Anden fase af genåbningen er på trapperne: Her er, hvad vi ved

Om kort tid går de afsluttende forhandlinger om genåbningens fase to i gang. Her er et overblik over, hvad vi ved på nuværende tidspunkt.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dagens helt store historie er de politiske forhandlinger for fase to af genåbningen. Der findes nok ingen i Danmark, som ikke ser frem til, hvad næste fase af genåbningen bringer, og der er et vist grundlag for optimisme.

Det stod klart, da statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag bedyrede, at befolkningen i stor stil har været gode til at overholde myndighedernes retningslinjer – det har været med til at skabe betingelserne for en yderligere genåbning.

Klokken 10.30 går det løs: Regeringen og de øvrige partier sætter sig ved mødebordet til de afsluttende forhandlinger om genåbningen. Det er stadig regeringen, som træffer den endelige beslutning, men partierne har hver især en række ønsker.

Hvad ønsker partierne?

SF har i nogen tid haft et ønske om at åbne efterskoler, højskoler og universiteter, der har været lukket siden 11. marts.

Venstre og Radikale Venstre ønsker en lempelse af forsamlingsforbuddet, der i øjeblikket og frem til 10. maj er på maksimalt ti personer. Venstre ønsker derudover at få åbnet storcentre og restauranter, og at hensynet til samfundsøkonomien spiller en større rolle. De Radikale ønsker som SF også, at de ældste skoleelever kan komme tilbage i skole. Efter påske har kun 0. til 5. klassetrin måttet gå i skole med en række krav til hygiejne og plads.

Enhedslisten ønsker, at der bliver taget hensyn til udsatte børn og deres familier ved blandt andet at få adgang til lektiecafeer og ungdomsklubber.

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance ønsker en yderligere genåbning af erhvervslivet. Heriblandt – som Venstre også ønsker – en åbning af cafeer, restauranter og detailhandel.

Alternativet har ytret et ønske om åbning af små erhvervsdrivende og udendørs foreningsliv.

Nye Borgerlige vil have genåbnet idrætsforeninger, kirker, museer og teatre samt kørsel for gymnasiernes studenter.

Hvad lægger regeringen op til?

Mette Frederiksen ønsker at genåbne hele detailhandlen, restauranter og cafeer. Onsdag aften drøftede partilederne genåbningen, og forud for mødet sagde statsministeren, at genåbningen vil blive større end forventet.

»Udgangspunktet for forhandlingerne er ret positive. Vi har sygdommen under kontrol. Vi har smitten under kontrol. Det skyldes ikke mindst danskerne, som har fulgt retningslinjerne,« sagde hun til Ritzau.

»På baggrund af de foreløbige ønsker fra partierne vil det være regeringens forslag, at vi med fase to blandt andet genåbner hele detailhandlen, herunder storcentre, at restauranter og cafeer kan begynde at åbne igen, og at de store skolebørn får mulighed for at få mere af deres hverdag tilbage, også selv om der måske ikke bliver tale om en fuld skolegang.«

Statsministeren udtrykte desuden et ønske om, at Danmarks bedste fodboldrække, Superligaen, igen skydes i gang, men understregede, at det bliver uden tilskuere.

Aftalens detaljer vil blive afsløret senere på dagen. Hvad angår forsamlingsforbuddet, sagde statsministeren i går, at der vil komme en udmelding i dag.

Hvad gør resten af verden?

Flere lande er begyndt på genåbninger og lempelser af restriktionerne.

New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, meddelte tidligt torsdag morgen dansk tid, at der er store lempelser på vej. Det kommer formentlig til at betyde en genåbning af frisører, barer og sportsbegivenheder i et vist omfang, da landet er »halvvejs nede ad Everest«, som premierministeren formulerede det.

Efter to måneders benhård nedlukning er Italien begyndt at lempe restriktionerne. Mandag vendte i omegnen af 4,4 millioner mennesker tilbage på arbejde.

I slutningen af april tog Hollands regering de første skridt mod, at skolebørn kunne vende tilbage til klasselokalerne fra 11. maj. Nedlukningerne af større arrangementer og begivenheder blev imidlertid forlænget.

For tre uger siden begyndte Østrig at løsne restriktionerne. Tusinder af butikker blev genåbnet, og ifølge landets sundhedsminister har det ikke ført til en alvorlig stigning i smittetilfældene.