Antallet af praktiserende læger er på sit laveste, men nu skal de løse endnu flere opgaver

Kronisk syge skal behandles af læger i sundhedshuse frem for på hospitalet, men presset på praktiserende læger har aldrig været større, viser en ny opgørelse.

Kronisk syge skal behandles ved læger i sundhedshuse, men antallet af praktiserende læger har aldrig været lavere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Ballund/Ritzau Scanpix

Kronisk syge skal behandles af læger i sundhedshuse, kommer det sandsynligvis til at lyde, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i dag præsenterer regeringens sundhedsreform.

Men en ny opgørelse fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO) sætter fokus på lægemanglen i Danmark, hvor antallet af praktiserende læger er faldet, mens antallet af patienter er steget.

Antallet af patienter per praktiserende læge har siden 2012 været stigende, og i år nåede antallet op på sit hidtil højeste.

Derfor er det ifølge professor og sundhedsøkonom ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen besynderligt, at Løkke Rasmussen med sin sundhedsreform vil lægge endnu mere ansvar på de i forvejen pressede praktiserende læger.

»Det er i og for sig forbavsende, at Løkke går ud og varsler en sundhedsreform, som ifølge ham selv skal imødekomme 250.000 flere ældre over 75 år i 2025, uden at tale om udfordringen i lægemangel. Det er faktisk forbavsende, for de praktiserende læger synes at være hele forudsætningen for det nære sundhedsvæsen,« siger han.

Formand for PLO Christian Freitag giver på Twitter også udtryk for, at manglen på læger skal løses, før man giver dem endnu flere opgaver.

Til Jyllands-Posten giver han udtryk for, at Løkkes plan ikke er realistisk.

»Det kan med garanti ikke lade sig gøre, som verden ser ud nu. Jeg har svært ved at se, hvordan vores kapacitet skal udvikle sig så meget frem til 2025,« siger han og peger på de kendte faktorer: »Flere og flere læger lukker for tilgang af nye patienter, antallet af praktiserende læger falder, og i øjeblikket stiger den gennemsnitlige mængde af patienter pr. læge,« siger Christian Freitag til Jyllands-Posten.

Den massive mangel på praktiserende læger betyder, at de eksisterende læger må tage imod endnu flere patienter. Og det er frustrerende, siger PLO Hovedstadens formand, Karin Zimmer, til DR.

Regeringen vil uddanne 100 ekstra praktiserende læger, men ifølge Kjeld Møller Pedersen vil det ikke kunne løse problemet her og nu.

»Det tager lang tid at uddanne læger, og det tager faktisk endnu længere at importere læger, for der går lang tid, før de kan sproget godt nok. Manglen på kvalificeret arbejdskraft i sundhedsvæsenet er det store ubesvarede spørgsmål,« siger han.

Statsministeren præsenterer regeringens sundhedsreform på et pressemøde i dag kl. 10.