Boligminister vil afværge rigmandsghettoer, for »skræmmebilledet« findes i Sverige

København må ikke udvikle sig i retning af rigsmandsghettoer, som man ser dem i Stockholm, siger boligministeren i et interview med Politiken. Den svenske hovedstad er skræmmeeksemplet på et boligmarked, der er løbet løbsk, mener han.

»Mit skræmmebillede er Stockholm,« siger boligminister Kaare Dybvad Bek (S) til Politiken forud for præsentationen af regeringens boligudspil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) vil tage et opgør med Københavns skæbne. Det skriver Politiken.

Det siger han forud for præsentationen af regeringens »ambitiøse boligudspil«, som vil rumme længe barslede tiltag for almene boliger.

Regeringen vil gøre det muligt at opføre 22.000 flere almene boliger over de næste ti til 15 år. Alene i København kan regeringens boligudspil ifølge Indenrigs- og Boligministeriet betyde 15.000 yderligere almene boliger.

»Byerne skal kunne rumme alle,« sagde Mette Frederiksen om regeringens plan, der blandt andet kommer på baggrund af en rapport fra Indenrigs- og Boligministeriet, hvor en ekspertgruppe anbefaler at opføre flere almene boliger.

For Kaare Dybvad Bek er det vigtigt, at der kommer flere boliger, der er til at betale, for skrækscenariet findes på den anden side af Øresund.

»Mit skræmmebillede er Stockholm, hvor du kan stå i bydelen Östermalm og kigge ud over lejligheder, der bliver solgt for mere end 100.000 danske kroner per kvadratmeter. Og så kan du tage den blå tunnelbanelinje til Rinkeby, hvor 90 procent har udenlandsk baggrund, og rigtig mange ikke er i arbejde,« siger han til Politiken.

Almene boliger er lejeboliger ejet af boligorganisationer eller boligselskaber, der er reguleret af lovgivning vedtaget i Folketinget. Det betyder blandt andet, at ingen må tjene på huslejen. I Københavns Kommune er der i dag omkring 60.000 almene boliger fordelt mellem 25 boligorganisationer.

Boligudspillet har været undervejs længe, og Enhedslisten har beskyldt regeringen for at sylte udspillet, der efter alt at dømme præsenteres godt en måned inden kommunalvalget.