Arbejdsmarkedets svageste presses oftere til sex af magtfulde personer og overordnede: »Det kan ske alle steder«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her et overblik over dagens vigtigste historier, så du kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

Det er ikke kun mennesker som den fallerede filmmogul Harvey Weinstein, der bruger magt til at udnytte kvinder. Magtfulde mænd presser kvinder til sex i alle samfundslag, skriver Dagbladet Information på baggrund af en kortlægning foretaget af Trygfonden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til denne uges første nyhedsoverblik, hvor vi serverer en række af dagens største historier – på den måde kan du blive velinformeret, inden dagen for alvor går i gang.

I overblikket får du bl.a. svar på, hvorfor udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er »oppe i det røde felt«. Men før vi løfter sløret for det, skal vi en tur forbi dagens coronatal. Dog skal vi gøre opmærksom på, at de danske myndigheder ikke opdaterer tallene i weekenden. De opdateres igen i dag klokken 14.

Antal bekræftede smittede i Danmark: 13.789 (+64 siden torsdag)

Antal, der har overstået smitten: 12.578 (+52 siden tirsdag)

Bekræftede døde i Danmark: 615

Antal døde på verdensplan: 688.369

Antal bekræftede smittede på verdensplan: 18.019.472

Du kan se flere coronatal for Danmark her og på verdensplan her.

Kvinder presses til sex af magtfulde mænd i alle samfundslag

Det er ikke kun mennesker som den fallerede filmmogul Harvey Weinstein, der bruger magt til at udnytte kvinder. Magtfulde mænd presser kvinder til sex i alle samfundslag, skriver Dagbladet Information, der baserer artiklen på en ny kortlægning af fænomenet, som er foretaget af Trygfonden.

Herhjemme er det især kvinder, der har svag tilknytning til arbejdsmarkedet, som er hårdt ramt. I den kategori finder man bl.a. kontanthjælpsmodtagere, elever og kvinder på sygedagpenge og i ressourceforløb.

Ifølge Information har en femtedel af de adspurgte lærlinge svaret ja til, at »en overordnet eller magtfuld person har prøvet at presse dig til sex«. Lidt over fem procent af kvinder, som ikke anses som udsatte på arbejdsmarkedet, har svaret ja til samme spørgsmål. 12,5 procent af de løstansatte svarer ja.

Mille Mortensen, som bl.a. forsker i krænkelser på arbejdspladsen, fortæller til Information, at hun ikke er overrasket over kortlægningens resultater.

»Det kan ske alle steder. For det handler mest af alt om den psykologiske sikkerhed for personalet på arbejdspladsen – altså om man føler sig tryg nok til at sige fra – og det kan være problematisk i alle samfundslag, siger Mille Mortensen til avisen.

Du kan læse Informations artikel her.

Støttepartier er frustrerede: »Der er sket alt for lidt«

»Der er sket alt for lidt,« indleder miljøordfører for Enhedslisten, Mai Villadsen. Der er sket »for lidt« med beskyttelsen af vores drikkevand, med luftforurening og med hele naturkrisen, som vi gang på gang har bekræftet hinanden i skal håndteres hurtigt,« lyder det.

Og hun er ikke alene i sin kritik af miljøminister Lea Wermelin (S). Alle regeringens støttepartier mener samstemmende, at der er sket for lidt i forhold til at fremtidssikre miljøet.

»Det er os støttepartier, der skal kæmpe for at få resultater hjem. Hvis der skal flere penge til miljø, selv når det er de mindste beløb, hvor man skal finde ti eller 20 millioner til et forslag, så er det os, der skal finde dem,« siger Zenia Stampe, miljøordfører for Radikale Venstre.

Historien finder du her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Minister er »oppe i det røde felt«, efter at politikere bliver hængt ud i ny rapport

Den regeringstro tyrkiske tænketank SETA og dens rapporter har før vakt politisk opmærksomhed og vrede. Nu sker det igen, kan Berlingske fortælle. I en ny rapport fra tænketanken hænges flere danske politikere ud med navns nævnelse. Det er bl.a. den radikale politiker Ida Auken, som beskyldes for at fremme »islamofobisk retorik«.

