Børn bliver spurgt om nøgenbilleder og sexchat på app: Her er seks gode råd til forældre

Børn og unge oplever seksuelle krænkelser på netværksappen F3 fra både jævnaldrende og ældre. Her er gode råd til, hvordan du hjælper dit barn til at navigere trygt på internettet.

Sæt dig ind i dit barns digitale liv. Sådan lyder et af rådene til forældre, der vil hjælpe deres børn med at færdes trygt på nettet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internettet er en jungle – og ikke alt, man oplever på nettet, er egnet til børn. Det kan være svært at navigere i alle de sociale medier og apps, børn bruger.

Berlingske har lørdag skrevet om, hvordan børn og unge helt ned til 12 år oplever digitale krænkelser på det sociale medie F3. Her har de oplevet at blive kontaktet af ældre mænd, der efterspørger nøgenbilleder og sexchat. Børneorganisationer understreger, at det er en voksende tendens på platforme som F3.

Børns Vilkår og Red Barnet har udarbejdet flere gode råd til forældre om, hvordan de bedst hjælper deres børn til at færdes trygt på internettet.

1. Vis interesse

Som forælder skal du vise interesse for dit barns digitale liv. Fortæl dit barn, at du gerne vil have, at barnet kommer til dig, hvis han/hun oplever ubehagelige ting på nettet. Det er vigtigt, at du forsikrer dit barn om, at du ikke bliver vred.

2. Tal åbent

Tal med dit barn om både positive og negative oplevelser på sociale medier. Så undgår du, at det bliver et tabu for dit barn at komme til dig efter hjælp. Red Barnet har lavet en app, du kan spille med dit barn, og som hjælper jer til at snakke sammen om dit barns digitale liv.

3. Tal med dit barn om billeddeling

Snak med dine børn om, hvilke konsekvenser det kan have at dele billeder af sig selv med andre. Lad det være en generel snak og ikke en moralprædiken. Tag for eksempel udgangspunkt i en sag, du har hørt om, og spørg, hvad dit barn tænker om det, hvorfor det kunne ske, og om det kunne ske for dit barn.

4. Sæt dig ind i lovgivningen

Du kan læse om lovgivningen her. Fortæl dit barn, at det er ulovligt at dele billeder, uden at man har fået lov, derfor skal man altid spørge om lov, inden man deler billeder af andre.

5. Kontakt rådgivningen

Hvis dit barn har oplevet at få delt private eller krænkede billeder, så kontakt SletDet. Det kan også være ubehagelige oplevelser som mobning eller stalking på nettet. Hvis du har brug for mere rådgivning, kan du altid kontakte Forældretelefonen og SletDet-rådgivningen.

6. Kontakt politiet

Lars Mortensen, centerchef i politiets NC3, Nationalt Cyber Crime Center, opfordrer børn og forældre til at anmelde det, hvis man oplever krænkende adfærd – også når det er fra en anonym bruger. På sikkerdigital.dk og Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside kan man læse mere om, hvordan man beskytter og vejleder sit barn på nettet.