Bag de to kvinders slør gemmer sig – ifølge politiet – viljen til at begå terror i Danmark

Flere kvinder er sigtet i den aktuelle terrorsag, og dermed er en international tendens om militant islamisme kommet til Danmark, påpeger terroreksperter.

Fredag blev tre af de i alt otte anholdte, som blev fremstillet i grundlovsforhør i København Byret, løsladt – i alt er fem således blevet varetægtsfængslet i foreløbigt fire uger. I en relateret sag blev én person ved et grundlovsforhør i Odense for dobbelt lukkede døre varetægtsfængslet. Af de 21, der onsdag blev anholdt i en næsten landsdækkende politiaktion, er 13 blevet løsladt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

To kvinder spiller ifølge myndighederne centrale roller i den terrorsag, som onsdag begyndte med politiaktioner og anholdelser i store dele af landet. Og som – hvis politiets mistanke mod de mange anholdte holder – handler om et eller flere planlagte terrorangreb med TATP-bomber, skydevåben og »et militant, islamistisk motiv«.

21 personer blev anholdt, men kun ni – de otte i København – er blevet begæret varetægtsfængslet. 13 blev løsladt inden for 24 timer.

I København blev to kvinder fremstillet torsdag sammen med seks mænd i to separate grundlovsforhør.

Anklagemyndigheden fremlagde her bag såkaldt lukkede døre flere tusinde siders materiale for at underbygge mistanken mod dem: At gruppen havde forsøgt at anskaffe sig remedier til at bygge bomber og købe skydevåben til at begå terror.

Begge kvinder var i retten dækket af traditionelle muslimske dragter.

Den ene, en 26-årig kvinde, fik hjælp af en kurdisk tolk. Den anden på 38 år slog apatisk ud med hænderne, der var dækket af lange sorte handsker, da hun blev bedt om at bekræfte tidspunktet for anholdelsen.

Det ene grundlovsforhør trak så meget ud torsdag aften, at dommeren valgte at udskyde det til fredag formiddag. Her blev den 26-årige kvinde og to mænd i 20erne løsladt, fordi der ifølge dommeren ikke er tilstrækkelige beviser til at varetægtsfængsle dem. Den 38-årige kvinde er varetægtsfængslet indtil 8. januar. Begge kvinder er fortsat sigtet, og der er navneforbud i sagen.

Endnu er offentlighedens kendskab til, hvad efterretningstjenesten bygger mistanken mod gruppen på, begrænset. Låget er med sigtelsen således endnu kun løftet på klem i det, der kan blive en af de seneste års alvorligste terrorsager med 22 anholdte.

Overliggeren er ifølge Politiets Efterretningstjeneste terrorplaner og ét motiv:

»Det er vores vurdering, at de personer er drevet af et militant, islamistisk motiv,« som PETs operative chef, Flemming Drejer, sagde på et pressemøde onsdag.

Alligevel skiller sagen sig allerede ud.

Tore Refslund Hamming, ph.d. og ekspert i militant jihadisme, hæfter sig ved sagens to kvinder. De senere år har man i for eksempel Frankrig opdaget en terrorcelle med fire kvinder, som planlagde et angreb mod Notre Dame. Og i 2018 begyndte Islamisk Stat at sætte kvinder ind på Syriens slagmarker.

»Men i en dansk kontekst er det bemærkelsesværdigt, at kvinder – angiveligt – spiller centrale operative roller i en terrorsag,« siger Tore Hamming.

GRAFIK

En far ryster på hovedet

Ved grundlovsforhørene i Københavns Byret delte anklagemyndigheden de i alt otte sigtede op i to retssager.

I den ene sag er den 38-årige kvinde og to 21-årige mænd sigtet for at have forsøgt at skaffe materiale til at fremstille sprængstoffet TATP – »Satans mor« – til en eller flere terrorhandlinger i Danmark eller i udlandet. Alle tre nægter sig skyldige.

