Al-Qaeda opfordrer til at angribe navngivne danskere

En af al-Qaedas mest berygtede fraktioner har i en propagandaudgivelse opfordret til at angribe navngivne danskere, som gruppen mener har krænket islam. Det skriver Center for Terroranalyse i sin nye trusselsvurdering.

Politi i gaderne ved synagogen i Krystalgade i København i november 2020, hvor Københavns Politi var i øget beredskab efter skudangreb i Østrigs hovedstad, Wien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af de drabeligste fraktioner af terrorbevægelsen al-Qaeda har opfordret til at angribe navngivne danskere. Det fremgår af den seneste vurdering af terrortruslen mod Danmark, som PETs Center for Terroranalyse offentliggjorde onsdag.

Det er gruppen al-Qaeda på Den Arabiske Halvø, kendt som AQAP, der »i en propagandaudgivelse har opfordret til at angribe navngivne danske 'krænkere'«, skriver Center for Terroranalyse.

Desuden har både al-Qaeda og Islamisk Stat i løbet af det seneste år omtalt Danmark i deres udgivelser.

Amerikanske efterretningstjenester anser AQAP for at være en af de farligste grene af al-Qaeda-bevægelsen, og gruppen, som opstod i Yemen i februar 2006, står bag adskillige bortførelser, drab og angreb, heriblandt alvorlige selvmordsangreb i Yemen.

»Opfordringer fra internationale organisationer til angreb i Danmark spiller helt klart en rolle i terrortruslen,« siger Tore Hamming, ph.d. i jihadisme ved European University Institute og forsker i radikalisering.

»Den slags opfordringer kan blandt potentielle terrorister gøre, at terrorangreb i Danmark bliver opfattet som mere legitimt, eller at Danmark kommer i fokus hos personer i udlandet, der går med tanker om at begå terrorangreb,« siger Tore Hamming.

Den alvorligste trussel mod Danmark

Militante islamister udgør fortsat den væsentligste terrortrussel mod Danmark, og truslen er alvorlig, konkluderer Center for Terroranalyse.

Omtalen af danske »krænkere« refererer til opfattede krænkelser af islam, som siden sagen om Muhammed-tegningerne i 2005 har været en faktor i terrortruslen mod Danmark. Center for Terroranalyse sætter ikke navn på de danskere, AQAP opfordrer til angreb på.

Centret nævner dog som eksempel på krænkelser, som har skabt international omtale, at Rasmus Paludans parti, Stram Kurs, har skændet koraner ved flere demonstrationer i 2020.

Det franske satiremagasin Charlie Hebdo genoptrykte desuden i september 2020 samtlige 12 danske Muhammed-tegninger fra 2005. I ugerne efter genoptrykningen blev Danmark eller danskere i fire tilfælde omtalt direkte i militante islamistiske gruppers officielle propaganda, skriver Center for Terroranalyse.

Antiterroroperationerne mod al-Qaeda på Den Arabiske Halvø, kendt som AQAP, har stået på i årevis. I 2020 dræbte USA den daværende leder af AQAP, Qasim al-Rimi, under en operation i Yemen. Fold sammen
Læs mere
Foto: YAHYA ARHAB/EPA/RITZAU SCANPIX.

I jihadisternes fokus

»Danmark er helt klart rykket op på listen over terrormål efter 2005. I slutningen af 00erne var Danmark stort set kun overgået af USA, Israel, Storbritannien og Frankrig som terrormål. Vi er nok rykket ned ad listen i dag, men Danmark har løbende haft jihadisternes fokus, og det har været nemt for dem at argumentere for at begå terrorangreb mod Danmark på grund af vores håndtering af Muhammed-krisen,« siger Tore Hamming.

»Det har været ord mere end handling i mange år, men så skete der tre angreb i Frankrig i 2020, som har bragt denne krænkelsesdagsorden tilbage på tapetet. Og hver gang det sker, bliver Danmark nævnt med det samme,« siger han.

Det er særligt personer i Danmark og udlandet med sympati for militant islamisme, som udgør en terrortrussel mod Danmark. Det drejer sig især om personer, der sympatiserer med og inspireres af Islamisk Stat og al-Qaeda.

Center for Terroranalyse peger som eksempel på anholdelsen i april 2020 af en dansk statsborger, mistænkt for at planlægge et terrorangreb på egen hånd med et eller flere skydevåben, og på anholdelserne i februar 2021 af to syriske statsborgere i Danmark, mistænkt for at planlægge et terrorangreb i Danmark eller udlandet med skydevåben og hjemmelavede bomber.

»I begge sager er der indikationer på, at de mistænkte var blevet inspireret af militant islamistisk propaganda,« skriver Center for Terroranalyse.