Regeringen beskyldes for at have syltet almene boliger: »Udspillet kommer nu, så det passer med kommunalvalget«

I sin folketingsåbningstale sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at regeringen vil opføre tusindvis af almene boliger i København over det næste årti. Enhedslisten undrer sig over, at udspillet først kommer nu, en måned før kommunalvalget.

Statsminister Mette Frederiksen (S) til Folketingets åbning, hvor hun løftede sløret for regeringens kommende boligudspil, der skal sikre tusindvis af almene boliger i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er for få almene boliger i København.

Sådan lød et af budskaberne i statsminister Mette Frederiksens (S) tale til Folketingets åbning.

Derfor vil regeringen nu snart præsentere et »ambitiøst boligudspil«, hvor hovedfokus bliver at opføre »endnu flere boliger, som er til at betale«.

Regeringen vil således gøre det muligt at opføre 22.000 flere almene boliger over de næste 10-15 år. Alene i København kan regeringens boligudspil ifølge Indenrigs- og Boligministeriet betyde 15.000 yderligere almene boliger.

»Byerne skal kunne rumme alle,« sagde Mette Frederiksen om regeringens plan, der blandt andet kommer på baggrund af en rapport fra Indenrigs- og Boligministeriet, hvor en ekspertgruppe anbefaler at opføre flere almene boliger.

Selvom Enhedslisten længe har kæmpet for flere almene boliger i især København, undrer partiet sig over Socialdemokratiets timing.

I juni, to måneder efter at rapporten med eksperternes anbefalinger blev udgivet, stemte Socialdemokratiet nemlig imod et forslag fra Enhedslisten om at give kommunerne mulighed for at opføre flere almene boliger.

»Regeringens udspil kommer nu, så det passer med kommunalvalget. Boligordførerne fik allerede rapporten om mulighederne for billige almene boliger i april,« lyder det i et skriftligt svar fra Enhedslistens boligordfører, Søren Egge Rasmussen, der torsdag er travlt optaget af åbningsdebatten i Folketingssalen.

»I stil med Ritt Bjerregaard«

Rapporten fra Indenrigs- og Boligministeriet blev udgivet i april 2021, efter at et stort flertal i Folketinget i maj 2020 blev enige om at nedsætte en arbejdsgruppe for at undersøge behovet for flere almene boliger.

Arbejdsgruppen bestod af repræsentanter fra den almene boligsektor, kommunerne og byggeriet. Dens konklusioner er helt klare:

Bestanden af billige almene boliger er »under pres«, og da »udbuddet af billige almene boliger har særlig betydning for lavindkomstgruppers mulighed for at komme ind på boligmarkedet«, anbefales det, at »der arbejdes videre med en bedre udnyttelse af de eksisterende muligheder inden for lovgivningen til fremme af flere billige almene boliger«.

Ligesom regeringen nu bruger rapporten som argument for sit kommende boligudspil, fremhævede Enhedslisten den også, da partiets forslag om at give kommunerne mulighed for at kræve flere almene boliger i juni var til andenbehandling i Folketinget.

»Jeg har flere gange rykket for, hvornår vi skal i gang med at forhandle billige boliger, men ministeren har altså valgt, at det først skal starte i oktober,« lyder det fra Søren Egge Rasmussen.

Er det ikke spekulation, at timingen har noget med kommunalvalget at gøre?

»Nej, boligpolitikken har fyldt i den lokale valgkamp i flere måneder. Men nu er der vel brug for, at Socialdemokratiet i stil med Ritt Bjerregaard siger, at de arbejder for billige boliger,« skriver Enhedslistens boligordfører.

Hvorfor er I ikke bare glade for, at I nu ser ud til at få, hvad I har kæmpet for?

»Jeg har ikke set regeringens udspil endnu. Så jeg ved ikke, om det udelukkende er et forslag til at bruge lejernes penge i Nybyggerifonden, eller om regeringen vil forbedre sit eget finanslovforslag til at sikre flere almene boliger. Men jeg arbejder gerne sammen med Socialdemokratiet og ser frem til forhandlingerne, for vi har hårdt brug for flere billige boliger og ungdomsboliger i København.«

Berlingske har foreholdt Enhedslistens kritik for Socialdemokratiet, som har henvist til Indenrigs- og Boligministeriet. Ministeriet er ikke vendt tilbage med svar inden denne artikels deadline.