Desuden er danske politiske indgreb for islamofobiske, ligesom en rapport fra sidste år, som EU støttede med omtrent en million kroner, beskrev Danmark som præget af »krænkende holdninger« og »ekskluderende politiske kampagner« rettet mod muslimer i Danmark.

Den nye rapport er faldet udenrigsminister Jeppe Kofod (S) for brystet.

»Selvfølgelig skal EU-midler ikke bruges til at finansiere tyrkiske rapporter, der sværter Danmark og danskerne til som islamofober og racister. Det er fuldstændigt uacceptabelt. Det kan virkelig få mig op i det røde felt,« skriver Jeppe Kofod blandt andet i en e-mail til Berlingske om den nye rapport.

Historien stammer fra dagens Berlingske-forside – du finder den her.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fortæller, at han er »dybt fortørnet« over en ny rapport, der blandt andet hænger de Radikales Ida Auken ud som islamofob. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Flextrafik transporterer ældre og syge – men chauffører skal ikke bruge værnemidler

Selv om transporttjenesten Flextrafik langt oftest transporterer personer, der angives som sårbare i forbindelse med covid-19-epidemien, er der intet krav om, at chaufførerne skal bære værnemidler. Det er kun, hvis chaufførerne har passagerer i bilen, der er smittede eller formodes smittede. Det skriver Politiken. Det faktum får nu både Ældre Sagen og Dansk Handicap Forbund til at rejse kritik.

»Godt nok er en bil ikke en fyldt togkupé, men man sidder stadig tæt med et menneske, man ikke kender. Det undrer mig, at chaufførerne ikke skal bære noget. For deres egen skyld, men så sandelig også for de andre borgere. Mange af vores medlemmer – og især dem, der benytter Flextrafik – er i risikogruppen. De passer i forvejen meget på, men de skal jo altså på hospitalet en gang imellem eller fragtes til andre ting med Flextrafik. Og her må det forventes, at der bliver taget de nødvendige forholdsregler,« siger landsformand for Dansk Handicap Forbund, Susanne Olsen, til Politiken.

Men hvis Flextrafik skal tage det til efterretning, skal kravet komme fra enten Sundhedsstyrelsen eller regionerne.

Læs Politikens historie her.

Det sker i dag

Efter en weekend hvor de danske coronatal ikke er blevet opdateret, kommer der nu nye tal. Som altid offentliggøres de klokken 14 – og kort derefter vil du kunne læse i Berlingske, om tallene stiger, falder eller ligger i samme leje som i fredags.

I dag indledes Dansk Folkepartis årlige sommergruppemøde, som fortsætter til onsdag i denne uge. Det munder ud i et pressemøde, som afholdes onsdag klokken 13.15. I de seneste dage har der været stort fokus på Dansk Folkeparti, efter at partiets Morten Messerschmidt i et interview med Politiken slog fast, at kristendommen, hvis det står til Messerchmidt, skal fylde mere i partiets politik – og dermed har politikeren kaster sig i kampen om værdipolitisk at vinde terræn, har det efterfølgende heddet sig.

Efterfølgende har den mangeårige politiske kommentator Hans Engell sagt, at »det, Messerschmidt gør, er i virkeligheden at udfordre Thulesen Dahl på formandskabet i Dansk Folkeparti«. Det kan du læse mere om lige her.

Er du stadig i læsehumør efter at have læst dette nyhedsoverblik til ende, er dette interview bestemt værd at læse. Randi Schmidt er nu tidligere administrerende direktør på Falsled Kro, men det er ikke arbejdet, hun er træt af. Langtfra. I 2015 fik hun diagnosen sklerose, og det er sygdommen, der holder hende fra det arbejde, hun elsker. Her er en lille smagsprøve.

»Når man er sønderjyde, er man vant til at bide tænderne sammen og ikke være sart. Man holder ud. Men det har også været en årsag til, at jeg ikke har hørt efter de signaler, som kroppen løbende har sendt mig. Jeg har bare arbejdet videre.«

Hav en dejlig dag – og tak fordi du læste med.