I den anden sag med den 26-årige – nu løsladte – kvinde er fem personer sigtet for at ville begå en eller flere terrorhandlinger i Danmark eller udlandet. De har ifølge anklageren forsøgt »at finansiere og købe pistoler, lyddæmpere og ammunition«.

Derudover er der mindst en kvinde mere blandt terrorsagens i alt 22 anholdte: En 21-årig, hjemmeboende kvinde blev under onsdagens politiaktion anholdt i sine forældres lejlighed i København. Kvindens far fortæller i et interview med TV 2 Lorry, at datteren de seneste år har færdedes i et lukket, fanatisk muslimsk miljø omkring en moské på Nørrebro, som ifølge faderen har »hjernevasket« hende.

»Hvis de vil være så fanatiske, hvorfor rejser de så ikke? Hvad laver de så i Danmark? Hvis ikke de kan lide Danmark, hvorfor bor de så i Danmark? Det forstår jeg ikke,« siger faderen til TV 2 Lorry.

Kvinder på slagmarken

Igen: Ingen er dømt skyldige i den aktuelle terrorsag. Men den understreger ifølge Tore Hamming, at den militante islamisme, der er disse års mest populære ideologi til at mobilisere radikale, også kan have aktiveret kvinder i Danmark.

»Den meget patriarkalske islamistiske ideologi har længe holdt kvinderne tilbage: De skulle sørge for hjemmet og passe børnene. Nu tager kvinder samme rolle i terrorgrupper som mænd. Islamisk Stat er presset og nødt til at bruge, hvad de har,« siger han.

»Grunden, til at vi nu ser det samme i et sandsynligvis Islamisk Stat-sympatiserende miljø, kan være, at det miljø også er hårdt presset i Danmark. Færre mennesker bliver tiltrukket af gruppens ideologi. De mennesker er ikke velkomne i bredere muslimske miljøer i Danmark. Det kan også betyde, at de tager kvinderne med.«

Ifølge kriminolog Kasper Fisker, som leder arbejdsgruppen RAN Local i Radicalization Awareness Network under EU, har man tidligere set kvinder spille en aktiv rolle i europæiske terrorsager.

»Men i de danske sager er det her nyt. Vi skal huske på, at vi indtil videre ved meget lidt om den her sag, og hvad de her kvinders konkrete roller har været, om de for eksempel har haft en koordinerende funktion i netværket. Men når de bliver anholdt og fremstillet i grundlovsforhør, så tyder det på, at de har været mere fremtrædende, end vi har set før,« siger Kasper Fisker, som til gengæld peger på, at der ikke er noget nyt i den ifølge politiet planlagte fremgangsmåde.

»Det virker egentligt lidt old school, hvad de tilsyneladende har haft gang i med TATP-bomber. Det er jo klassisk jihad, som vi kender det fra nullerne,« siger Kasper Fisker og henviser til blandt andet Vollsmose-sagen og Glasvej-sagen, hvor der også indgik terrorplaner om at detonere bomber med TATP-sprængstof lavet af blandt andet gødning.

Den aktuelle sag ligner ifølge Kasper Fisker også netop de sager på den måde, at myndighederne tilsyneladende har kastet et bredt net ud – et stort antal, 21, blev anholdt, men få, ni, blev torsdag fremstillet i grundlovsforhør.

»Når PET går ind på den måde og laver simultane anholdelser så bredt på et tidspunkt, hvor de nok godt ved, at nogle af dem får lov at gå, så er det som regel en prioritering, man tager af sikkerhedsmæssige hensyn,« siger Kasper Fisker.

Også i Politiets Efterretningstjenestes seneste vurdering af terrortruslen mod Danmark, der blev offentliggjort i januar 2018, peger Center for Terroranalyse, CTA, på netop en trussel fra militante islamistiske kvinder:

»CTA vurderer, at terrortruslen i første række udgår fra mænd, men at også kvinder kan spille en operativ rolle i terrorangreb. CTA vurderer, at angreb udført af kvinder i andre vestlige lande kan inspirere kvindelige militante islamister i Danmark.«