Anklager om racisme sender dansk direktør på orlov

Direktøren for den internationale kvinderettighedsorganisation Women Deliver, Katja Iversen, er gået frivilligt på orlov efter flere anklager om racistisk diskrimination. En uvildig undersøgelse er nu sat i gang.

Katja Iversen, direktør i organisationen Women Deliver, er anklaget for racisme, og på organisationens hjemmeside skriver hun blandt andet, at hun er »enormt vred« på sig selv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Katja Iversen, der er direktør for kvinderettighedsorganisationen Women Deliver og i 2018 blev kåret til årets dansker af Berlingske, er gået på orlov på ubestemt tid efter flere offentlige anklager om racisme og diskrimination internt i organisationen.

Det fremgår af en udtalelse på organisationens hjemmeside.

»Jeg er rystet, knust og enormt vred på mig selv. Jeg står i spidsen for organisationen og tager det fulde ansvar,« skriver Katja Iversen i udtalelsen.

»Sorte tidligere ansatte har eksplicit beskrevet, hvordan de følte sig misbrugt og diskriminerede i løbet af deres tid hos Women Deliver. Og efter mine drøftelser med personalet står det klart, at problemerne stadig ligger dybt,« lyder det videre i udtalelsen.

Beskyldningerne om racisme i organisationen kommer blandt andet på de sociale medier fra flere tidligere ansatte.

Brittany Tatum, der er en af de tidligere ansatte i Women Deliver, fortæller på Twitter, hvordan hun oplevede, at kvalificerede sorte ansøgere blev fravalgt, og hvordan hun følte sig »verbalt overfaldet« af Katja Iversen.

Ligeledes beskriver den tidligere ansatte Lauren Rankin på Twitter et giftigt og racistisk miljø, hvilket angiveligt har forhindret ansættelser af sorte kvinder.

Women Deliver har nu igangsat en uafhængig undersøgelse, der skal gennemgå anklagerne.

»Women Delivers bestyrelse er opmærksom på og dybt bekymret over indholdet af de vidnesbyrd, der deles af tidligere og nuværende medarbejdere i organisationen,« lyder det ifølge Altinget i en udtalelse fra bestyrelsen.

Katja Iversen skriver i pressemeddelelsen, at hun er gået frivilligt på orlov, og at hun vil samarbejde om undersøgelsen.

»Jeg støtter op om undersøgelsen og føler, at den er nødvendig for at genskabe vores troværdighed. Jeg beklager dybt den smerte, jeg har forårsaget, og håber, at undersøgelsen vil forbedre organisationen,« lyder det fra direktøren.

Katja Iversen vil være på orlov på ubestemt tid, indtil Women Delivers bestyrelse har modtaget resultaterne af undersøgelsen.

Organisationen fik på finansloven for 2020 tilsagn om et støttebeløb fra Danmark på 40 millioner kroner i perioden 2020 til 2023.