Beskyttelsen af Rasmus Paludan har kostet samfundet seks millioner kroner alene i 2019

Islamkritikeren Rasmus Paludan koster samfundet millioner af kroner, når politiet må sætte store styrker ind for at forhindre uroligheder. »Giv ham modstand ved ikke at give ham opmærksomhed,« lyder opfordringen fra Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen.

Rasmus Paludan er netop kendt for at holde demonstrationer, hvor han samler store folkemængder, der blandt andet provokeres, når han afbrænder Koranen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Juristen, youtuberen og islamkritikeren Rasmus Paludan, der er kendt for sine kontroversielle ytringer, har kostet samfundet seks millioner kroner alene i 2019.

Det viser et svar fra Justitsministeriet ifølge TV 2 Nyhederne til Folketingets Retsudvalg. Pengene er blandt andet gået til til foranstaltninger ved demonstrationer – ialt 17 frem til 7. april

Rasmus Paludan er netop kendt for at afholde demonstrationer, hvor han samler store folkemængder, der blandt andet provokeres, når han afbrænder Koranen. Fredag eftermiddag blev en større gruppe provokeret i Skive, hvor Midt- og Vestjyllands Politi måtte sætte store styrker ind for at forhindre uroligheder.

Karsten Hønge, retsordfører i SF

» Det har ikke noget med demonstrationer at gøre. Det er happenings og videoer, hvor politiet er statister og skatteborgerne betaler forestillingen.««


Trine Bramsen, Socialdemokratiets retsordfører, mener, at det påhviler politiet at henvise Rasmus Paludans demonstrationer til de steder, hvor det kræver færrest ressourcer.

»Og hvis man ligesom mig synes, at de penge kan bruges bedre, vil jeg komme med en massiv opfordring til dem, der klikker på hans YouTube-kanal: Lad være. Den bedste måde at give ham modstand er ved ikke at give ham opmærksomhed,« siger Trine Bramsen til Berlingske.

Rasmus Paludan kaster her med Koranen på Christiansborg Slotsplads i København i marts, mens Hizb ut Tahrir Skandinavien holdt fredagsbøn foran Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

I omegnen af 30 millioner kroner

»Det er nødvendigt at diskutere, hvor længe vi skal blive ved med det,« siger retsordfører i SF, Karsten Hønge til TV 2 Nyhederne. I første omgang var det Karsten Hønge, som stillede et spørgsmål om det økonomiske omfang:

»Det er jo godt seks millioner i år, men hvis vi tager sidste år med, har det kostet omkring 25 millioner. Og tager vi efterretninger med, har det kostet i omegnen af 30 millioner kroner for at beskytte det her cirkus’ turné rundt i landet. Det har ikke noget med demonstrationer at gøre. Det er happenings og videoer, hvor politiet er statister og skatteborgerne betaler forestillingen.«

Retsordfører for Konservative, Naser Khader, mener imidertid, at det er Paludans ret at afholde demonstrationer.

»Jeg skal ikke sidde her og forsvare Rasmus Paludans holdninger. Jeg synes også, at han er langt ude. Men Rasmus Paludan benytter sig af sin grundlovssikrede ret til at demonstrere,« siger han til TV 2 Nyhederne.

Naser Khader fremhæver tre paragraffer i Grundloven, der ifølge ham er vigtige. Paragraf 77, der omhandler ytringsfrihed. Paragraf 78, der er retten til at danne foreninger. Og paragraf 79, der er retten til at demonstrere.

Sidstnævnte er den aktuelle i denne sag. Og derfor er løsningen, at »bøllerne i ghettoen ikke lader sig provokere«, siger Naser Khader:

»De skal ignorere ham og lade være med at møde op. Men det at sige, at vi ikke skal bruge politiressourcer på en lovligt erklæret grundlovssikret demonstration, er jeg uenig i,« siger han.

Politiet bremser ophidsede tilskuere i forbindelse med Rasmus Paludans demonstration i marts, mens Hizb ut Tahrir holdt fredagsbøn foran Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

Ifølge TV 2 Nyhederne er Karsten Hønge med på, at danskerne ikke skal lade sig provokere.

»Men vi skal også tage ved lære og kigge på det mønster, der tegner sig. For én ting er pengene. Noget andet er, at han rent faktuelt rammer mange unge via sine instruerede og gennemtænkte videoer på Youtube,« siger Karsten Hønge.

Rasmus Paludan blev for nylig dømt 14 dages betinget fængsel for at have overtrådt racismeparagraffen.