialrådgiver-, pædagog- og læreruddannelsen klædes bedre på til at kunne støtte unge kvinder og mænd, der oplever negativ social kontrol.