Tre bliver løsladt i terrorsag – to varetægtsfængsles

Tre personer er fredag blevet løsladt ved Københavns Byret, mens to andre bliver varetægtsfængslet i den store terrorsag. De fem er sigtet for blandt andet at ville købe »pistoler, lyddæmpere og ammunition«.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre personer er fredag formiddag blevet løsladt ved Københavns Byret, mens to andre er blevet varetægtsfængslet i en sag om forsøg på terror.

Ifølge TV 2 er det to mænd og en kvinde, der er blevet løsladt efter endt grundlovsforhør.

Ritzau skriver, at de to varetægtsfængslinger vil gælde indtil 8. januar. De løsladte er fortsat sigtet i sagen, skriver B.T.

Grundlovsforhøret af de fem begyndte torsdag formiddag, men blev afbrudt sent torsdag aften uden nogen afklaring.

Fredag morgen klokken 8.30 blev det genoptaget med en forventning om, at der ville blive truffet en beslutning om løsladelse eller varetægtsfængsling inden middag. Alle fem var blevet anholdt i forbindelse med den store antiterroraktion, som flere af landets politikredse og Politiets Efterretningstjeneste (PET) gennemførte onsdag.

Sigtelsen mod de fem går på, at de »forsøgte at finansiere og købe pistoler, lyddæmpere og ammunition til brug for en eller flere terrorhandlinger »et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet«.

For det er de sigtet efter straffelovens paragraf 114, der omhandler forsøg på terrorisme.

Ifølge Ritzau overvejer anklagemyndigheden at kære de tre løsladelser til Østre Landsret. Senioranklager Sidsel Klixbüll, som fører ordet på vegne af de anklagere, der har gennemført retsmøderne i Københavns Byret, siger, at hun ikke har nogen kommentar til det.

Ritzau skriver desuden, at den ene af de to mænd, der nu er blevet varetægtsfængslet indtil 8. januar, har besluttet at kære kendelsen til landsretten. Den anden mand har forbeholdt sig muligheden for at kære.

Flere varetægtsfængslet

Torsdag blev tre personer, der er sigtet for at ville fremstille sprængstoffet TATP til brug ved en eller flere terrorhandlinger, varetægtsfængslet frem til 8. januar af Københavns Byret. Sideløbende blev en enkelt person fremstillet bag dobbelt lukkede døre i Odense. Denne 29-årige mand blev varetægtsfængslet frem til 9. januar.

Det er usikkert, om sagen har relation til onsdagens store antiterroraktion, men fordi den føres bag dobbeltlukkede døre, kan offentligheden eller pressen ikke få sigtelsen at vide.

I et tweet fra Københavns Politi oplyses det dog, at der nu er fem varetægtsfængslede​ i sagen. Det drejer sig om de tre, der torsdag blev varetægtsfængslet for at ville fremstille TATP, og de to, der fredag netop er blevet varetægtsfængslet. Dermed medregner de ikke sagen fra Odense.

I alt blev 21 personer – 22 personer, hvis man medregner sagen fra Odense – anholdt i forbindelse med den store antiterroraktion onsdag. Størstedelen er altså blevet løsladt, men alle er fortsat sigtet i sagen.

Københavns Politi meldte onsdag, at »baggrunden for aktionen er mistanken om forberedelse af terrorangreb med et militant, islamistisk motiv«.

GRAFIK